Ste opazili te simptome tudi dve leti po tem, ko ste že preboleli COVID-19?

covid-19

Študija Univerze v Oxfordu je pokazala, da se pri številnih ljudeh po prebolevanju virusa COVID-19 pojavljajo diagnoze t.i. možganske megle, epilepsije in demence. In to veliko pogosteje kot pri drugih respiratornih infekcijah.

Možganska megla

Naziv možganska megla se uporablja za skupino simptomov, ki se pojavljajo po tem, ko ste že preboleli okužbo z virusom COVID-19. Opisujejo jo kot občutek, ki otežuje vsakodnevno funkcioniranje, razmišljanje, koncentracijo, prav tako pa imajo osebe s temi simptomi slabši spomin.

Najnovejša raziskava je preučevala tveganja nastanka 14 različnih motenj pri 1,25 milijona pacientov dve leti po okužbi z virusom COVID-19. Primerjali so jih z enakim številom pacientov, ki so oboleli za drugo vrsto respiratorne infekcije. Ugotovili so, da je bilo v skupini oseb, ki so prebolele okužbo s COVID-19, več novih primerov demence, možganske kapi in možganske megle. Prav tako sta se zvišali anksioznost in depresija.

Vodilni avtor študije, profesor Paul Harrison z oddelka za psihiatrijo na Univerzi v Oxfordu je dejal, da jih skrbi dejstvo, da se nekatere motnje začnejo pojavljati šele dve leti po okužbi. Študija je objavljena v časopisu Lancet Psychiatry. Strokovnjaki se sicer strinjajo, da je treba narediti še več podobnih študij, vendar so skupnega mnenja, da je pandemija zagotovo spremenila življenja ljudi. Profesor David Menon iz Univerze v Cambridgeu je na primer mnenja, da je porast demence in raznih psihoz možno povezati z velikimi spremembami, ki smo jih doživljali med pandemijo in ne direktno z okužbo z virusom.

Pomembno pa je tudi dodati, da se s temi težavami soočajo starejši in mlajši ter da jih lahko sprožijo stres, depresija in tesnoba.

Kako si pomagati pri možganski megli?

Aktivnosti, ki jih vsak lahko izvaja, so razne vaje in pravilna prehrana, ki vključuje sadje in zelenjavo, oreščke in žitarice. Ključno je, da se poskušamo izogniti stresu, prav tako pa da ne pijemo alkohola. V svojo vsakodnevno rutino vključite sprehode, branje knjig, meditacijo – vse tisto, kar vas sprošča in deluje kot izvrstna terapija za boljše mentalno zdravje.

 

10 simptomov izčrpanosti in kdaj ukrepati

Foto: petrenkod / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr