Čudež na nebu: AURORA BOREALIS

aurora borealis

Že imate seznam sanjskih potovalnih destinacij? Aurora borealis ali po naše polarni sij je glede na nedavno opravljene ankete med top destinacijami. Ampak kje in kako ujeti ta naravni pojav, ko pa niti največji lovci na premikajoče luči na nebu ne znajo natančno napovedati, kdaj in kje se bo polarni sij pojavil? 

Magičnost pojava

Zamislite si, da stojite na zaledenelem jezeru. Ni bojazni, da bi led počil pod nogami, ker ste daleč, daleč na severu – v samem polarnem krogu. Tišina je skoraj popolna. Slišite le igro vetra. Pogled usmerite na temno srebrnkasto ogledalo jezera, ki se v daljavi končuje v obrisih gozda, zatem pa se izgubi v temi. Noč je globoka. Nebo je črno, na njem pa milijon zvezd. Kako je mogoče, da do tega trenutka niste vedeli, da je mogoče videti toliko zvezd, se sprašujete. Zakaj nočno nebo v mestih ni tako veličastno? V tistem trenutku se, brez najave, na nebu pojavi veličastna oblika zelene barve, ki se kot po ritmu nebeškega reflektorja približuje, oddaljuje, nato izgine in se spet pojavi na drugem koncu. Kot da se na nebu odvija igra čudežnih bitij, ki si enkrat nadenejo vijolično barvo, v naslednjem trenutku turkizno. Kaj je to? Aurora borealis, čudež na nebu bi lahko rekli.

Miti

Nekateri Inuiti so verjeli, da svetloba polarnega sija predstavlja duhove živali, ki jih lovijo, indijansko ljudstvo Cree je verjelo, da je polarni sij ples duhov, Vikingi pa, da se z neba spušča most, po katerem na Zemljo prihajajo bogovi. Danes vemo, da gre za pojav, ki je odvisen od mnogih dejavnikov: vremena, sončeve aktivnosti in geografske lokacije; najnižji del polarnega sija se pojavi desetkrat višje, kot letijo letala na medcelinskih poletih. A ko ga dejansko uzreš, domišljija gre svojo pot naenkrat verjameš vsem legendam iz preteklosti …

Nemogoče ga je napovedati

Videti polarno svetlobo, je nekaj res veličastega. A zanimivo, da je navkljub najmodernejšim metodam zaznav naravnih pojavov tega skoraj nemogoče napovedati. Niti najbolj izkušeni lovci nanj vam ne bodo znali z gotovostjo napovedati, kam se odpraviti in kdaj, da bi ujeli popolne odtenke. Lahko bi rekli, da je v zvezi z njim jasno vse in nič. Verjetno je tudi zaradi tega ta pojav tako poseben. Prečudovit in nepredvidljiv, znanstveno sicer podprt, a vseeno zelo skrivnosten – ko ga vidiš, se ti zdi, da polarni sij pred tabo odpira vrata v vesolje. Je aurora borealis tudi na vašem seznamu sanjskih potovanj?

Naj destinacije

Polarni sij lahko najpogosteje občudujemo med 62 in 72 stopinjami severne in južne geografske širine. Če imate tudi vi na seznamu ogled tega naravnega pojava, imejte v uvidu naslednje destinacije: 1. Islandija – planina Kirkjufell in Rejkjavik, kjer je še posebej priljubljen svetilnik Grotta. 2. Norveška – Tromsø, največje urbano območje na severu te države. 3. Sever Švedske in Kiruna, najsevernejše švedsko mesto, v njegovi bližini pa se nahaja nacionalni park Abisko in čudoviti hotel Icehotel.

Foto: Gulliver/Getty Images