Spremenite življenjski slog in za vselej opravite s tesnobo

tesnobo

Spremenite življenjski slog in tok misli, vsak dan izvajajte vaje sproščanja, privoščite si dober in krepčilen spanec, čaje za pomirjanje in za vselej opravite s tesnobo.

Tesnobnost je ena najpogostejših duševnih težav. Gre za nerazložljiv občutek, ki nima določenega zunanjega vzroka. V bistvu gre za strah pred samim seboj, strah prebudijo tako zunanje kot notranje grožnje. Anksioznost je torej lebdenje, nepojasnjen strah, panično pričakovanje slabih stvari, notranja negotovost, hiperaktivnost živčnega sistema, pripelje lahko tudi do resnih psihiatričnih stanj. Zato poglejmo, kaj to sploh je in kako za vselej opravite s tesnobo.

Občasna tesnoba

Vsak lahko na neki točki v življenju doživi taka občutja, občasna tesnoba ni nič nenavadnega, sploh v teh časih, ko smo pod nenehnim pritiskom. Družba se je spremenila, pričakovanja do posameznika so vedno večja, razdor med sloji je vedno globlji in vsakodnevnica postaja vedno bolj neznosna. Na kratko, na začetku se tesnoba ne izraža zelo agresivno, zato jo je lahko zanemariti (v človeku jo prebudijo dogodki doma ali v službi …), pripisujemo jo določenem stresnem dogodku, za katerega vemo, da bo prej ko slej izzvenel.

Kopičenje stresa

A težava nastane, ko se začnejo ti stresni dogodki kopičiti in časa za odpravo ni, pritisk je vedno večji, postane neznosen, in znajdemo se v začaranem krogu – tesnobo občutimo neprestano, sploh se več ne sprašujemo, kaj jo je prebudilo. In na tej točki se začne tesnoba hraniti sama s sabo. Ti resnični in upravičeni razlogi prerastejo v težavo, ki človeka povsem ohromi – pojavijo se nerealni strahovi, panika, fobije in obsesije. O anksioznosti govorimo tudi takrat, ko začnejo strahovi in tesnobe upravljati z našim življenjem, ko začnejo ovirati vsakodnevno delovanje v običajnih situacijah, ko se to občuti tudi na našem socialnem in poslovnem področju.

Simptomi tesnobe

Te simptome je dokaj lahko zaznati. Pacient navadno nima potrpljenja, se težko osredotoči, vedno pričakuje le najslabše iz katere koli situacije, nenehno razmišlja o tem slabem izidu, muči ga nespečnost, postane lahko depresiven in obseden z določenimi stvarmi, torej obsesiven. Te simptome spremljajo tudi določeni fizični znaki: povečana žeja, pogosto uriniranje, nervoza v želodcu, nezmožnost odziva na spolno vzdraženje, bolečine v prsih, bolečine v mišicah, pogosto razbijanje srca, glavobol, odsotnost menstruacije. Anksioznost je nevarna zato, ker se lahko telesni in duševni znaki pojavijo iznenada in zelo intenzivno. Brez kakršne koli napovedi.

Osebe, ki imajo težave s tesnobnimi občutki, se lahko zelo dolgo nadzirajo, a znotraj njih dobesedno vre. Za vzdrževanje trezne glave porabijo vedno več energije in sami sebi povzročajo še večji stres. In tako začnejo občutiti tesnobo zaradi tesnobe same, torej težavo multiplicira. Taki napori seveda vplivajo na osebo, ki se nenehno utaplja v skrbeh, povezanih z domom, službo, odgovornostmi na vsakem koraku življenja, in tako se njena narava vedno bolj spreminja in odmika od tistih, ki jo imajo najraje. Navadno na koncu eden od strahov preraste do te mere, da obsede bolnika in ga povsem ohromi.

NARAVNE METODE ZA ZDRAVLJENJE TESNOBE

Najpogosteje zdravniki za zdravljenje anksioznosti oz. tesnobe predpišejo kombinacijo antidepresivov in psihoterapije, a to ni edini način za soočanje s to težavo. Poglejmo, kako nam lahko pomaga narava.

Sproščanje

Zelo pomembno je, da bolnik uspe zmanjšati stopnjo telesnih odzivov na tesnobo. Sproščamo se lahko s pomočjo kopeli v lastni kopalnici. Ena takih je recimo kopel z eteričnim oljem mandarine, ki jo v topli vodi kombiniramo še z oljem sivke, limone, smreke, bora in vrtnice.

Izogibanje kofeinu

Že tako vznemirjeni ljudje bi se morali izogibati pijačam, ki še dvignejo stopnjo vznemirjenosti (kava, gazirani sokovi s kofeinom …). Kofein pospeši delovanje srca, je močan diuretik, ovira normalen spanec, to pa za bolniku s tesnobnimi občutki ni v pomoč!

Recite ‘ne’ obveznostim

Ljudje s to težavo si ne smejo nalagati preveč dela, saj lahko ta odgovornost v njih prebudi negativne občutke. Anksioznost namreč pogosto sproži prav veliko število nalog in odgovornosti, ki jih prevzamemo in pod bremenom nalog lahko klecnejo tudi najmočnejši.

Nadzor nad stresom

Stres škoduje in uničuje možganske celice, številne tablete proti anksioznosti pa imajo stranske učinke, ki to še krepijo in onemogočajo normalno delovanje. Naloge načrtujte v naprej, pazite na roke, privoščite si kratke odmore, dovolj bo že 5 minut, v času najbolj intenzivnih aktivnosti. Pazite na ravnovesje med delom in prostim časom, to je ključ za preprečevanje negativnih občutkov.

Kakovosten spanec

Pomanjkanje dobrega spanca je ena pogostih bolezni sodobnega časa in je neposredno povezan s stresom. Osem ur spanca ni merilo, bolj pomembno je, da se ponoči res kakovostno spočijete in odmaknete od vsakodnevnih skrbi. Kakovosten spanec revitalizira um in izboljšuje umske sposobnosti.

Telesna aktivnost

Hoja, tek ali kakršna koli druga oblika gibanja, ki vsaj malo pospeši srčni ritem je priporočljiva za ljudi, ki jih mučijo tesnobni občutki.

 

Joga kot zdravilo v boju proti depresiji in stresu.

Foto: fizkes / Getty Images Plus via Getty Images