Kako hišni ljubljenčki vplivajo na našo psiho?

hišni ljubljenčki

Če ste ljubitelj živali in radi crkljate psa ali mačko, potem poznate preplavljanje lepih občutkov, ki dvignejo razpoloženje in celo ublažijo stres. Raziskali smo, zakaj je vez z živalmi tako močna ter kako hišni ljubljenčki vplivajo na našo psiho.

Hiški ljubljenčki, še posebej mačke in psi, so vir veselja in univerzalno zdravilo za osamljenost. In dokazano je, da nam hišni ljubljenčki dajejo občutek povezanosti, strokovnjaki pa dodajajo, da nas živali tudi fizično in čustveno bogatijo na naslednje tri načine.

Umirjajo nas

Dokazano je, da živali močno vplivajo na naša čustva in delujejo zelo pomirjujoče. Samo desetminutno božanje psa, bo že ublažilo stres. Veliko raziskav je pokazalo, da interakcija z živalmi znižuje tudi krvni tlak in uravnava nivo hormona stresa. Druženje s hišnimi ljubljenčki blaži tudi občutek anksioznosti in depresije. Dokazano je, da že samo prisotnost živali pozitivno vpliva na njegovega skrbnika, kot tudi na to, da se bo celo večkrat nasmehnil.

Postanemo povezani

Pogled na kosmat smrček je dovolj, da nas preplavi ljubezen in ta ‘ljubezen na prvi pogled’ je prirojena. Teorija o povezanosti dokazuje, da je čustvena povezanost med živimi bitji pogoj za evolucijski obstanek. Tako kot je za nas potrebna družbena povezanost za bolj bogato in izpolnjeno življenje, se lahko enaka interakcija ustvari tudi s hišnimi ljubljenčki. Prav čustva, ki nas preplavijo, ko smo v družbi kosmatincev, dokazujejo, da smo z živalmi povezani in da to potrebujemo.

Motivirajo nas

Sprehodi, tek ali vožnja s kolesom v spremstvu psa so odlični načini fizične aktivnosti, prav tako nam njihova družba daje energijo. Že samo njihova prisotnost in želja, da jim ustrežemo, sta odlična motivacija, da smo aktivni in odidemo v naravo. Psi nas prisilijo, da postanemo bolj aktivni in da se vsakodnevno gibamo.

 

5 majhnih mindfulness aktivnosti, ki vam bodo zbistrile um

Foto: nortonrsx / Getty Images Plus via Getty Images