Potovanje v futuristični Singapur

singapur

Singapur – nekoč ribiško in trgovsko mesto pod britansko oblastjo je danes ‘mesto prihodnosti’. Mnogi turisti ga spoznajo le bežno, mimogrede, saj je mesto odlična izhodiščna točka za obisk drugih držav jugovzhodne Azije, vendar ta mala otoška mestna država ponuja veliko več. 

1 SINGAPUR KOT IZ AVATARJA

Gardens by the Bay – Cloud Forest in Flower Dome

Park, za gradnjo katerega je Singapur odštel kar eno milijardo singapurskih dolarjev, je skupaj s ‘super’ drevesi in z dvema konservatorijema nedvomno najosupljivejša znamenitost mesta. Drevesa so hkrati vertikalni vrtovi, po katerih se vzpenja zelenje, in elektrarna, ki proizvaja električno energijo za ohlajanje obeh rastlinjakov.

singapur

2 ZELENE OAZE

Botanični vrt, japonski in kitajski vrt

Kljub pomanjkanju prostora je veliko površin namenjenih parkom, zelenicam in vrtovom, ki nudijo bivališče številnim živalskim in rastlinskim vrstam. Čeprav sodi Singapur med najdražje azijske države, pa je vstop v parke in vrtove brezplačen. Ob sončnem zahodu priporočam sprehod po Southern Ridges.

singapur

3 OD VIŠINE SE ZVRTI

Marina Bay Sands in Downtown

Arhitekturni navdušenci zagotovo ne boste ostali ravnodušni. Singapur ni le mesto z najbolj znanim neskončnim bazenom, ampak je tudi dom številnih drugih vrtoglavo visokih stolpnic. Čeprav v Singapurju izsušujejo morje, se zavedajo, da kopnega nimajo na pretek, zato gradijo predvsem v višino. Ob mraku dobijo moderne zgradbe še bolj izjemen videz. Stolpnica Marina Bay Sands dvakrat na večer priredi pravi laserski spektakel.

marina bay sands

4 KJER SE MODERNO SPAJA S TRADICIONALNIM

Chinatown, Little India, arabska četrt

Singapur pa ni le pristanišče in moderne stolpnice, ki se dotikajo oblakov, nekateri deli mesta so povsem tradicionalni. Tako v Singapurju najdete kitajsko, indijsko in arabsko četrt, vsaka od njih pa je svoj svet v malem.

chinatown

5 HRANA V HAWKER CENTRIH

Maxwell Food Center, Lau Pa Sat Food Court, Satay by the Bay

Singapur je raj tudi za gurmane. Hawker centri so nekakšne pokrite tržnice s številnimi stojnicami, kjer sproti pripravljajo okusno hrano. V Singapurju, ki sicer sodi med najdražja mesta na svetu, pa za obrok, nagrajen z Michelinovo zvezdico, odštejete le nekaj evrov.

mesto

Osnovne podatke o Singapurju boste našli na povezavi od Wikipedie.

Piše: Neža Kompare, Fotografije: osebni arhiv, Gulliver/Getty Images