5 ključnih vzrokov za izpadanje las

izpadanje las

Marsikaj lahko vpliva na izpadanje las, zato je pomembno odkriti vzrok in pomagati lasem, da se izpadanje zmanjša.

Tanjšanje in izpadanje las ni prav nič zabavno. Za ženske je lahko prav travmatično, glede na to, da si vse želimo lepih, močnih in gostih las. Obenem pa se začnemo spraševati, kje je vzrok in kaj lahko storimo? Zato smo poiskali 5 ključnih vzrokov za izpadanje las.

#1 Omejena prehrana

Prehrana je ključnega pomena, ko govorimo o izpadanju las. Lasje namreč potrebujejo energijo od hrane, da lahko rastejo. Če se držite raznih diet ali iz prehrane izločate določena živila, bo to vplivalo na raven vaše energije. Ker pa lasje niso ključni za življenje, bo telo to zmanjšano energijo usmerilo tja, kjer jo najbolj potrebuje – v naših organih.

Lasje prav tako potrebujejo veliko vitamina D in C ter železa (B12). Veliko ženskam pa primanjkuje železa. To se velikokrat zgodi, če imate močne menstruacije in če je tako, morate obiskati zdravnika, ki bo spremljal vašo krvno sliko. Vitamin C pa je povezan z absorpcijo železa, tako da oba delujeta povezano.

Prehranska dopolnila so v tem primeru dobra izbira (seveda po posvetu z zdravnikom). Strokovnjaki svetujejo, da bi naj železo jemale vse ženske, vitamin D pa vsi, sploh v času od oktobra od aprila, ko ni dovolj sonca.

#2 Ženska plešavost

Vsi smo že slišali za moško plešavost, toda dejstvo, da lahko imajo ženske enako genetsko predispozicijo, ni tako splošno znano. Ženska plešavost se prične nekje v obdobju pred menopavzo ali med menopavzo in lahko prizadene okoli 50 % žensk v starosti nad 65 let. Vrednosti estrogena se v tem času drastično znižajo, zato se zgodi tudi to, da se lasje stanšajo ali pa začnejo izpadati.

#3 Kronični stres

Stres, ki povzroča izpadanje las, je te vrste stres, ki telo potisne v fazo preživetja. To se zgodi, ko se v telesu sproži kortizol, ki nastane zaradi stresa, ki izhaja že iz pradavnine kot ‘boj in beg’. Kronični stres lahko v telesu povzroči tudi izpadanje las, prav tako lahko to povzroči pomanjkanje spanca – torej karkoli, kar na daljši čas zmoti normalne cikle telesa. Dobra novica je ta, da ko se stres zmanjša, se zmanjša tudi vrednost kortizola. Vse to pomeni, da bodo lasje spet začeli rasti.

#4 Oblike pričesk

Izpadanje in trganje las pa lahko povzročijo tudi določene pričeske, kot so tesne fige, čopi, kitke. Težava je, da vse te oblike pričesk lase vlečejo in jih posledično zrahljajo ali potrgajo. Na ta način se za vedno uničijo folikli las.

# Po porodu

Povprečno nam na dan izpade in zraste med 100 in 150 las. Med nosečnostjo pa se zaradi hormonov to število izpadlih las zelo zmanjša. Zato imajo nosečnice močnejše in gostejše lase. Po porodu pa je druga pesem. Po nekaj mesecih začnejo lasje izpadati, in sicer vsi tisti lasje, ki bi morali že prej izpasti, zato jih je naenkrat zelo veliko. Vse to je povezano s hormonskimi spremembami. Vendar ne skrbite, to izpadanje ne bo večno, ko se bodo hormoni spet uravnovesili, bodo tudi lasje izpadali v normalnem povprečju.

 

Ste že preizkusili botoks za lase? Preverite, kaj pričakovati.

Foto: Deagreez / Getty Images Plus via Getty Images