Potovanje v Jordanijo – eno sedmih svetovnih čudes

potovanje v jordanijo

Potovanje v Jordanijo, natančneje v mesto Petra – zgodovina, zapisana v kamnu, ki se odkriva sloj za slojem in se počasi predstavlja svetu – ter navdušuje enako kot pred 25. stoletji. 

Puščava, ki jemlje DIH

Piše: Mia Medaković Topalović

Moje potovanje v Jordanijo se je predlansko jesen pričelo z letom z letalskim prevoznikom Ryanairom iz Budimpešte, ki je trajal 3 ure in 50 minut in me je pripeljal na drugi del sveta. V Aman, glavno mesto Jordanije, v katerem je vse drugačno, bolj eksotično in duhovno. Od takrat nič več ni bilo enako. To je bilo srečanje s popolnoma drugim svetom, z eksotiko plepleteno z duhovnostjo.

Biser Bližnjega vzhoda

Zaradi neugodne politično-varnostne situacije v njeni regiji, Hašemitska kraljevina Jordanija na Bližnjem vzhodu, (med Sirijo, Irakom, Savdsko Arabijo, Egiptom, Izraelom in Zahodnim bregom) dolgo ni bila na seznamu destinacij, ki bi jo obiskovali turisti, A zadnja leta se stvari spreminjajo in vse več je tistih, ki se odločijo za potovanje v Jordanijo, ki velja za biser Bližnjega vzhoda. Če smo malce bolj natančni, je mesto Petra tisto, ki v prvi vrsti privablja turiste na Bližnji vzhod. Če bi morala izbrati ključne besede za Jordanijo, bi to bilo vse, kar se dviga iz peska in kamna – najprej, seveda, mesto v stenah Petra, rdeča Wadi Rum puščava, gora Nebo, svetopisemska mesta, življenje beduinov, prijazni Jordanci … Seznam je dolg, a gremo po vrsti.

Glavno mesto Aman

Aman – glavno mesto te revne (ima 4 milijone prebivalcev), a silno prijazne arabske države, ima svojo Mavrično ulico, za mene najlepšo na Bližnjem vzhodu, na kateri se nahajajo knjigarne, kavarne, klubi, butiki, galerije. Po sprehodu po bazarjih in tržnicah, kjer smo začeli naš prvi dan bivanja, smo se odločili, da se malo izgubimo v zgodovini – z vzponom na Amansko citadelo, s katere s pogledom zaobjameš celo mesto. Sprehajali smo se med stebri Herkulovega templja in po palači Omajadov. Vse je spominjalo na pravljico ali vsaj na en zelo dober film.

Petra – močnejša od moči Zemlje

Potovanje v Jordanijo seveda ne sme miniti brez obiska veličastnega mesta Petra. Naslednji dan smo se odpravili na pot do Petre, za obisk katere smo namenili pozno popoldne in zgodnjo zoro. Videla sem, kako se zbuja in tone v spanec. S čim me je osvojilo to starodavno mesto, v bližini katerega je Mojzes udaril po skali, da je iz nje pritekla voda? Gledala sem Petro skozi objektiv in z golim očesom in nisem vedela, kdaj mi je bila lepša in bolj zapeljiva. Ni zastonj eno od sedmih svetovnih čudes novega sveta. Petra je zgodovina, zapisana v kamnu. Danes je zgodovinsko in arheološko mesto, ki še naprej navdušuje s starim sijajem in oddaja prizor, ki jemlje dih kot pred petindvajsetimi stoletji. Uvršča se med destinacije, ki jih morate enkrat v življenju obiskati, zato se je uvrstila tudi na seznamu svetovne dediščine UNESCA. Cerkev v Petri je simbol Treasury al Khazneh.

Petra nekoč

Petra je bilo nekoč mesto trgovskega ljudstva Nabatejcev in mesto snidenja na križišču karavanskih poti, ki so povezovale Egipt s Sirijo in južno Arabijo s Sredozemljem. Pri vstopu se pred nami kot velikani iznenada pojavijo stene; kamni, ki so se med potresom ločili eden od drugega. Medtem ko hodite po hodnikih med stenami, se vam zdi, da se vas z vseh smeri dotikajo. Ko prehodite vse te ozke soteske po Siqi (ki predstavlja vhod in izhod iz Petre), se pojavi zares popolna zgradba v steni. Zakladnica jemlje dih. Veličastna v svoji monumentalnosti in lepoti ponosno stoji, kot da bi vedela, da bo vsakemu obiskovalcu privabila nasmeh na obraz in vzela dih. V podnožju, pred Zakladnico, lahko najamete vodiča, ki vas bo popeljal po nezavarovanih stenah do samega vrha – razgledne točke. Oni dobro poznajo pot, točno povedo, kam morate dati stopala, da ne bi padli. Ko se povzpnete na vrh – ne veste, ali sanjate ali boste dobesedno poleteli na preprogi, ki je tam postavljena za počitek in fotografiranje. Vse zgradbe v Petri so preživele potrese – močnejše so od moči Zemlje. Iz nje so praktično nastale in predstavljajo čudež, ki preživi v času. In ima vse večjo moč.

Rdeča puščava

Nadaljevali smo po rdečih sledeh, po stenah smo se odpravili k rdečemu pesku, natančneje v Wadi Rum puščavo. To nepregledno puščavsko prostranstvo imenujejo tudi Lunina dolina, ki je v bližini meje s Savdsko Arabijo. Divja lepota te puščave je postala predvsem zanimiva zahodni civilizaciji, zahvaljujoč Lawrencu Arabskemu, britanskemu polkovniku, obveščevalcu, piscu in pustolovcu. V puščavi smo dočakali sončni zahod – z džipi smo se podili za soncem v njegovem zatonu. V beduinskem kampu smo poskusili čaj, kupili naravne barve (surme) za oči, s katerimi Jordanci (in to vsi, ženske, moški in otroci) barvajo zgornjo in spodnjo veko. Izkazalo se je, da gre za najboljše sredstvo, ki služi kot zaščita pred peskom in prahom. Tudi sama sem si kupila eno, v Petri, in to od ženske, ki jih sama proizvaja. Sedaj, ko si jo doma nanesem na spodnje veke, imam občutek, da si nanašam ‘svojo Jordanijo’ … Da je ne pozabim. Neprecenljivo.

In drugi čari Jordanije …

Po puščavi nas je pot pripeljala do Rdečega morja, kjer smo se vkrcali na jadrnico. Podvodni svet je vedno fascinanten, a mi smo imeli priložnost videti potopljena tank in helikopter. Naprej smo se z lokalnim vodnikom Hamzom odpravili še do Mrtvega morja – ta velja za najbolj slano jezero na svetu, nahaja pa se na najnižje ležeči točki na Zemlji. Njegove obale delijo Jordanijo in Izrael. V hebrejščini se Mrtvo morje imenuje Yam ha-Melah, kar v prevodu pomeni ‘morje soli’, ali Yam ha-Mavet, kar pomeni ‘morje smrti’. Še ena v nizu pravljic, po odhodu iz vode, v kateri preprosto ne morete utoniti, smo nanesli obilo zdravilnega blata iz Mrtvega morja na naša telesa, ki se po Evropi prodaja po zelo visokih cenah. Osvežena in sproščena pridem v hotel Marriott, kjer smo prenočili, in si kupim knjigo Married to a Bedouin (sl. Poročena z beduinom), Nizozemke Marguerite van Geldermalsen. Ja, to je resnična zgodba o ljubezni Evropejke in beduina. Kako romantična je Jordanija … In njene zgodbe! 

Medtem ko hodite po hodnikih med stenami, se vam zdi, da se vas z vseh smeri dotikajo. In se želijo združiti.

Foto: Gulliver/Getty Images