Sami naredite učinkovito naravno sredstvo proti pršicam

proti pršicam

Ti ‘napadalci’, nevidni prostemu očesu, se hranijo z našimi odmrlimi celicami in so povzročitelji astme, alergij in drugih bolezni dihal. Zato si sami naredite naravno sredstvo proti pršicam in se jih znebite.

Kaj so pršice?

Ta mikroskopska bitja živijo na naši posteljnini, vzglavniku in tudi na preprogah, kjer čakajo na odmrle celice kože in las, ki so padle iz nas ali iz naših hišnih ljubljenčkov. Ne prenašajo bolezni, pa vendar za seboj puščajo fekalije, ki lahko povzročijo alergije ali astmo. Glede na to, da ena oseba tedensko ‘proizvede’ 10 gramov odmrle kože, si lahko zamislite, koliko pršic lahko ta količina nahrani. Povprečna vzmetnica pa ima naseljenih med 100 tisoč in 10 milijonov pršic! Pri osebah z atopijo obstaja možnost občutljivosti in alergij, če se v gramu hišnega prahu nahaja med 100 in 500 pršic. Pri osebah, ki so alergične na pršice, obstaja nevarnost težke alergijske reakcije, astmatičnega napada ali anafilaksije, ko pridejo v nek nov prostor. To se lahko zgodi npr. v hotelu, kjer so idealni pogoji za razvoj določenih vrst pršic.

Drugi dejavniki

Na število pršic pa ne vpliva le hrana, ki jim jo dajemo (odmrle celice), temveč tudi količina prahu, odstotek vlage v zraku, onesnaženje zraka zaradi cigaret ali smoga in slaba ventilacija. Ko celice iz fekalij pridejo v stik z alergikom, z vdihavanjem ali preko kože, v telesu alergika začnejo nastajati protitelesca. Protitelesca pa povzročajo sproščanje histamina, histamin pa povzroča težave dihalnih poti, otekanje in iritacijo. Najpogostejši simptomi so: vročina, kihanje, zamašen nos, kašelj, solzne oči, astma in težave z dihanjem.

Alergije

Alergijska občutljivost organizma na alergene pršic in hišnega prahu običajno pripelje do razvoja ene ali več oblik alergijskih bolezni. Njihovi simptomi pa so posledica sproščanja tako imenovanih vnetnih procesov med stikom z alergenom. Zato se med zdravljenjem uorabljajo zdravila, kot so antihistaminiki, ki blokirajo učinek teh mediatorev, ali kortikosteroidi, ki preprečujejo njihovo sintezo z vnetnimi celicami. Taka terapija običajno pripelje do pomirjenja simptomov, po prekinitvi terapije pa se lahko simptomi hitro spet pojavijo, saj je oseba še vedno izpostavljena pršicam.

Naravni pripravki – naredite jih sami

Obstajajo razna kemijska sredstva, ki so dostopna v trgovinah in jih lahko uporabljamo proti pršicam, vendar pa vsebujejo veliko spojin, ki niso dobre za naš organizem. Ker pa se ta sredstva morajo uporabljati na postelji, na kateri spimo, je bolje poseči po naravnih sredstvih. Zato je najbolje uporabljati eterično olje, s katerim boste na naraven način ubili pršice. Pršice sovražijo klinčke in evkaliptus, zato je potrebno pripraviti 0,7 dl vode, ki jo zlijete v stekleničko s pršilom, ter dodati nekaj kapljic olja klinčkov ali evkaliptusa. S to tekočino nato popršite posteljo. Pustite, da se dobro posuši ali si pomagajte s sušilnikom za lase.

proti pršicam sprej

Kako zmanjšati prisotnost pršic:

1. Redno sesajte vzmetnico, vzglavnike in odejo.

2. Temperatura prostora naj bo pod 20 stopinj Celzija.

3. Vlaga v zraku naj bo pod 50 %.

4. Redno perite posteljnino, blazine, pregrinjala ipd. Vse to perite (če je le možno) na 60 stopinj Celzija, saj nižja temperatura ne bo uničila pršic.

 

Poceni, a učinkovita sredstva za čiščenje hiše

Foto: Artjafara / Getty Images Plus via Getty Images; Pexels