8 potencialnih razlogov za izostanek menstruacije

izostanek menstruacije

Izostanek menstruacije je lahko posledica številnih dejavnikov – od stresa, življenjskega stila ter vse do resnih zdravstvenih težav.

Če se vam zgodi, da vam menstruacija zamuja, najprej globoko vdihnite (še preden greste kupiti test nosečnosti) in pomislite, kaj bi lahko bil drug razlog. Izostanek menstruacije je namreč veliko bolj pogost, kot si morda mislite, povzročijo pa ga lahko številni dejavniki. V nadaljevanju boste izvedeli, kaj vse lahko vpliva na ta pojav.

#1 Stres

Fizični in psihični stres sta pogosta razloga za izostanek menstruacije. Čeprav se morda določenih stresnih situacij sploh ne zavedamo, so prisotne in to vsak dan. Veliko vlogo pa igrajo tudi spremembe v dnevnih aktivnostih in premalo spanca.

#2 Hitre spremembe teže

Hitra izguba ali pridobitev kilogramov prav tako vplivata na menstruacijo. Govorimo o naglih spremembah, ki na organizem delujejo stresno. Razstrupljevalna dieta, nov program vadbe ali prehod iz zelo aktivnega na pasivni način življenja lahko vplivajo na motnje v menstrualnem ciklu.

#3 Sindrom policističnih jajčnikov

Gre za zelo pogosto hormonsko motnjo, pri kateri se prekomerno sproščajo androgeni hormoni, zato tudi pride do izostanka menstruacije.

#4 Motnje ščitnice

Ščitnica igra pomembno vlogo pri menstrualnem ciklusu in reproduktivnem zdravju. Če pa ščitnica ne deluje dobro, sta neredni tudi ovulacija in menstruacija.

#5 Biokemična nosečnost

Čeprav je nosečnost očiten razlog za izostanek menstruacije, lahko tudi biokemična nosečnost (spontani splav v zelo zgodnji fazi oploditve) povzroči njen izostanek.

#6 Antidepresivi

Nekatera zdravila, kot so antidepresivi, vplivajo na spremembe v menstrualnem ciklusu, sploh na začetku jemanja teh zdravil.

#7 Brez razloga

Včasih se zgodi, da ne moremo odkriti razloga za to težavo. Tudi strokovnjaki so mnenja, da je to normalno in da se to pri nekaterih ženskah lahko dogaja.

Če pa vseeno opažate, da je vaš menstrualni cikel nereden, je pomembno, da greste na ginekološki pregled.

 

Zakaj imate med menstruacijo prebavne motnje?

Foto: Elena Nechaeva / iStock / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po lepotaizdravlje.rs