Nega kože pozimi je še posebej pomembna

nega kože pozimi

Nega kože pozimi je zelo pomembna, saj so prav hladni meseci tisti, ki lahko koži zelo škodujejo, zato jo moramo v tem času še dodatno negovati z izdelki, ki ji bodo povrnili izgubljeno vlago ter jo zaščitili pred zunanjimi vplivi.

Vemo, da obstaja več tipov kože in četudi vaša koža sicer ni zelo suha in občutljiva, je nega kože pozimi še posebej pomembna, da ji povrnete hranljive snovi. Veter in mraz namreč zelo vplivata na kožo in jo izsušita. Zaradi vseh teh vplivov lahko postane groba na dotik, morda se pojavi tudi srbečica, lahko pa na njej začnejo nastajati luske (kar je pogost pojav na nogah). Velik vpliv ima tudi ogrevanje prostorov, ki kožo prav tako izsuši, pravi šok za njo pa je prehajanje iz ogrevanih prostorov na hladno. Pomembno pa je, da ne dajete pozornosti le obrazu, ampak negujete celotno telo. (Naredite sami: pripravki za nego suhe kože)

nega kože

KORAK 1: Obraz

Koža na obrazu je najbolj izpostavljena neprijetnim vremenskim razmeram, kot sta veter in mraz. Največjo preizkušnjo zanjo pa predstavljajo temperaturne razlike med notranjimi ogrevanimi prostori in zunanjostjo, zato je nega kože pozimi še posebej pomembna. Posledica tega je izsušena, razdražena in na dotik občutljiva koža. Če ste menili, da ste zaščiteni, ker imate masten tip kože, ste se še kako zmotili. Tudi masten in mešan tip kože sta nagnjena k izsuševanju. Medtem moramo za suh tip kože poskrbeti s kremami, ki sodelujejo pri sintezi lipidov, starejšo kožo pa s takšnimi, ki pospešujejo sintezo kolagena. V zimskem času je še kako priporočljivo na obraz pogosteje nanašati maske in tako kožo dodatno nahraniti. Pa tudi serumi naj bodo obvezni ritual pred nanosom kreme. Ne pozabite niti na kožo okoli oči, ki je tanjša in zaradi tega potrebuje posebno nego. Da bi odstranili odmrle celice, se priporoča, da svojemu obrazu enkrat tedensko privoščite piling.

KORAK 2: Ustnice

Kožo na ustnicah sestavljajo zgolj tri do štiri plasti kože, za razliko od ostalega dela obraza, ki je sestavljen iz kar petnajstih. Torej je koža na ustnicah precej tanjša in zato bolj občutljiva. Negativni dejavniki lahko privedejo do suhih, razpokanih, luskavih in nenazadnje pekočih ter bolečih ustnic. Ustnice tudi nimajo žlez lojnic in dlačnih mešičkov, zato ne dobijo toliko vlage in olj ter se posledično hitreje izsušijo. Vse to so razlogi, da moramo ne glede na letni čas, še posebej pa pozimi, ustnicam nameniti posebno nego. Svetujemo vam, da si pred spanjem ustnice namažete z debelejšo plastjo balzama. Še en odličen nasvet je uporaba pilinga, ki ga lahko naredite kar sami. Zmešajte čajno žličko medu in dve čajni žlički sladkorja. Nanesite na ustnice in rahlo podrgnite, nato pa pustite delovati nekaj minut. Na koncu ustnice operite z mlačno vodo, da odstranite ves piling ter jih namažite z negovalnim balzamom.

KORAK 3: Roke

Ne pozabite pa niti na nego kože rok. Blede konice prstov in ‘ledene’ noge so nedvomno znak slabe prekrvavitve. Da bi jo pospešili, upoštevajte nekaj preprostih, vendar učinkovitih nasvetov: nosite rokavice, izogibajte se tesnim čevljem, v katerih ne morete premikati prstov in večkrat na dan roke namažite z negovalno kremo. Če je koža na rokah zelo poškodovana in razpokana, si privoščite masko za roke. Nanesite jo zvečer in ne skoparite s količino izdelka. Nato si nadenite bombažne rokavice in tako prespite noč. Zjutraj bodo roke mehke in navlažene. Nega kože rok pozimi je še posebej pomembna.

KORAK 4: Stopala

Enako velja za stopala. Čeprav pozimi nosimo debelejše nogavice in čevlje, mraz deluje tudi na njih. Enkrat tedensko jim privoščite kopel, v katero lahko daste morsko sol in po želji tudi kakšno eterično olje. Stopala namakajte vsaj pol ure, nato pa jih nežno obrišite in nanje nanesite hranilno kremo za stopala ali uporabite kar tisto za telo. Če je koža zelo izsušena, naredite enako, kot pri rokah: ko nanje nanesete kremo, jim nadenite še bombažne nogavice ter pustite delovati čez noč. To bo kožo stopal zagotovo omehčalo in jo nahranilo.

KORAK 5: Telo

Da zimski zrak kože ne bi izsušil, je vsakodnevni nanos vlažilne kreme po celotnem telesu obvezen. Sredstva za vlaženje kože delujejo tako, da obdržijo vodo v njeni barieri. Zelo primerni so losjoni, saj vlago zadržijo dlje časa, odlično pa se izkažejo tudi na grobih in izsušenih predelih kože. Ostri zimski vetrovi povzročajo izgubo koži naravnih lipidov, ki so najpomembnejši del kožne bariere, saj poskrbijo, da se koža ne izsuši. Zato posezite po izdelkih s ceramidi. Za res izdatno vlaženje in popravilo že nastale škode na koži, pa vam priporočamo izdelke s sestavino urea. Največ koristi bo imela koža, če boste losjon ali kremo nanesli takoj po prhanju, saj je koža takrat še zmeraj vlažna.

 

Foto: CentrallITAlliance / Getty Images Plus via Getty Images