Zakaj neustavljivo jemo tudi takrat, ko pravzaprav nismo lačni?

neustavljivo jemo

Pri strokovnjakih za prehrano smo preverili, kaj nas žene, da neustavljivo jemo tudi takrat, ko pravzaprav nismo lačni …

#1 Diete in omejevanje kalorij

Prvi in osnovni razlog, zakaj pride do prenajedanja, tj. konzumiranja več hrane, kot jo potrebujemo, je podhranjeno telo. To, pravzaprav, pomeni, da vam telo pošilja signal, da potrebuje energijo (berite: hrano). Če ste založeni z dietami (in jih izvajate nepravilno, ob nizkem kaloričnem vnosu), po določenem obdobju vaše telo ne bo zmoglo normalno delovati in potrebovalo bo dodatne kalorije, kot tudi kakovosten vir makronutrientov (ogljikovih hidratov, maščob in proteinov). Morda imate občutek, da jeste dovolj, a najprej se vprašajte, kaj je dovolj, v razmerju s čim. Če ste na delovnem mestu, kjer ste fizično aktivni in imate aktiven življenjski stil, ob tem še trenirate, potem so vaše kalorične potrebe (nedvomno) večje. Če pa nenehno vnašate manj hrane, kot jo potrebujete, ne boste imeli dovolj vitaminov in mineralov v telesu. Zaradi vsega tega telo, možgani, hormoni ne morejo normalno delovati. Telo, preprosto, išče povečan vnos hrane.

Rešitev: Če je tako v vašem primeru, se ne bojte hrane, in se počasi vrnite na optimalen vnos kalorij – to je količina hrane potrebna za vzdrževanje vaše teže, ali celo za njeno povečanje, če je to nujno. Imejte v mislih, da ta rešitev ne bo prinesla rezultatov čez noč – tak režim vzdržujte vse dokler se telo in hormoni ne vrnejo v normalno stanje.

#2 Stres

Še eden od razlogov, zakaj občutimo pretirano potrebo po hrani (še posebej po hitri hrani in sladkarijah), je stres – fizični ali psihični. Še posebej, če je kroničen in dolgotrajen. V stresnih situacijah se izloča hormon kortizol. Če je telo dolgo pod stresom, je ta hormon nenehno povišan. Ko je kortizol povišan, apetita ne moremo obvladati, dejansko pa se dogaja naslednje: neravnovesje hormona črpa glukozo iz celic, te pošiljajo sporočilo možganom, da potrebujejo hrano, zaradi česar še dodatno jemo. A to je le začetek težav. Takšno stanje lahko izzove neravnovesje drugih hormonov. Zatem pridobimo na teži in tako smo ponovno v stresu. Tako zapademo v začaran krog: stres – povečan apetit – debelost – še več stresa. Tu je še čustveno prenajedanje. V tem primeru je prenajedanje prešlo v navado iz potrebe, da se čustveno težke situacije ublažijo s hrano. Poleg vsega tega pa so živila, ki jih takrat vnesemo v telo najpogosteje nezdrava, kar le poglablja težavo, saj še bolj vzpodbuja apetit.

Rešitev: Potrebno je prekiniti začaran krog, kar je sicer lažje reči kot storiti, a to je edina pot. Zato najdite način, ki vam bo pomagal premagati stresne situacije. Poiščite najljubši hobi, berite knjige, preživite čas v naravi, skrbite za rože, odpravite se na rekreacijo. Najdite svoj mir in negujte ga, vzemite si čas samo zase, četudi le pol ure dnevno! Kar se hrane tiče, skušajte sčasoma spremeniti odnos do nje, na hrano začnite gledati kot na gorivo in ne kot na uteho ali nagrado.

3# Premalo spanca

Spanec je ključni regulator apetita. Če ne spite dovolj in si ne vzamete časa za počitek, bo vaše telo izčrpano. K sreči je človeško telo pametno, primarni cilj mu je, da preživi in bo v trenutkih, ko je brez energije, poslalo signal možganom, kar bo sprožilo povečan apetit. In to je še eden od razlogov povečanega vnosa hrane. V tem primeru apetita ne morete obvladovati, saj telo potrebuje energijo.

Rešitev: Ne podcenjujte moči spanja in počitka. Postavite ga kot prioriteto in naspite se vsako noč (najmanj sedem, osem ali celo devet ur). Ko nimate možnosti, da bi sebi ponudili toliko spanca, prakticirajte popoldanski počitek – zatisnite oči vsaj za 30 minut. Zaradi hitrega tempa življenja, preveč ur na delovnem mestu in številnih obveznosti, to pogosto ni možno, a težite k temu, da bo kakovosten spanec eden od vaših ciljev.

#4 Zmanjšanje priljubljenih okusov

Zagotovo se je vsak znašel v situaciji, da si je med držanjem diete obljubil, da je ne bo prekršil. Ampak popolno izločanje nekega živila, ki nam je ‘prepovedano’, prej ali slej pripelje do prenajedanja. To je pogosta težava v zelo strogih dietah, saj bi takrat še bolj jedli tisto, kar se ‘ne sme’, zato je le vprašanje trenutka, kdaj boste naredili ugriz ali več kot to.

Rešitev: Zelo pomembno je, da nismo strogi do sebe, da pojemo keks ali neko priljubljeno hrano brez slabe vesti in nadaljujemo dalje. S tem ne boste porušili diete. To je edini način, da pridobite zdrave navade, ki so trajne. Pomembno je doseči ravnotežje in se truditi, da je prehrana po večini zdrava, če pa želite, lahko vsake toliko časa pojeste priljubljeno sladkarijo. Potešite željo preden postane prevelika in neobvladljiva.

Zaključek:

Naše telo deluje kot skladna celota, zato prenajedanje pušča posledice na zdravje celega organizma – na prebavni trakt, endokrini sistem, psihično zdravje … Zato se naučite, da poslušate svoje telo, saj v vsakem trenutku komunicira z vami. Najbolj pomembna je uravnotežena prehrana, ki vam bo prinesla dolgoročno spremembo, obenem pa zdravje in zadovoljstvo.

Nasveti za zdrave navade in uravnoteženo prehrano
  1. Izbirajte prehransko bogata živila: polnozrnate žitarice, sadje, zelenjavo, stročnice, kakovostno meso, jajca, mlečne izdelke, semena in oreščke.

  2. V čim večji meri skušajte izločiti margarino, rafinirana rastlinska olja, industrijsko hrano in predelan sladkor.

  3. Bodite pozorni na hidracijo telesa – pijte čim več vode, limonade, nesladkanih čajev.

  4. Pred obroki popijte velik kozarec vode (mogoče gre za veliko žejo in ne lakoto!).

  5. V času obroka se potrudite, da ne gledate TV-ja ali uporabljate telefona – naj bo čas rezerviran le za hrano.

  6. Ne dovolite si, da ste predolgo brez hrane. Veliko lakoto potešite z rednimi obroki in malicami.

  7. Ne jejte hitro in dobro prežvečite vsak grižljaj.

  8. Najdite načine za sproščanje, ob knjigi, druženju, plesu, treningu, hoji, glasbi, skrbi za rože.

  9. Vzemite si čas za dovolj spanca, ki je nujno potreben za obnovo organizma.

  10. V stresnih situacijah počakajte pet minut, nekajkrat globoko vdihnite in poskušajte jesti, ko se umirite, da bi naredili boljšo izbiro.

 

Testenine in hujšanje: Strokovnjaki so presodili, če se zaradi testenin redimo ali ne

Foto: Strelciuc Dumitru / Getty Images Plus via Getty Images, Pexels