Zakaj je preživljanje časa v naravi koristno za naše zdravje

preživljanje časa v naravi

Za vas imamo štiri razloge, ki vam bodo v pomoč, da boste pogosteje hodili ter preživljali čas v naravi. Poglejmo, zakaj je preživljanje časa v naravi tako zelo koristno za naše zdravje.

1. Hoja je odlična priložnost za pomemben pogovor s članom družine, z bližnjim prijateljem ali znancem. Medtem ko hodite, z ramo ob rami, je nekatere stvari lažje izgovoriti, kot takrat, ko se gledate v oči. Če s pogovorom rešujete težavo, se dobesedno s skupnimi močmi soočate z njo.

2. Hoja je dvostranska aktivnost. Kaj to pomeni? Ko zamahnemo z levo roko, se aktivira desna hemisfera naših možganov, medtem ko bo gib desne noge zahteval aktivacijo leve možganske hemisfere. Nevrološke raziskave so pokazale, da so aktivnosti, ki zahtevajo hkratno sodelovanje obeh možganskih hemisfer, zelo koristne za naše duševno zdravje.

3. Če smo čustveni, vznemirjeni ali jezni, je težje razmišljati, ker je takrat aktivno osrednje živčevje. S hojo bomo sprožili tudi druge dele našega ‘centralnega računalnika’. Medtem ko desna hemisfera pripomore, da vidimo širšo sliko, z levo hemisfero razmišljamo na logičen, vzročno-posledičen način o situaciji, ki je izzvala močen čustveni odziv.

4. V službi uvedite novo navado. Ko na sestanku ne boste potrebovali prenosnega računalnika, ampak boste izvajali možgansko nevihto (brainstorming), v kateri sodeluje več sodelavcev, vzdržujte ‘sestanek v gibanju’. Ne skrbite, če ne boste mogli zapisati opomb, idej … Sprememba ambienta bo pripomogla, da si boste zapomnili vse, kar bo izrečeno oziroma dogovorjeno.

Vadba na prostem je nekaj najboljšega in ima številne prednosti

Foto: Maridav / Getty Images Plus via Getty Images