Teh 7 živil nas izčrpava in nam jemlje energijo

energijo

Pred vami so živila, ki nas izčrpavajo ter nam posledično jemljejo energijo. Zato smo tudi zaspani in povsem brez volje.

Povsem naravno je, da čez dan pride do padca energije. Na to vpliva veliko dejavnikov, vključno s kvaliteto spanca ter ravnjo fizične aktivnosti in stresa. Vsekakor pa je eden glavnih dejavnikov tudi hrana, ki jo uživamo. Malokdo se zaveda, katera živila so tista, ki nam jemljejo energijo, zato smo za vas pripravili seznam le-teh.

Živila, ki nas izčrpavajo

Medtem ko so nekatera živila gorivo za naše telo in um, obstajajo tudi takšna, ki povzročijo nasprotno.

Bel kruh, testenine in riž

Polnozrnata živila so bogata z ogljikovimi hidrati, vlakninami in mikro hranili (vitamini in minerali), ki predstavljajo odličen vir energije. Medtem pa predelana zrna (v belem kruhu, testeninah in rižu) nimajo za naš organizem nobene koristi, razen da nam zagotovijo kalorije. Ker med predelovanjem iz teh živil odstranijo vlaknine, se hitreje prebavljajo. Jedi, ki vsebujejo ta živila, nam hitro zvišajo raven sladkorja v krvi, posledično pa pride nato tudi do hitrega padca energije. V nasprotju s tem pa polnozrnata živila uravnavajo raven sladkorja v krvi in vzdržujejo enako raven energije.

Ovseni kosmiči, musli in sadni jogurti

Industrijski ovseni kosmiči, ovsene kaše, granola, musli in sadni jogurti v večini primerov vsebujejo sladkor in druga sladila. Zaradi tega spet pride do trenutnega dviga energije, kasneje pa do hitrega padca. Posledično smo zato utrujeni in nemotivirani za delo. Namesto tega si za zajtrk sami pripravite ovsene kosmiče v kombinaciji z navadnim jogurtom, rastlinskim napitkom in sadjem.

Alkohol

Alkohol zmanjšuje kvaliteto in dolžino spanca, zato lahko pride tudi do nespečnosti. Čeprav se nam zdi, da nas sprošča, nam pravzaprav jemlje energijo.

Kava

Čeprav kavo pijemo, da bi se prebudili, ni dobra ideja, da se za več energije poslužujemo tega napitka. Prevelika količina kofeina namreč vpliva na kvaliteto spanca, kar spet zmanjšuje raven energije. Ko gre za kavo, je ključna zmernost. Tri do štiri skodelice turške kave dnevno je povsem dovolj, obenem pa je to tudi maksimalna priporočena količina.

Energijske pijače

Da bi dobili še več energije, se mnogi poslužujejo energijskih pijač. Vendar pa te pijače vsebujejo veliko količino sladkorja (do 10 žličk na pločevinko), prav tako pa kofein.

Hitra in ocvrta hrana

Takšni obroki so polni maščob in vsebujejo zelo malo vlaknin. Kar pa sta dva glavna dejavnika za upočasnitev prebave. Počasnejša prebava pa zmanjšuje tudi hitrost absorpcije hranilnih snovi, ki nam dajejo energijo.

Živila z malo kalorijami

Ko govorimo o malicah in vmesnih obrokih, veliko ljudi poseže po živilih, ki vsebujejo manj kalorij, saj bi naj bila ta živila bolj zdrava izbira. Vendar so ravno kalorije tisto merilo, ki določa, koliko energije bomo v telo vnesli z določeno hrano. Telo namreč kalorije uporabi za osnovne funkcije, kot so dihanje, razmišljanje … Če pa v telo vnesemo premalo kalorij, se s tem upočasnijo razni procesi, povečujejo pa se napadi lakote. Vse to posledično pripelje do prenajedanja in občutka izčrpanosti.

 

 

Naravna sladila, ki jih izberite namesto rafiniranega sladkorja

Foto: nicoletaionescu / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po lepotaizdravlje.rs