Barbarella: „Moja prehrana je postala moja poslovna pot“

barbarella

Z vegansko in presno prehrano se je Barbarella (Barbara Radojlovič) srečala pred 15 leti zaradi zdravstvenih problemov. Ko jo je začela raziskovati, se ji je odprl pisan svet okusne rastlinske hrane. Skrb za zdravo življenje, ustvarjanje bogatih rastlinskih jedi in nenehno izobraževanje jo je pripeljalo na novo poslovno pot. Delavnice, odpiranje bistrojev, knjižna uspešnica, ki ji bo že kmalu sledila nova: prihajajo sladki in slani recepti!

Njena prva knjiga Alkimija okusov se mora znajti na vsaki kuharski polici. Jedi, ki jih Barbarella pripravlja, so estetske in dovršene. V situaciji, ki za lastnike lokalov ni rožnata, ponuja svoje jedi prek dostavljavcev hrane. Odprt je le njen Juicebar, a ostaja optimistična in komaj čaka, da se po epidemiji ponovno odpre njen lokal na ljubljanski tržnici in povsem nov bistvo v BTC-ju.

Kako so se spremenili prehranski trendi v zadnjih desetih letih, kar pripravljate rastlinsko hrano? Ste morda opazili, da ljudje bolj posegajo po zdravi prehrani?

Trend v zadnjih desetih letih je nedvomno zrasel, prehranjevanje z rastlinsko hrano ni več redka izbira posameznikov, ampak vstopa v življenjski stil mnogih, predvsem tudi mlade generacije. K temu je pripomogla velika skrb za lastno zdravje in dobro počutje ter okoljski izzivi, ki narekujejo močne trende prehranjevanja z rastlinsko prehrano v prihodnosti. Danes imamo zelo bogato ponudbo rastlinske prehrane tako v supermarketih kot tudi restavracijah, tako da je veliko laže slediti temu življenjskemu stilu. Zdrava hrana, ki se pripravlja v restavracijah, je vedno bolj kreativna in okusna, tako da se trendi nedvomno vsako leto povečujejo.

Kaj so prednosti rastlinskega prehranjevanja?

Med zdravo rastlinsko hrano štejemo zelenolistnato zelenjavo, sadje, gomoljnato zelenjavo, semena, polnovredna žita, oreščke in vsa ta živila so zelo bogata z mikrohranili (vitamini, minerali, antioksidanti) in imajo ugodno kalorično razmerje. Če se prehranjujemo pretežno s polnovrednimi živili rastlinskega izvora, so različne študije dokazale, da lahko ugodno vplivamo na vsesplošno zdravje in dobro počutje (nižji krvni tlak, nižji holesterol, nižji krvni sladkor ipd.). Živila rastlinskega izvora delujejo tudi alkalno (bazično) in v takšnem okolju je manj možnosti za nastanek bolezni, seveda ob predpostavki, da se tudi gibamo ter skrbimo za dobro mentalno in duševno počutje.

Nenehno raziskujete in se izobražujete …

Čeprav sem se za rastlinsko prehranjevanje odločila predvsem zaradi boljšega zdravstvenega počutja, sem se usmerila v rastlinsko kulinariko, saj sem želela pripravljati okusno hrano. Obiskala sem različne inštitucije v Londonu, ZDA (Matthew Kenney Cuisine), še vedno pa spremljam trende prek knjig in interneta. Izobraževanja v tujini so mi dala zelo dobro osnovo glede razvijanja okusov in tehnik priprave, od tam naprej pa veliko ustvarjam sama, oziroma sodelujem s svojo kuharsko in slaščičarsko ekipo.

Če bi odprli vašo shrambo, katera živila bi našli v njej in česa nikoli?

Polnozrnati riž za pripravo priljubljenih riževih skled je vedno v moji shrambi. Nikoli pa ne boste našli industrijskega’ junk fooda’, z izjemo čipsa sem ter tja (smeh).

Vaš nasvet za vse tiste, ki premišljujejo, da bi prešli na ta način prehranjevanja – kako naj začnejo?

Najprej si je treba postaviti cilj, oziroma najti pravo motivacijo. Mene je vedno motivirala dobra informativna knjiga ali lepa knjiga z recepti, veliko koristnih informacij in želja po odličnem počutju. Iz jedilnika in shrambe je potrebno črtati vsa škodljiva živila (beli sladkor, belo moko, mlečne izdelke). Fino je, da si pripravite jedilnik in plan za 10 dni in vidite, kako ustreza vašemu življenjskemu stilu in počutju. Svetujem, da obiščete tudi trgovinice z zdravo prehrano ali kulinarični tečaj, si kupite kakšno dobro knjigo, obiščete restavracije z zdravo prehrano, si naročite kakšno dostavo zdrave hrane na dom in se pustite presenetiti.

V sladicah vsi radi uživamo, a kako nadomestiti beli sladkor?

Veliko alternativnih sladkorjev obstaja, vendar tudi s temi ne smemo pretiravati, ker navsezadnje tudi ti dvignejo krvni sladkor v našem telesu. Vsekakor pa so boljše različice suho sadje: datlji, brusnice, potem agavin, rižev, javorjev sirup, pšenični slad. Ali navsezadnje sladkorji, ki imajo nižji glikemični indeks, kot so brezovo sladilo (ksilitol, eritritol) ali stevia.

Brez katerih začimb in dodatkov ne morete?

Ne morem brez začimb, kot so sojina omaka in prehranski kvas v kosmičih ter sveža bazilika.

V zdravi rastlinski kuhinji so v ospredju tudi tehnike, ki ohranijo svežino in kakovost živil. Na kaj moramo paziti?

Čeprav so sveža sezonska živila najbolj kakovostna, pa je v sezoni (na primer jagodičja) vseeno bolj primerno takšna živila zamrzniti in uporabiti pozimi, kot jih kupovati zunaj sezone.

Vaš nasvet za bralke, kako naj si pripravijo napitek za boljšo imunost?

Mešanica ingverja, limoninega soka, kurkume in kajenske paprike. Mi mu pravimo kurkuma shot. Ingver in korenino kurkume ter limono olupite in stisnite s sokovnikom za hladno stiskanje. Dodajte ščepec kajenske paprike, zmešajte in spijte okoli 100 ml napitka zjutraj na tešče.

Vaša najljubša pregreha je?

Temna čokolada. Ne morem brez čokolade.

Morda pripravljate kaj novega, nam lahko razkrijete?

Spomladi izide moja nova kuharica. V knjigi delim najljubše in najbolj popularne Barbarelline sladke in slane recepte.

BARBARELLIN RECEPT

PORRIDGE S POMARANČO IN MANGOM

Sestavine za porridge:

  • 1 skodelica mehkih ovsenih kosmičev
  • 1/2 bio banane (pretlačite jo z vilico)
  • 3/4 skodelice riževega mleka
  • ščepec cimeta
  • narezana pomaranča
  • narezani zreli mango
  • maline
  • granola

Priprava: Kosmiče zmešajte s toplim riževim mlekom ter pretlačeno banano in cimetom. Nato pa dodajte nasekljano pomarančo, mango, maline in posipajte z granolo.

porridge

„Čeprav sem se za rastlinsko prehranjevanje odločila predvsem zaradi boljšega zdravstvenega počutja, sem se usmerila v rastlinsko kulinariko, saj sem želela pripravljati okusno hrano.“ -Barbarella

Preberite si tudi intervju Špela Perc: v harmoniji s seboj.

Foto: Getty Images via Guliver, osebni arhiv; Intervju: Ilona Penzeš