So tamponi, ki jih uporabljate, varni?

tamponi

Odločitve o uporabi tamponov so pogosto povezane z raznimi zadržki, predsodki in nelagodjem. Skozi vsa leta se je njihova sestava spreminjala in izboljševala. Danes imamo na izbiro tampone iz različnih materialov, ki uporabnicam zagotavljajo varno zaščito med menstruacijo. Pomembno je, da vemo, iz kakšnega materiala so tamponi narejeni in kako jih pravilno uporabljati.

Zgodovina tamponov

Uporaba higienskih tamponov med menstruacijo ima dolgo zgodovino, celo daljšo kot higienski vložki. Egipčanke so uporabljale tampone iz papirusa, Rimljanke iz ovčje volne, Grkinje pa svitke iz blaga. Proizvodnja prvih higienskih tamponov za enkratno uporabo pa se je pričela v Ameriki v začetku dvajsetega stoletja.

Strah pred uporabo tamponov: sindrom toksičnega šoka

Sindrom toksičnega šoka (Toxic Shock Syndrome – TSS) je zelo redek zaplet bakterijske okužbe, ki lahko resno ogrozi življenje. Povzročajo ga bakterijski toksini, ki jih v določenih pogojih tvorijo bakterije Straphylococcus aureus ali Streptococcus pyogenes. Rumeni in k škandalom nagnjeni mediji ga v povezavi z uporabo tamponov vedno omenjajo kot vzrok za okužbo. V poznih sedemdesetih in osemdesetih letih, ko je umrlo več mladih žensk, ki so uporabljale blagovno znamko super vpojnih tamponov, je bilo veliko pozornosti osredotočene na povezanost TSS z menstruacijo. Proizvajalci so morali super vpojne tampone odstraniti iz prodaje in njihova uporaba ni bila več dovoljena. Tveganje za nastanek tega sindroma se je od takrat zelo znižalo.

Na tem mestu je potrebno poudariti, da tega sindroma ne povzročajo le tamponi, lahko se pojavi pri uporabi kateregakoli izdelka, ki se vstavi v vagino, kot so menstrualne skodelice, tamponi, kontracepcijske diafragme in kapice.

Razvoj sindroma toksičnega šoka

Za razvoj sindroma toksičnega šoka morajo biti istočasno izpolnjeni vsi dejavniki v bolezenskem trikotniku gostitelj – okolje – patogen. V primeru tamponov pa je pomembno dejstvo, da sam tampon tega ne more povzročiti, vse je odvisno od bakterije (patogena) Staphylococcus aureus, ki je pri 10-30 % žensk stalno prisotna v nožnici, saj je del njihove naravne flore. Zgolj 1-3 % teh bakterij ima zapis za toksin. Toksin pa se tvori v stacionarni fazi rasti bakterije, ki nastopi po 6-8 urah, zato je tampon varna izbira, če ga menjamo na 4-6 ur. Večina odraslih žensk in moških (90 %) ima protitelesa proti temu toksinu, ki nas ščitijo pred razvojem sindroma toksičnega šoka. Predpogoja za nastanek tega sindroma sta torej, če ima ženska v svojem telesu to bakterijo in če ima predolgo vstavljen tampon.

Druga stvar, ki je pomembna, pa je ta, da lahko za tem sindromom zbolijo tako ženske, moški in otroci. Približno polovica zabeležnih primerov je posledica okužb zaradi opekline, pika insekta ali operacije. Druga polovica je zabeležena pri ženskah z menstruacijo. Pojavlja se v enem do treh primerih na 100.000 oseb.

Naravni materiali so prava izbira

Za vse izdelke za intimno nego velja, da so najboljša izbira takšni iz naravnih materialov. Predvsem bombaž, še posebej certificiran organski bombaž, je varen, saj ne spreminja naravnega pH nožnice, ki nas ščiti pred škodljivimi mikroorganizmi, pomaga preprečevati vulvo-vaginalna vnetja, dokazano preprečuje alergije in iritacije, je dermatološko testiran in biorazgradljiv. Obdelan je brez kemikalij, zato v nožnico ne vnaša nobenih škodljivih snovi.

bombaž

 

Kako izbrati primeren tampon?

Higienski tampon mora biti varen in funkcionalen. Pri izbiri moramo poleg vpojnosti paziti tudi na druge lastnosti, kot so materiali, iz katerih je tampon izdelan, aditive, ki so tamponu dodani, oblika in smer razpiranja ter varen način vstavljanja tampona. Večjo vpojnost in s tem večjo zanesljivost zagotavljajo takšni, ki se širijo (ne le daljšajo), saj se bolj enakomerno napojijo z menstrualno tekočino, kar preprečuje iztekanje.

Izbrati moramo PRAVO in NE večjo vpojnost tampona

Različne velikosti tamponov prinašajo različne vpojnosti, njihova oblika pa opredeljuje način, na katerega se razpirajo v nožnici. Na vsaki škatlici tamponov je z grafičnim simbolom kapljice ponazorjeno, koliko menstrualne tekočine posamezen tampon vpije. Lestvica, ki je v Evropi poenotena, je videti tako:

vpojnost

Vpojnost tampona

Osnovna funkcija tampona je vpijanje menstrualne tekočine. V enem mesečnem ciklusu ženska izloči do 120 mililitrov menstrualne tekočine. Jakost menstruacije pa se tekom ciklusa spreminja: prvi dan je šibka, najmočnejša je drugi in tretji dan, potem pa spet pojenja. Zaradi teh dejstev moramo izbrati pravo in ne večjo vpojnost tampona. Premalo vpojen tampon ne bo nudil dobre zaščite, preveč vpojen pa lahko po nepotrebnem izsuši nožnično sluznico, ko pa ga izvlečemo, jo lahko celo poškoduje in povzroči mikro raztrganine.

Pomembno je tudi, da izberemo tampon, ki se razpira v širino in ne v dolžino, saj takšni tamponi zagotavljajo optimalno varnost – preprečujejo iztekanje in se enakomerno napojijo z menstrualno tekočino. Vrhunska absorpcija, zračnost in suhost poskrbijo, da se ohranja idealna raven pH sluznice.

vpojnost tampona

Kako vstavimo tampon?

Pri vstavljanju tampona je pomembna higiena, zato si pred uporabo vedno umijemo roke. Kadar te možnosti nimamo in nismo prepričane, da so naše roke popolnoma čiste, lahko uporabimo tampon z aplikatorjem. Gre za običajni tampon, ki je vstavljen v dve cevki, s pomočjo katerih ga vstavimo povsem varno in higienično, saj z rokami ne pridemo v stik s tamponom in z intimnimi deli telesa.

Kateri tamponi so varni?

Pri Tosami je glavno vodilo skrb za varnost uporabnic. Zato gredo tamponi skozi stroge mikrobiološke, fizikalne in kemijske analize. Z njimi dokazujejo, da so varni in da ne vsebujejo za zdravje škodljivih substanc. Najpomembnejše lastnosti, ki Tosamine tampone ločijo od ostalih, so patentirali. Zaščitili so svoje inovativne rešitve, zaradi katerih so njihovi tamponi bolj vpojni, bolje tesnijo in lepše zdrsijo v nožnico in iz nje. Njihova linija tamponov Natura Femina Organic je nastala na podlagi skoraj 100-letne tradicije izdelovanja higienskih izdelkov, izdelanih v Sloveniji in je narejena iz certificiranega 100 % organskega bombaža. Prav tako se linija ponaša s certifikatom GOTS. Ta zagotavlja, da se pri pridelovanju bombaža in njegovi predelavi do končnega izdelka ne uporabljajo strupeni in obstojni pesticidi, okolju in zdravju škodljive kemikalije ter gensko spremenjeni organizmi. Tamponom prav tako ni dodanih nobenih barvil in dišav. Ti tamponi so tudi biorazgradljivi, prav tako niso beljeni s klorom. Tudi embalaža ne vsebuje plastike oziroma umetnih materialov.

tosama tamponi

Zadovoljna uporabnica tamponov Natura Femina Organic je tudi Ula Furlan, ki pravi:

“Zase sem izbrala le najboljše – preprosto naravno. V intimni negi zase zato izrecno zahtevam le najboljše in to je organski bombaž. Všeč mi je tudi, da smo z ekipo Tosame, ki jo sestavljajo same izjemne ženske, zelo ustvarjalne. Pri tem nam je mar zase, za ženske, za naš um in telo.”

ula furlan

“Živimo v času, ko se vedno bolj zavedamo, kako pomembno je, da uporabljamo izdelke, ki so zdravi, varni in ekološki. Naša prestižna blagovna znamka Natura Femina Organic izpolnjuje visoke zahteve in standarde v intimni negi – v smislu inovativnosti, sodobnih rešitev in trajnostnih usmeritev. Na prvem mestu pa je zdravje žensk v povezavi z izbiro materialov, ki so varni in zanesljivi ter najvišje kakovosti (čisti organski bombaž, minimalni vplivi na okolje, biorazgradljivost …). Izrazita prednost, na katero stavimo kot proizvajalec, pa je dejstvo, da so vložki in tamponi narejeni v Sloveniji, da so plod našega lastnega razvoja, ki mu pomen večajo tudi mednarodni patenti,” so o svoji novi liniji povedali pri Tosami.

Pri uporabi tamponov moramo ženske upoštevati ta navodila:

1 Na embalaži vedno preverimo, iz kakšnih materialov so narejeni in kakšne kemikalije vsebujejo.

2 Izberemo tampon iz naravnih materialov. Najboljša izbira je tampon iz organskega bombaža.

3 Tampon mora ustrezati jakosti menstruacije – nikoli ne vstavljamo preveč vpojnega tampona.

4 Tampon menjavamo pogosto, torej na 4-6 ur. Tampona nikoli ne vstavimo za ves dan ali noč, tudi če imamo šibko menstruacijo.

5 Pred vstavljanjem tampona obvezno poskrbimo za higieno rok, lahko pa uporabimo tudi tampone z aplikatorjem.

6 V nožnico vstavimo le en tampon in nikoli ga ne potisnemo pregloboko (do zadnje tretjine nožnice).

7 Vedno uporabimo tampon z vrvico. Preden ga vstavimo, vedno preverimo, če je vrvica dobro pritrjena na tampon.

8 Nikoli ne pozabimo odstraniti tampona. Če sumimo, da je ostal v nožnici, se posvetujemo z ginekologom.

 

Več na naturafemina.si.

Foto: PR Tosama, Iryna Mylinska, Georgii Boronin / Getty Images Plus via Getty Images