Zdrav dom za naš zdrav vsakdan

zdrav dom

Vpliva oprema stanovanja poleg razpoloženja tudi na naše zdravje? Načeloma se zavedamo pozitivnega in negativnega občutka, ki ga v nas vzbuja določen ambient, a številne vplive prostora in njegove opreme nismo sposobni prepoznati na prvi pogled. Preberite, kaj je pomembno za zdrav dom. 

Bodite pozorni na materiale …

Nezdravo atmosfero lahko povzročijo materiali, ki vsebujejo formaldehid, ki se uporabljajo pri izdelavi pohištva, zato je potrebno dobro pretehtati izbor pohištva, še posebej za otroško sobo. Pohištvo iz ivernih plošč ponuja lepe barvne kombinacije in zanimiv dizajn, a če trpite zaradi alergij ali imate občutljive dihalne poti, je bolje vlagati v trden les, ki ga zaključimo s čebeljim voskom ali z naravnimi olji. Če gre za iglavce (še posebej borovce), je dodaten plus tudi prijeten vonj, ki nastane zaradi izparevanja olja in smole, ki sta prisotna v drevesni strukturi in delujeta tudi antibakterijsko. Poleg sestavin pohištva je pomembna tudi obdelava talnih površin – v kuhinji, kopalnici in hodnikih naj bi se izogibali gladkim ploščicam, da bi preprečili drsenje in morebitne poškodbe.

Zdrav dom za zdrav vsakdan

Zidovi, ki nas obdajajo, so neke vrste okvir našega vsakdana. Obdelava sten in drugih površin z barvami, ki vsebujejo toksične kemikalije, je lahko vzrok za glavobole in druge zdravstvene tegobe; pri najmlajših lahko izzovejo celo zastrupitev. Varne so akrilne barve na vodni osnovi, pa tudi tiste z zdravstvenimi potrdili in ekološkimi oznakami.

Ergonomija je pomembna

Pri opremljanju notranjosti preverite udobnost in ergonomijo pohištva (prilagojenost človekovemu telesu), ker udobje zmanjšuje stres, ki smo mu izpostavljeni na vsakodnevni bazi. Udoben stol s pravilnim ledvenim naslonom zmanjšuje utrujenost, lažje tudi sedimo po več ur skupaj, primerna višina stola pa preprečuje upogibanje hrbtenice. Pozorni moramo biti tudi na položaj in višino naslona za glavo. Slednje je pomembno tudi pri nakupu sedežne garniture oz. fotelja, sploh, če veliko časa preživimo ob gledanju televizije in branju časopisa in imamo pri tem glavo naslonjeno. Postelji moramo izbrati primeren jogi, primerno trdega (odvisno od naše teže), ki bo vzdrževal našo hrbtenico v pravem položaju in zagotavljal popolno sprostitev ter udoben spanec.

Izogibajte se naelektreni atmosferi

Naelektrenost v prostoru lahko povzročijo mnogi dejavniki. Poleg slabo izvedenih inštalacij so najpogostejši razlog talne obloge, ki ustvarjajo statično elektriko (sintetične preproge, laminatna tla …). Suh zrak zaradi gretja v zimskem času poveča učinek naelektrenosti, in ta potem deluje tudi na posameznikov dihalni aparat ter imunski sistem. V sodobnem času smo vsi pod vplivom električnih pripomočkov, zato se priporočajo antistatične talne podloge. V prostorih z računalniki ali glasbeno opremo pa je to tako in tako neizbežno.

Pomembno: okna in osvetlitev

Okna so še en bistven element življenjskega prostora. Ne le zaradi lepega izgleda in ker zagotavljajo potrebno količino svetlobe, ampak predvsem zato, ker dovajajo svež zrak in naravno svetlobo, kar predstavlja zdravo mikroklimo v prostorih. Če nimamo dotoka svežega zraka, bodisi z naravno ventilacijo ali s pomočjo sistema, bomo hitro začutili utrujenost zaradi pomanjkanja kisika (prvi simptom je zehanje). V prostorih, ki so namenjeni preživljanju prostega časa večih oseb, je priporočljivo dobro kroženje zraka, zaradi preprečitve bakterijskih in viroznih obolenj. Direktni sončni žarki so prav tako zelo uporabni za dezinfekcijo prostora in predmetov, ki nas obkrožajo.

Izolacija pred hrupom

Tišina med počivanjem je nujno potrebna, bi se pa tudi sicer morali zaščititi pred hrupom, tudi pred tistim, ki ni tako zelo močan, je pa dolgotrajen, saj je njegov vpliv na življenjsko dobo, živčni sistem, in posledično na mentalno zdravje, že zdavnaj dokazan. Zavarujte se pred zunanjimi vplivi s kakovostnimi okni, pred hrupnimi sosedi pa naj vas zaščitijo stene z zvočno izolacijo in oblogami, ki so prav tako dekorativne (lesene plošče, večplastne mavčne obloge, posebne tekstilne tapete). Funkcionalnost in lepota notranjega oblikovanja sta zdravilo za dušo in telo. Oba sta enako pomembna za čudovito potovanje, ki mu pravimo ‘naše življenje’. In ne pozabite, zdrav dom bo med drugim skrbel za vaše zdravje.

Foto: Gulliver/Getty Images