To jesen si v nekaj preprostih korakih privoščite digitalni detoks

digitalni detoks

Če si priznamo ali ne, dejstvo je, da na mobitelih in družbenih omrežjih preživimo veliko preveč časa. Res je, da ima življenje v digitalni dobi svoje prednosti, vsekakor pa ima tudi številne slabosti. Da bi ustvarili neke vrste ravnovesje, pa si je občasno potrebno privoščiti digitalni detoks.

Digitalni detoks je nov svetovni trend, pomeni pa, da za nekaj časa zmanjšamo ali povsem prenehamo z uporabo mobitelov ter drugih elektronskih naprav, prav tako pa naredimo premor od družbenih omrežij. Gre za to, da si vzamemo čas zase in se mentalno spočijemo od vseh informacij.

Je življenje brez interneta dandanes sploh izvedljivo?

Marsikdo bi rekel, da ni. Po drugi strani pa je treba pomisliti na dejstvo, da imamo ves čas na dlani vse informacije, s tem pa tudi naše zasebno življenje postaja javno. Postajamo dostopni vsem, spremljamo tudi stvari, ki nas ne zanimajo, zasebno življenje pa je postavljeno na drugo mesto.

Najhujše pa je dejstvo, da družbena omrežja postajajo svojevrstni magnet za vse ljudi. Gre za odvisnost, ki nas povleče v vrtiljak, s katerega ne moremo izstopiti in ga nadzorovati. Kljub temu pa je ravno to tisto, kar nujno potrebujemo. Odmik od uporabe družbenih omrežij in osredotočanje na kvalitetno preživet čas. Na ta način boste pridobili nove navade, aktivnosti, preživljanje prostega časa pa bo veliko bolj kvalitetno.

Digitalni detoks

Pojem označuje čas, ko zavestno odložimo vse elektronske naprave, kot so mobitel, računalnik, tablice ter se posvečamo aktivnostim, ki nas osrečujejo. S tem ‘izključimo’ vse tisto, kar nas ovira in nas vrti v začaranem krogu. Tehnologija že sama po sebi povečuje raven stresa, če pa smo temu izpostavljeni ves čas, bo to imelo zelo slab vpliv na naše zdravje. To, da smo na telefonih, je namreč postalo nekaj normalnega tudi, ko smo v družbi drugih ljudi, kar je zaskrbljujoče. Brez cilja drsamo po mobitelu, saj imamo občutek, da moramo ravno zdaj nekaj preveriti. Potreba po tem pa je močnejša od nas samih. Pa bomo res zato zamudili kaj pomembnega? In na koncu koncev, kaj s tem učimo naše otroke – si želimo, da bodo takšni? Poleg tega da ruši naše mentalno zdravje, tehnologija slabo deluje tudi na kvaliteto spanca, povečuje stres, prinaša odvisnost … Tega pa si nihče ne želi.

Mobitel zamenjajte s hobijem

Sprehod, planinarjenje, branje knjig, slikanje, telovadba, kava s prijateljicami – izberite svoj hobi in se mu prepustite. Takrat uživajte v trenutku brez mobitela in sami sebi dopovejte, da se vmes ne bo zgodilo nič tako pomembnega, da si ne bi morali vzeti nekaj ur premora od družbenih omrežij. Še bolje pa je, če si nekajkrat letno vzamete več dni, ko se povsem odklopite od družbenih omrežij. Boste videli, kako bo to dobro vplivalo na vas.

Osvobodite se pritiska

Družbena omrežja ustvarjajo določeno mero pritiska, ki jo je potrebno spraviti pod nadzor. Razmislite o tem, kaj vas veseli in se tega tudi držite, mobitel pa v vmesnem času odstranite z vidnega polja, da vas ne bi zamikalo, da bi ga preverjali.

Bodite realistični

Da bi se odvadili od mobitela je nekaj, kar potrebujemo skoraj vsi, vendar si je vseeno potrebno zadati realne cilje. Z majhnimi koraki boste dosegli veliko več kot mislite. Predah začnite izvajati počasi in vsak dan – to je ključ do uspeha.

 

Če naredite te 3 stvari pred službo, boste bolj produktivni in izboljšali boste svoje duševno zdravje

Foto: Inside Creative House / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr