Kako so Maldivi med pandemijo postali uspešna zgodba mednarodnega turizma

maldivi

Rajsko otočje Maldivi v Indijskem oceanu je že od nekdaj sinonim za romantiko in uživanje. Vsako leto ga obišče ogromno turistov, kar pa se je s pandemijo spremenilo. Pravzaprav so se za vedno spremenila potovanja po vsem svetu.

Vodilna turistična destinacija v letu 2020

Maldivi imajo sicer 1,7 milijona obiskovalcev letno, v letu 2020 pa so jih imeli okoli 500.000. In čeprav je ta številka krepko nižja od povprečja ostalih let, je vseeno zaznamovala eno najuspešnejših zgodb turizma v času pandemije.

Številne ostale države so lansko leto po pričetku pandemije zaprle svoje meje, med njimi tudi Maldivi, vendar so se julija 2020 odločili, da mejo povsem odprejo za turiste iz vseh držav sveta, ne glede na stanje virusa v tisti državi, iz katere prihajajo. Na roko jim je šla predvsem njihova geografija, saj so sestavljeni iz veliko zasebnih otočkov (ko rečemo veliko, mislimo več kot 1000 otočkov). Hoteli in resorti se namreč nahajajo na teh zasebnih otočkih, zaradi česar je bilo še lažje slediti vsem protokolom koronavirusa – od izolacije do socialne distance.

Sicer so septembra 2020 za vstop v njihovo državo spet zahtevali negativni test, vendar to za marsikaterega popotnika ni bila in ni težava. Prav tako so zaradi stabilnega stanja z virusom to destinacijo ves čas promovirali kot varno zavetje za turiste. Izjema je bila in še je glavno mesto Malé, tukaj pa je tudi bilo največ primerov okuženih.

Infrastruktura je bila ključna

Veliko vlogo je odigrala tudi infrastruktura, saj ima veliko resortov zasebne transferje z ladjami in letali. Kar pomeni, da se obiskovalci na poti tja in nazaj srečajo z malo drugimi turisti (ali celo z nobenim). Na njihov turizem pa je pozitivno vplivalo tudi dejstvo, da so se njihovi obiskovalci odločili za daljša obdobja počitnic.

Znani Slovenci obiskali rajske otočke

Ta trend pisanja uspešne zgodbe se nadaljuje tudi v letu 2021, kar lahko vidimo že samo, če odpremo Instagram in ugotovimo, da je pred kratkim tja odpotovalo tudi kar nekaj Slovencev.

Na Maldive sta aprila odpotovala influencerka Katarina Benček in njen izbranec Marko Pavlovič, ki sta bivala v hišicah na vodi.

Z družino pa se je tja odpravila tudi Hajdi Korošec, včasih pevka, sedaj pa uspešna podjetnica. Družina je prav tako bivala v rajski hišici na vodi.

Več dih jemajočih fotografij s potovanja na Maldive si oglejte na njunih profilih.

Najlepše počitnice

Maldivi za marsikoga ponujajo najlepše počitnice na svetu. Že samo, če v Google iskalnik vpišemo to destinacijo, bomo osupnili nad fotografijami: bele, peščene plaže, turkizno morje, koralni grebeni, pisan podvodni svet, nepozabni sončni zahodi. Romantika na kvadrat! Primerni so za vse, ki si želite umirjenih počitnic, sprostitve, prav tako pa želite vključiti nekaj športnih aktivnosti.

 

Če se odpravljate na Maldive, sproti spremljajte vse zahteve za potovanje, najdete jih tudi na njihovi uradni strani visitmaldives.com.

 

Foto: Shansche / Getty Images Plus via Getty Images