Zdrava navada, ki pomaga zmanjšati tveganje nastanka Alzheimerjeve bolezni

Alzheimerjeve bolezni

Obstaja popolnoma enostavna navada zmanjšanja stresa, ki vzpodbuja delovanje možganov. Ta zdrava navada pa pomaga zmanjšati tudi tveganje nastanka Alzheimerjeve bolezni.

Znanost veliko govori o tem, kako vzdrževati dobro delovanje možganov, to pa v osnovi vključuje dejstvo, da ostanete aktivni, da se držite zdrave prehrane in da vsako noč spite dovolj ur. Raziskave so namreč pokazale, da lahko imajo socialni in čustveni učinki veliko vlogo pri dolgoročnem zdravju možganov. Recenzija, ki je bila objavljena v Journal of Alzheimer’s Disease kaže, da lahko dosledna rutina izvajanja meditacije zmanjša stres, obenem pa tudi tveganje izgube spomina in poškodb možganov ter tudi tveganje za nastanek Alzheimerjeve bolezni.

Glede na združenje Alzheimer’s Association je ravno Alzheimerjeva bolezen najpogostejši vzrok demence. Kar pomeni, da zaradi nje upadejo mentalne sposobosti, ki vplivajo na vsakodnevno življenje. Strokovnjaki pa še vedno poskušajo potrditi, katero bi bilo najboljše zdravilo za to bolezen.

Kirtan Kriya

Kirtan Kriya je 12-minutna meditacija, ki se izvaja že več tisoč let, ponekod pa jo imenujejo tudi vaja petja, saj vključuje petje zvokov. Vključuje torej zvoke, dihanje in ponavljanje gibov s prsti. Ta meditacija dokazano zmanjšuje stres, izboljšuje spanec, zmanjšuje depresijo in povečuje pretok krvi v možganih.

Dokazali so celo, da so osebe, ki so izvajale to meditacijo, počasneje izgubljale spomin in so bile tudi boljšega počutja. Dr. Khalsa in dr. Newberg pravita, da je za psihološko in duhovno dobrobit pomembna dobra ‘duhovna kondicija’, saj je ravno to ključno, da bi se starali brez Alzheimerjeve bolezni.

Kako ta meditacija poteka, si poglejte na posnetku.

Preberite tudi članek Meditacija pomaga pri blaženju bolečin.

Foto: Marcus Aurelius/Pexels, povzeto po ljepotaizdravlje.hr