Amalfijska obala: košček Italije, vreden ogleda

amalfijska obala

Naši zahodni sosedje slovijo po dobri hrani, čudovitih pokrajinah, arhitekturi, modi, ležernem stilu življenja, ki mu pravijo dolce vita in še čem. Zagotovo ste že slišali za otok Capri, morda pa niste vedeli, da je prav nasproti njega ena najlepših italijanskih pokrajin, Kampanija (Campania) in Amalfijska obala. Vredno jo je obiskati. 

Neapelj, Amalfi, Positano, Sorrento … Le nekaj mestec, zaradi katerih Amalfijska obala, jugozahodni del italijanskega škornja, že stoletja privablja številne turiste. Nasproti jih z morja pozdravlja slavni otok Capri, v notranjosti pa se skriva zibelka testenin in bufalo mocarele. Toliko lepega in dobrega kot v deželi Kampanija, boste težko našli še kje.

NEAPELJ – JEJ, MOLI, LJUBI

Kampanija (ena od dvajsetih dežel Italije) je na drugem mestu po številu prebivalcev, Neapelj pa z 2.700 prebivalci/m2 absolutni zmagovalec po gostoti. Mesto slovi po odlični hrani, najslavnejša pa je kajpak pica Napoletana. Stari del mesta je poln, nobena pa ne ne more kosati s picerijo L’Antica Pizzeria da Michele, ki je tam že od davnega leta 1870. Da boste prišli do svoje, boste skupaj s turisti in domačini, pred vrati čakali tudi dve uri. Čakalna doba se je še povečala, odkar so prav v tej piceriji nastali posnetki iz filma Jej, moli, ljubi z Julio Roberts. Izbirate lahko le med dvema vrstama pic, margerito ali marinaro, cene pa so smešne. Za margerito z dvojno bufalo mocarelo, boste odšteli 4 evre. Neapelj seveda slovi tudi po vulkanu Vezuv, pa po antičnem mestu Herculaneum – poleg Pompejev eno izmed dveh Rimskih mest, ki jih je vulkan Vezuv leta 79 med izbruhom izbrisal iz zemljevida. Blizu Neaplja je mesto Caserta z eno najlepših evropskih palač na seznamu Unescove svetovne dediščine. Zgraditi jo je dal borbonski kralj Karel III., z namenom v Caserto prenesti vse državne urade ter povezati sedež oblasti in Neapelj z 20 km dolgim drevoredom, kar se je z idejo tudi končalo. Palača je vsekakor vredna ogleda.

STE ZA LIMONADO?

Sorrento je mesto ob Amalfijski obali s pogledom na Neapeljski zaliv. Amalfijska obala je dih jemajoča in zato ne čudi, da jo je Unesco lepote uvrstil na seznam svetovne kulturne in naravne dediščine. Ulice mesteca so ozke in tlakovane ter dobesedno dišeče. Na stojnicah pred trgovinami prodajajo izdelke iz limon – od mila, peciv, dišav za dom, parfumov, do slavnega likerja Limoncello. Sorrento je tipično obmorsko mestece z bari, vinotekami in restavracijami. Ne glede na tip, skoraj vse ponujajo tudi neapeljsko pico. Lahko si jo privoščite tudi v enem od številnih parkov, ki so zaščitni znak mesteca. Poleg pridelovanja limon, slovijo še po ročno izdelanih usnjenih izdelkih, njihov vonja pa se na ulicah meša z vonjem rumenih sadežev.

amalfijska obala

Sorrento slovi po pridelovanju limon.

RAZGLEDNICA IZ PRAVLJICE

Revna ribiška vasica je po zaslugi zapisa v reviji Harper’s Bazaar, v 50. letih prejšnjega stoletja, dobesedno oživela. Positano je čudovito mestece med Sorrentom in Amalfijem, v katerega se trumoma zgrinjajo turisti, da bi lahko občudovali pastelno obarvane hiše, ki se terasasto vzpenjajo nad zalivom. Polno je barov in trgovin, ki v večini ponujajo lanena oblačila, tako lan kot izdelava pa sta italijanskega izvora. Skozi mesto vodi enosmerna ulica, ki se strmo spušča do obale. Od tam imate krasen pogled na cerkev Santa Maria Assunt s kupolo v obliki majolke, narejeno iz opečnatih ploščic, ki so tipična kritina kupol vzdolž Amalfijske obale. V Positanu si lahko omislite nekajurni ali celodnevni izlet s turistično ladjico otok Capri ali v mesto Amalfi. Na sprehodu skozi mesto se lahko pozabavate z iskanjem balkona iz filma Pod toskanskim soncem ali si na eni od teras lokalov privoščite pravo italijansko kavo.

ZIBELKA TESTENIN

Ob vstopu v Gragnano vas bo pozdravila tabla z napisom: »Benvenuti a Gragnano Capitale Europea della pasta« (Dobrodošli v Gragnanu, evropski prestolnici testenin). Hribi na eni ter morje na drugi strani z dodatkom vetra in sonca predstavljajo idealne pogoje za pridelavo suhih testenin. Včasih je tam obratovalo preko150 tovarn, daj jih je le še nekaj. Skupen vsem je tradicionalen proces pridelave – 48 urno sušenje na 40°C. Sodobna podjetja testenin znanih znamk le-te izdelajo, posušijo in zapakirajo v vsega skupaj štirih urah. Določene tovarne izdelujejo preko 100 oblik testenin, mnoge izmed njih pa so patentirali. Poleg oblik, so zanimivi tudi okusi, celo takšnega po kavi boste našli. Vam bodo pa ob obisku razložili tako proces pridelave kot tudi najboljše (celo zapovedane) kombinacije oblik in omak.

OPEVANO MESTO

Amalfi je prestižna letoviška destinacija z mestno plažo in nenehnim vrvežem. Od vseh mest vzdolž Amalfijske obale se zdi, da ima ravno to najmanj duše. Gre za tipično turistično destinacijo, s prestižnimi hoteli in restavracijami na eni in ulično ponudbo na drugi strani. Tudi to se, morda malce manj strmo kot Positano, vzpenja v hrib, osrednji del pa predstavlja katedrala z veličastnim stopniščem na mestnem trgu. Ker je Kampanija znana tudi po pridelavi vrhunskega vina, praviloma vse restavracije strežejo vino domačih pridelovalcev. Najboljše prihaja iz 10 km oddaljenega mesteca Furore. Vinogradi pa so tam čisto drugačne oblike – gre namreč za terasaste vinograde in trte v obliki pergole. Grozdje obirajo nad glavami, trte pa so posejane od morja, pa vse do 750 metrov nadmorske višine. Izkoristijo vsako teraso, nekatere merijo zgolj 20 m2. Regija pa je poleg limon, usnjenih izdelkov, testenin, bufalo mocarele, vina in lana, znana še po keramičnih izdelkih. Po večini unikatnih, z motivom limon. Kampanija in s tem Amalfijska obala je zagotovo dežela, vredna obiska.

amalfi

Foto: Gulliver/Getty Images, Piše: Nina Urbančič Romih