Zdravilni čaj naj bo del domače lekarne

čaj

Vsaka domača lekarna bi morala vsebovati vsaj en zdravilni čaj, ki bi pomagal pri lajšanju določenih simptomov. V nadaljevanju vam tako predstavljamo pet zdravilnih čajev.

Če jemljete zdravila, se za priporočilo čaja obvezno posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Čaji niso nadomestilo za terapijo, ki jo predpiše zdravnik. Vedno vzemite v obzir svoje stanje in potrebe. Prednost dajte domačim čajem, ki rastejo pri nas, saj so ti nam najbližji in najbolj sprejemljivi za organizem. Čaje moramo poznati in prilagoditi svojemu stanju, a obstaja nekaj vrst čajev, ki jih imamo pogosto v svojih kuhinjah. Zaradi širokega spektra delovanja jih lahko redno oziroma pogosteje uživamo.

Melisa (Melissa officinalis) 

Melisa je izredno koristna rastlina. Melisin čaj deluje pomirjujoče, zmanjšuje anksioznost, pomaga pri nespečnosti, depresiji in napetosti. Olajša napihnjenost in je koristen tudi pri predmenstrualnem sindromu. Pozitivno deluje na imunski sistem, lokalno deluje tudi na herpes, da skrajšamo čas njegovega nastanka. Blaži slabost in izboljša koncentracijo. Obstajajo raziskave, ki so potrdile pozitivno delovanje izvlečka iz melise pri Alzheimerjevi bolezni in njegovo protivnetno delovanje. Pri nas raste melisa kot grm, ki je zelo dekorativen in ima čudovit vonj po limoni. Čaj pripravimo po običajnem postopku, lahko pa pripravimo tudi tinkturo.

Materina dušica (Thymus serpyllum) 

Gre za eno izmed najbolj poznanih rastlin proti prehladu, je antiseptik, pomirja menstrualne krče in je odlična pri težavah bronhijev. Uporablja se za ublažitev kašlja in proti parazitom. Lahko se uporablja kot čaj in tudi kot začimba, v obliki kreme, tinkture ali sirupa. Materina dušica vsebuje veliko biološko aktivnih sestavin, kot so karvakrol, timol, eterična olja itd. Znana je kot antiseptik (deluje proti mikroorganizmom), antispazmolitik (ublaži krče), zmanjša napihnjenost in vetrove, deluje pomirjujoče, pomaga pri izkašljevanju sluzi pri boleznih dihalnih organov. Lahko se uporablja tudi za nego kože za zdravljenje aken. Zaradi vsega tega je materina dušica priporočena pri oteženi prebavi, bronhitisu, vnetju grla, močnih menstruacijah in po mačku. Pozitivno deluje tudi na sluznico v ustih, lahko pa jo dopolnimo z žajbljem za izpiranje dlesni. Če materino dušico uporabljamo kot začimbo, se odlično prilega k mesu in ribam, juham, omakam, enolončnicam itd. Z njo je priporočeno začiniti hrano, ki je težje prebavljiva. Materino dušico dodajte ob koncu kuhanja, da se ohranijo njene sestavine. 

Poprova meta (Mentha piperita) 

To je zagotovo najbolj uporabljen čaj na svetu. Ima zelo široko delovanje. V obliki različnih izdelkov se uporablja za oralno ali zunanjo uporabo. Vsebuje veliko mentola, ki ji daje poseben vonj in hladilni občutek na jeziku. Mentol lahko najdemo tudi v šamponih proti prhljaju. Pomaga pri slabostih, bolečinah v želodcu, driski ali zaprtju. Zelo je dobra v sezoni prehladov in grip ter za krepitev imunskega sistema. Raziskave kažejo, da meta vsebuje veliko železa, vitaminov B-skupine, kalija in kalcija. Čeprav ima metin čaj veliko prednosti, ni priporočljiv za doječe matere in nosečnice, ki so že imele splav oziroma je prisotno večje tveganje za splav.

Navadni rman (Achillea millefolium) 

Irman je zelo koristna rastlina, ki so jo od nekdaj uporabljali za previjanje ran. Deluje protivnetno in obnavlja sluznico. Ta rastlina je dober prijatelj za žensko zdravje, njena uporaba je priporočena ob vnetju jajčnikov, visoki temperaturi, infekciji mehurja, prebavnih težavah, pomanjkanju teka, menstrualnih težavah, visokem krvnem tlaku, vnetju živčevja, pri edemu itd. Kopeli iz te rastline pa dobrodejno delujejo pri zdravljenju ginekoloških težav in hemoroidov.

Travniška kadulja ali žajbelj (Salvia officinalis)

Žajbelj je začimba in čaj. Ima izjemne sestavine v borbi proti mikroorganizmom in glivicam. Odličen je za želodčne težave, bronhitis, kašelj, prehlad in gripo. Nepogrešljiv je tudi pri izpiranju dlesni in ob različnih infekcijah ter vnetjih. Lahko se uporablja tudi lokalno kot antiseptik za kožo. Priporoča se tudi ženskam v menopavzi, saj zmanjšuje navale vročine, pretirano znojenje, izboljšuje razpoloženje. Žajbelj je znan tudi kot zdravilo proti splavu. Zmanjšuje tvorbo mleka in daje mleku okus, zato se ne priporoča doječim materam, razen če želijo prenehati z dojenjem. Žajbelj se ne sme piti niti dolgo niti v velikih količinah zaradi močnega eteričnega olja, ki je lahko tudi strupeno. Vendar ena skodelica na dan ne bo imela toksičnega učinka. Ob jemanju zdravil se posvetujte z zdravnikom glede morebitnih neželenih učinkov.

 

Foto: Gulliver/Getty Images