Vadba in prehrana: Kako hitreje pokuriti več kalorij?

pokuriti več kalorij

Že z manjšimi spremembami v prehrani lahko izboljšate dinamiko izgorevanja kalorij. Tako boste imeli več energije za uresničitev svojih načrtov. Vas zanima, kako pokuriti več kalorij? Berite dalje …

Metabolizem je dinamika, s katero organizem izgoreva kalorije za energijo. V različnih delih dneva je različno aktiven. Z določenimi navadami in doslednostjo pa lahko proces pospešite oziroma ga optimizirate. Najpomembnejši pri tem so proteini. Za presnovo proteinov v energijo je potrebne več energije kot za presnovo ogljikovih hidratov. Prehrana, bogata s proteini, pa zagotavlja boljšo stopnjo izgorevanja kalorij. A vendar dieta, ki temelji na proteinih, ni edini način za pospeševanje metabolizma. Zelo pomembno vlogo igrajo sadje, zelenjava in živila, ki imajo termogenske lastnosti, recimo čili ali pekoče paprike. Pri prehrani se torej držite preprostih pravil in si zagotovite optimalno presnovo kalorij v energijo ter najdite način, kako pokuriti več kalorij.

Proteine razporedite čez dan

Če si želite zagotoviti optimalen izkoristek proteinov, poskrbite, da bodo ta makrohranila sestavni del prav vsakega obroka, ki ga zaužijete čez dan. Dobri viri beljakovin so jajca, piščančje meso, ribe, stročnice (še posebej leča in fižol). V jogurt ali smuti stresite žličko lanenega semena, ki je dodaten vir proteinov.

Jejte sveža živila

Ko je le mogoče, se potrudite in si za obrok privoščite sveže sadje ali zelenjavo. Na krožniku naj se čim manjkrat znajdejo predelana živila. Tako boste dali metabolizmu svež zagon. Izbirajte tako sadje in zelenjavo, ki je bogato z vlakninami, recimo ohrovt, brokoli, hruške in maline.

Naj zapeče!

Metabolizem pospešijo tudi jedi z dodatkom pekočih začimb – recimo s papriko (svežo ali suho v prahu) ali čilijem. Znanstveniki so dokazali, da kapsaicin, snov, ki se nahaja v pekočih paprikah in čiliju, pomaga pri procesu izgorevanja maščob in zavira apetit. Zato čilije dodajte v jedi iz mesa in zelenjave, uporabite jih pa lahko tudi pri pripravi solatnih polivk ali omak.

Po treningu si povrnite energijo

Po treningu je treba obvezno nekaj zaužiti, kar je ključni del okrevanja organizma. Telo s prebavo izgoreva kalorije, obnavlja in gradi mišice. Samo uživanje hrane v kakršnem koli trenutku pospeši metabolizem za 10 %. Dodatno izgorevanje zaradi uživanja hrane po treningu metabolizem požene na še višje obrate. Obnavljanje energije (s pravo izbiro hrane) pa nam pomaga vzpostaviti zdrav ciklus: bolje boste poskrbeli za obnovo zalog energije (po treningu), več možnosti boste imeli, da boste tudi ob koncu dneva aktivni in sveži. Poleg tega si s tem izboljšujete možnosti, da boste na naslednjem treningu bolj učinkovito gradili mišično maso in tako posledično spet dali dodaten pospešek vašemu metabolizmu.

Ne pozabite, doslednost se izplača!

Na splošno je za organizem veliko bolje, če jemo redno. Na ta način tudi bolje nadzorujemo naš apetit. Tako zmanjšujemo možnost za prenajedanje, raven glukoze v krvi in energije pa bo stabilna. Ko so intervali med obroki dolgi – med šest do osem ur – pride namreč do strmega padca energije. Če nam tak način preide v navado, se bo naš metabolizem upočasnil. Zato se držite osnovnega pravila: privoščite si zdrav zajtrk, pošteno kosilo in dobro večerjo – če se le da vedno ob istem času.

Kako do vitke postave brez odrekanja

Foto: Dragana991 / Getty Images Plus via Getty Images