
Spomladansko čiščenje doma
Pomlad je tukaj in kot vsako leto, je sedaj čas, da se lotimo temeljitejšega čiščenja našega doma. Pred pričetkom pa je pomembno predvsem to, da se...
Ta vrsta hranil je v številnih živilih, a vlaknine v telesu mnogim še vedno primanjkujejo. Že z nekaj manjšimi spremembami v prehrani lahko telesu zagotovite optimalni odmerek teh nujnih snovi.
Rastlinske vlaknine nas lahko obvarujejo pred srčnimi obolenji, nekaj vrstami rakov, lahko tudi podaljšajo življenje, trdijo znanstveniki. Ta hranila so ključna tudi za pomembne bakterije v našem črevesju, ki nas varujejo pred vnetji, pravi dr. Joanne Slavin, profesorica nutricionistike na univerzi v Minnesoti. “To pomeni, da so rastlinske vlaknine pomembne za delovanje našega imunskega sistema.”
Vse to se lahko zgodi le pod enim pogojem: vlaknine moramo vnašati v naš organizem v zadostnih količinah. Velika večina ljudi vnese v telo samo 15 g vlaknin na dan, potrebujemo pa 28 g. Torej je treba vnos podvojiti, to pa lahko dosežete takole:
“Posujte jih po na žaru popečeni zelenjavi, dodajajte jih v mineštre in juhe, vmešajte v jogurt in dobili boste okusen obrok z zanimivo teksturo. Lanena semena dodajte pudingu ali pa pripravite puding iz chia semen,” pravi nutricionistka Dawn Jackson Blatner.
To sadje je bogat vir rastlinskih vlaknin in zdravih maščob. Jejte ga z jajci ali v sendviču, pripravite si lahko tudi okusen guacamole, predlaga Blatnerjeva.
Kupujte testenine iz polnozrnatih žit ter tudi take, ki so narejene iz čičerike, saj so veliko boljši vir vlaknin od običajnih.
Zajtrk si obogatite z jagodičevjem, citrusi in hruškami, tako boste že ob začetku dneva poskrbeli za izdaten odmerek vlaknin in naravno sladkobo.
Citrusi, kot na primer grenivka, so bogat vir rastlinskih vlaknin.
Solati iz sveže ali fermentirane zelenjave dodajte pest fižola ali čičerike.
Enostaven napitek, ki vam bo pomagal stopiti maščobo na trebuhu
Foto: VeselovaElena / Getty Images Plus via Getty Images