Čista koža je lepa koža

čista koža

Lepotna poznavalka in blogerka, Tina Naraglav, se je tokrat dotaknila najpomembnejšega dela nege obraza: čiščenja kože saj le čista koža je tudi lepa koža.

Veliko in velikokrat govorim o pomembnosti čiščenja obraza. Pa nič zato, če slišite ali preberete večkrat, kajne? Samo bolje vam bo ostalo v spominu. Torej, prvi in najpomembnejši korak do lepe kože, je nedvomno čiščenje. Vsi vemo: čista koža je tudi lepa koža. Na žalost, se večina še vedno ne zaveda, kak pomen ima dnevno čiščenje obraza (zjutraj in zvečer). Moje mnenje je, da bi morali to starši učiti že svoje otroke.

KAJ SPLOH SPADA K ČIŠČENJU OBRAZA?

Torej, pod čiščenje spada umivanje obraza zjutraj in zvečer, s čistilnim sredstvom, vsaj enkrat tedensko pa tudi luščenje odmrlih celic s pilingom, da bo koža zares čista. Čistilna sredstva si izbiramo glede na tip kože in njene potrebe.

ČISTILNO SREDSTVO

Z njim raztopimo, razmastimo, speremo z obraza vso nečistočo, ki se je nabrala čez dan (ličila, prašni delci iz okolja, sebum) in tudi čez noč, med regeneracijo (sebum, odpadne snovi, strupi). Čistilno sredstvo izbiramo glede na tip kože (suha, mastna, mešana, občutljiva) in je lahko v obliki gela, pene, olja, mleka … Obraz moramo umiti zvečer in zjutraj. Tudi, če čez dan ne nosimo ličil, je umivanje obraza zvečer obvezno, saj koža zagotovo ni čista. Na koži se namreč nabirajo prašni delci, nesnaga iz okolja, ki jo s prostim očesom ni mogoče videti, pod mikroskopom pa so videti kot rezila v obliki zvezde in nam tanjša povrhnjico, maši pore. Poleg tega je naša povrhnjica prevlečena s sebumom, ki smo ga izločali čez dan. Prav tako je z istim sredstvom potrebno obraz umiti tudi zjutraj, čeprav ste ga umili pred spanjem in je zjutraj koža tako lepa in spočita, da skoraj ne bi potrebovala umivanja, samo malo hladne vode … To je ena izmed velikih zmot. Čez noč se koža obnavlja, regenerira in je zelo aktivna, ko mi spimo. Zato so tudi nočne kreme bogatejše in dražje, ker imajo več aktivnih in negovalnih učinkovin.

DA BO KOŽA ZARES ČISTA, POTREBUJE LUŠČENJE

Tudi to spada med čiščenje. Vsaj enkrat tedensko moramo narediti piling. To je luščenje odmrlih celic, najbolje da z encimi, AHA kislinami, ki so brez trdih delcev (priporočljivo za aknasto kožo in vse ostale). Torej, piling za obraz nam bo odluščil odmrle celice, ki se nabirajo na površini kože in so prav tako v napoto in povzročajo samo težave. S tem, ko jih odluščimo, pospešimo obnovo kože, ki je po 25. letu že upočasnjena in seveda koža je nato bolj gladka, lepa, prekrvavljena in nahranjena. Odmrle celice boste opazili, če se boste napudrali in bodo nastali suhi delci, ki se luščijo, najpogosteje na predelu nosu in med obrvmi po čelu. Ta odmrla koža tudi vsrka aktivne sestavine iz kremic, ki jih nanašamo, zato jo je potrebno odstranjevati enkrat tedensko. O pilingih sem se razpisala na svojem blogu in si lahko ta korak podrobneje preberete na missesbond.com.

OPTIMALNO ČIŠČENJE V DVEH KORAKIH

Korak 1: so čistilci, ki odstranjujejo umazanijo na oljni bazi, kot so ličila in sebum. Pri tem ohranjajo vlago kože, je ne izsušijo. So oljnate teksture, vsebujejo lahko tudi botanična olja, izbrana zaradi njihovih prečiščevalnih učinkovin. Nanašajo se na suho kožo. Z dlanmi jih nanašamo direktno na obraz, s krožnimi gibi raztopimo vse nečistoče, ličila, sama zaprem oči in si s prsti raztopim tudi maskaro na trepalnicah. Speremo jih z vodo. Ob stiku z vodo se oljne teksture spremenijo v mlečno teksturo in se sperejo s kože povsem brez mastnega zaključka. Koža je očiščena vseh površinskih nečistoč. Korak 1 si izberemo glede na teksturo, ki nam je všeč. Vse so primerne za vse tipe kože. Jaz imam najraje čistilno olje ali pa čistilni gel in balzam.

Uporaba: Vedno samo zvečer.

Korak 2: si izberemo glede na naš tip kože (suha, mastna, mešana, občutljiva). Ti čistilci odstranjujejo sebum in nečistoče na vodni bazi ter odmrle celice in pripravijo kožo na naslednji korak – vlaženje.

Uporaba: Zjutraj in zvečer.

DODATEK ZA PERFEKCIONISTE

To je vsekakor čiščenje s sonično napravo. Zadnji mesec sem svoje čiščenje še oplemenitila s sonično čistilno napravo Foreo Luna 2, nad katero sem navdušena in moram to deliti z vami. Dolgo časa sem iskala kvalitetno stvar, ki bi mi še bolj globinsko, a nežno očistila obraz. Luna je narejena iz hipoalergenega, netoksičnega silikona. Silikonski material je neporozen, se hitro suši in preprečuje kopičenje bakterij. Ne absorbira nečistoč, olja, sredstva za čiščenje in ličil. Sprva sem bila skeptična, da mi bo zanimiva samo par dni, tako kot večina ostalih pripomočkov, vendar je uporaba tako nemoteča, enostavna in hitra, kot bi se umila z rokami in mi ne jemlje dodatnega časa. Na voljo je več različnih izvedb naprav Foreo, različnih velikosti, cenovnih razponov, za več tipov kože, itd. Če razmišljate o kakšni napravi za čiščenje, potem vam vsekakor svetujem Foreo.

Foto: Gulliver/Getty Images