Materinski dan: zgodovina praznika in zanimivosti

materinski dan

Vez, ki se med mamo in otrokom prične še pred rojstvom, je zares nekaj neverjetnega. Saj ste že slišali za rek, ki pravi, da ni večje ljubezni od tiste med materjo in njenimi otroci? To še kako drži. Danes je 25. marec, materinski dan, zato poglejmo zgodovino tega praznika in njegove zanimivosti.

Zgodovina praznika

Praznovanje materinskega dne izvira iz Amerike, kjer ga praznujejo od leta 1910. V Evropo je ta navada prišla po prvi svetovni vojni, ko so ga praznovali ob različnih datumih. Najprej je bil določen 15. maj, kasneje pa so ga prestavili na 25. marec. Tako se praznuje pri nas, ni pa to enotni datum za ta praznik. Po svetu se večinoma praznuje sicer drugo nedeljo v maju, ampak je to povsem odvisno od vsake države.

Komercializacija

Kot vsi prazniki, ki izhajajo iz Amerike, je tudi materinski dan skomercializiran praznik in predstavlja odlično priložnost za vse trgovce, ki v tem času prodajo ogromno daril. V največji meri se podarjajo rože, nakit, oblačila, knjige, lepotni rituali … Kot zanimivost, Anna Jarvis, ki je ustanovila ta poseben praznik, je pravzaprav ostro nasprotovala komercializaciji tega dne. Celo tako, da je vložila tožbo, ki pa jo je žal izgubila.

Beseda mama

Ali ste vedeli, da se beseda mama oziroma mati v večini jezikov prične s črko ‘m’? Mother, mutter, majka, madre, moer, mana, mor, maica, matka, mat, mere …

Malce statistike

Leta 2019 je bila povprečna starost vseh mater, ki so tega leta rodile, 31,1 leta. Povprečna starost tistih, ki so tega leta rodile prvič, pa 29,6 leta. V zadnjih letih (ali kar desetletju) se starost mater, ki rodijo prvič, viša, na kar vpliva več dejavnikov. Predvsem študij, kariera ter preprosto odlaganje odločitve za prvega otroka. Pred tridesetimi leti so bile namreč ženske, ki so rodile prvič, v povprečju 6 let mlajše.

Foto: Getty Images via Guliver