Vse koristi narave za naše možgane

koristi narave

Druženje, bivanje in preživljanje prostega časa na prostem je dobro za vsakega človeka. Narava res blagodejno vpliva na nas. Po dolgem in napornem delovniku boste začutili, kako se vam v naravi um in telo sprostita. Ravno o tem, katere vse so koristi narave za naše možgane, v epizodi svojega mindcastgreen podkasta govori dr. Kristen Willeumier, nevrologinja in avtorica knjige Biohack Your Brain.

Narava služi za sproščanje možganov, daje vam prostor za gibanje, pomaga pri proizvodnji vitamina D, služi kot predah od tehnologije ter istočasno zdravi dušo in telo. Na ta način narava postane svojevrstna terapija – dobro vpliva na naše zdravje ter sprošča utrujen um.

Čeprav ni nujno, da gre za samostojno ‘terapijo’, dr. Willeumier poudarja, da bi čas, preživet v naravi, moral biti del vzdrževanja zdravja naših možganov.

V kombinaciji z drugimi zdravimi navadami, kot sta pravilna prehrana in zadosten vnos tekočine, bo ravno narava pomagala pri vzdrževanju ostrine našega uma.

Sprehod ali tek v naravi dajeta velike prednosti in sta blagodejna za krepitev možganov, kot tudi za družbeno povezanost (s seboj vzemite partnerja, prijatelja, otroke ali psa). Odlična stvar, ki jo lahko počnete, je branje v naravi. Lahko pa tudi vrtnarite, saj bo skrb za rastline povečala kognitivno delovanje možganov, še posebej pri starejših ljudeh.

5 načinov, na katere popoldne odmislite službo

Foto: Gilitukha / Getty Images Plus via Getty Images