Strokovnjaki pojasnjujejo vzrok za pojav nočnih mor

nočnih mor

Stres vpliva na naš imunski sistem, lahko nastanejo tudi motnje delovanja hormonov ter obremenitev organizma. Posledica tega je lahko nastanek številnih bolezni. Kronični stres pa lahko vpliva tudi na izgubo spomina in pojav nočnih mor.

»Um, ki je preplavljen z mislimi, ki jih ne zna predelati, najde ‘pomoč’ za to v nočnih morah. Nočne more so zato lahko dober način, da prebrodimo ter predelamo stresne dogodke,« razlaga dr. Barry Krakow, direktor inštituta Maimonides Sleep Arts and Sciences v Novi Mehiki v ZDA.

Dodaja, da je potrebno na sanje gledati kot na brezplačno psihoterapijo. V njih lahko namreč najdemo možne vzroke za našo nervozo ter predloge, kako jo obvladati. Če ste med sanjami preplašeni ali vas je sram, razmislite, zakaj je temu tako. Nato se vprašajte, kaj vam povzroča enake občutke v realnem življenju. Morda boste ugotovili, da ste v službi rekli ali naredili nekaj, zaradi česar vas je sram, ali vas muči nekaj, o čemer bi se radi z nekom pogovorili ipd.

Če so te nočne more pogoste (se pojavljajo skoraj vsako noč), so vznemirjujoče in motijo vaš spanec, morate poiskati pomoč psihologa ali psihiatra, ki vam bo pomagal.

 

 

S pravilno prehrano uspešno proti nespečnosti

Foto: Fizkes/ Getty Images Plus via Getty Images