Simptomi izčrpanosti: kako jih ločiti od simptomov utrujenosti

Simptomi izčrpanosti

Ste v zadnjem času bolj utrujeni kot po navadi? Lahko gre za spomladansko utrujenost, lahko pa vse skupaj nakazuje na kaj več – na izčrpanost. Morda je težava v preobremenjenih možganih in ne toliko v fizični obremenitvi. In glede na to, kaj se dogaja po vsem svetu, gre za tipično reakcijo. Vse bolj se namreč povečuje število ljudi, ki imajo te težave. Simptomi izčrpanosti so drugačni od simptomov utrujenosti, zato je dobro vedeti, kakšni so.

V tej situaciji, v kateri smo že več kot leto dni, so vaši možgani zaradi dodatnega stresa še bolj obremenjeni. Da bi bili temu kos, tudi potrebujete več energije in zato ni čudno, da ste izčrpani. Torej, kako vedeti, če ste izčrpani in kaj storiti glede tega?

Kako prepoznati simptome izčrpanosti?

Utrujenost in izčrpanost nista isto – utrujeni smo morda kak dan, dva, tudi kak teden, ampak izčrpanost nas daje dalj časa, obenem pa gre za veliko slabše počutje brez energije. Vsekakor ne gre za navadno utrujenost. Želite si le uleči in spati in potem še naprej spati. Nikakor ne morete funkcionirati, saj vas vse popolnoma izčrpa.

Kakšni so simptomi izčrpanosti?
  • Ne morete misliti trezno.
  • Zares ste pod stresom.
  • Po navadi jeste bolj zdravo, sedaj pa se zatekate k sladkim in slanim prigrizkom ter gaziranim pijačam.
  • Zvečer kljub izčrpanosti ne morete zaspati.
  • Vaše ustnice so ves čas izsušene in razpokane.
  • Na vadbo ali gibanje sploh ne morete pomisliti.
  • Vaše razpoloženje niha.
  • Že ob najmanjših naporih ste zadihani.
  • Po službi pristanete na kavču, ker enostavno ne zmorete več.
Kdaj izčrpanost postane diagnoza?

Če vaša izčrpanost traja že več kot štiri mesece, potem je povsem verjetno, da vam bo zdravnik postavil diagnozo sindroma kronične utrujenosti. Gre za dolgotrajno bolezen s številnimi simptomi, ki vključujejo ekstremno utrujenost. Za to bolezen ne obstaja nek test, diagnosticirana je preprosto na podlagi simptomov. Ta sindrom je najbolj značilen za ženske med 20. in 40. letom starosti. Najpogostejši simptomi pa so težave s spanjem, bolečine v mišicah in sklepih, glavoboli, občutek vrtoglavice, hitro ali neredno bitje srca.

Kdaj vas mora skrbeti?

Če ste mnenja, da bi to lahko bila vaša težava, je najbolje poklicati svojega osebnega zdravnika. Ta bo naredil preiskave ter na podlagi tega in pogovora z vami o vašem načinu življenja podal diagnozo.

Kaj lahko storite sami?

V bistvu je zelo preprosto – začnite s prehrano. Hrano, ki vam jemlje energijo, zamenjajte s takšno, ki vam bo zagotovila več energije. Prav tako pa naredite nekaj manjših prilagoditev vašega načina življenja.

1. Jejte manj, vendar pogosteje. Jejte živila, kot so jajca, špinača, maslena buča, puranje meso, oreščki, …

2. Vsako noč si zagotovite 7-8 ur kvalitetnega spanca.

3. Nadzirajte kortizol (stresni hormon).

4. Gibajte se.

Preprost način za soočanje s stresom

Foto: Nensuria / Getty Images Plus via Getty Images