To so razlogi, zakaj bi morali jesti vlaknine …

vlaknine

Ta vrsta hranil je v številnih živilih, a vlaknine v telesu mnogim še vedno primanjkujejo. Že z nekaj manjšimi spremembami v prehrani lahko telesu zagotovite optimalni odmerek teh nujnih snovi. 

Rastlinske vlaknine nas lahko obvarujejo pred srčnimi obolenji, nekaj vrstami rakov, lahko tudi podaljšajo življenje, trdijo znanstveniki. Ta hranila so ključna tudi za pomembne bakterije v našem črevesju, ki nas varujejo pred vnetji, pravi dr. Joanne Slavin, profesorica nutricionistike na univerzi v Minnesoti. “To pomeni, da so rastlinske vlaknine pomembne za delovanje našega imunskega sistema.”

Vse to se lahko zgodi le pod enim pogojem: vlaknine moramo vnašati v naš organizem v zadostnih količinah. Velika večina ljudi vnese v telo samo 15 g vlaknin na dan, potrebujemo pa 28 g. Torej je treba vnos podvojiti, to pa lahko dosežete takole:

Uporabljajte semena in oreščke

“Posujte jih po na žaru popečeni zelenjavi, dodajajte jih v mineštre in juhe, vmešajte v jogurt in dobili boste okusen obrok z zanimivo teksturo. Lanena semena dodajte pudingu ali pa pripravite puding iz chia semen,” pravi nutricionistka Dawn Jackson Blatner.

Pogosteje jejte avokado

To sadje je bogat vir rastlinskih vlaknin in zdravih maščob. Jejte ga z jajci ali v sendviču, pripravite si lahko tudi okusen guacamole, predlaga Blatnerjeva.

Jejte dobre testenine

Kupujte testenine iz polnozrnatih žit ter tudi take, ki so narejene iz čičerike, saj so veliko boljši vir vlaknin od običajnih.

Oplemenitite zajtrk

Zajtrk si obogatite z jagodičevjem, citrusi in hruškami, tako boste že ob začetku dneva poskrbeli za izdaten odmerek vlaknin in naravno sladkobo.

vlaknine grenivka

Citrusi, kot na primer grenivka, so bogat vir rastlinskih vlaknin.

Obogatite solato

Solati iz sveže ali fermentirane zelenjave dodajte pest fižola ali čičerike.

 

Enostaven napitek, ki vam bo pomagal stopiti maščobo na trebuhu

Foto: VeselovaElena / Getty Images Plus via Getty Images