Kaj je hialuronska kislina in zakaj je sestavina številnih kozmetičnih izdelkov?

hialuronska kislina

Hialuronska kislina je sestavina, ki se nahaja v številnih kozmetičnih izdelkih, kot so serumi, kremice, maske za obraz in je pomemben del naše vsakodnevne lepotne rutine. In to iz razloga, ker hialuronska kislina nase veže vodo ter koži zagotovi dovolj vlage. Zaradi tega je koža lepa in sijoča.

Ta sestavina pa naredi za našo kožo še veliko več, o čemer smo se pogovarjali z zdravnico Niko Juriševič, dr. med., ki svoje nasvete o negi kože deli tudi na svojem Instagram profilu @skinology.si.

nika

Zdravnica Nika Juriševič, dr. med.

Kaj je hialuronska kislina?

Ko govorimo o hialuronski kislini, govorimo o kislini, ki je naravna sestavina človeškega telesa. Je molekula polisaharida, znanega kot hialuronan. Sestavljena je iz dveh monomernih enot D-glukuronske kisline in D,N-acetilglukozamina. Gre za molekulo, ki ob prisotnosti vode tvori želatini podobno ogrodje. Nahaja se v sklepih, očeh, vezivnem tkivu in koži. Prav v slednji se nahaja več kot 50 % telesne hialuronske kisline. Hialuronsko kislino skupaj z elastinom in kolagenom najdemo v dermisu naše kože in je ena glavnih sestavin, ki skrbi za vlaženje in čvrstost kože.

Zakaj je tako pomembna za našo kožo?

Odlična lastnost hialuronske kisline je, da ima sposobnost zadrževanja vode. Nase lahko veže 1000x toliko vode, kot tehta sama. Prav zaradi te lastnosti zadržuje vodo v tkivih in jim daje prožnost, čvrstost in elastičnost. Z leti, ko se naša koža stara, pa se zmanjša sposobnost tvorbe hialuronske kisline. Tudi zunanji škodljivi dejavniki, kot so UV-sevanje, nizke temperature, kemični dejavniki in ostali zmanjšujejo vsebnost hialuronske kisline v našem telesu. Posledično naša koža izgublja sposobnost zadrževanja vode, zato se s časoma izgublja prožnost in elastičnost. Kar pa se kaže kot izguba volumna, koža izgubi sijaj in čvrstost, pojavijo se gube, luščenje kože in vse to nastane zaradi zmanjšane koncentracije vlage v koži. Takšna koža nato potrebuje nego, katere glavna sestavina je hialuronska kislina, ki ji bo povrnila vlago, prožnost in sijaj.

Hialuronska kislina lahko nase veže 1000x toliko vode, kot tehta sama.

Kdo bi jo moral uporabljati?

Hialuronska kislina je ključna za navlaženost, prožnost in ‘sočnost’ naše kože. Če se sprašujete, kakšen tip kože potrebuje vlaženje oziroma vlago, vam lahko zelo hitro odgovorim: prav vsi tipi kože! Ne drži, da izdelki s hialuronsko kislino ustrezajo le suhi oziroma dehidrirani koži.

Hidrirana koža je zdrava koža, saj ima intaktno zaščitno bariero in nas tako lahko ščiti pred zunanjimi dejavniki, patogeni, UV žarki, mehanskimi in kemičnimi poškodbami. Če je naša kožna bariera poškodovana, se poveča izguba vode, pride do sprememb v našem notranjem okolju in zmanjšane elastičnosti ter prožnosti.

V kakšnih oblikah se hialuronska kislina lahko nahaja v izdelkih?
  • Lahko ima nizko molekulsko maso, ki globje prodre v kožo in tako globinsko vlaži.
  • Hialuronska kislina z visoko molekulsko maso, ki težje prodira v globino kože, zato ostane na površini in navlaži zunanje plasti. Tvori površinski film na koži in tako preprečuje izhlapevanje in izgubo vlage s površja kože.
  • Hialuronska kislina s srednjo molekulsko maso deluje podobno kot hialuronska kislina z visoko molekulsko maso.
hialuron
V katerih izdelkih se nahaja?

Hialuronsko kislino lahko topikalno nanašate na kožo v različnih oblikah (npr. serum, krema, maska, …). Lahko jo uporabljate vsak dan ali po potrebi, pri jutranji in večerni negi. Vsekakor pa vsem svetujem, da vsak dan poleg izdelka, ki vsebuje hialuronsko kislino, uporabite tudi kremo z zaščitnim faktorjem.

Vsakodnevna lepotna rutina
  • Jutranja nega:

Zjutraj si nežno očistimo obraz z mlačno vodo. Nato na obraz in vrat nanesemo serum. Temu sledi nanos kreme. Počakamo, da se krema vpije in na koncu nanesemo še kremo z zaščitnim faktorjem.

  • Večerna nega:

Zvečer si kožo temeljito očistimo – lahko z micelarno vodo, gelom in čistilnim mlekom. Nato lahko sledi nanos tonika. Na očiščeno kožo nanesemo serum, zadnji korak pa naj bo nanos vlažilne kreme. Enkrat tedensko lahko v večerno nego vključite tudi piling, ki bo kožo učinkovito očistil in spodbudil obnovo celic.

Pomembna je doslednost

Pri uporabi izdelkov za nego kože je pomembna doslednost in potrpežljivost, saj se rezultati nikoli ne pokažejo čez noč. Vsekakor pa se svetuje, da izdelke s hialuronsko kislino vključimo v našo lepotno rutino vseeno glede na našo starost. Kozmetične negovalne linije za vsa starostna obdobja zagotavlja nova kozmetična znamka Dermolab, katere ključna sestavina je ravno hialuronska kislina.

Kozmetična znamka Dermolab je ekskluzivno na voljo v dm prodajalnah in v dm spletni trgovini.

Foto: Tom Merton OJO / Getty Images Plus via Getty Images, PR, osebni arhiv