Peptidi: nove kozmetične zvezde

peptidi

Lepotna poznavalka in blogerka, Tina Naraglav, nam svetuje o tem, kako pomembni so peptidi v kozmetičnih izdelkih in kakšne učinke imajo. 

Pred kratkim je mojo pozornost pritegnila informacija, da ima lahko določen peptid enake učinke na pomlajevanje kot visoko cenjeni tretinoin (vitamin-A), s tem, da ima slednji veliko neprijetnih stranskih učinkov, kot so lupljenje kože, rdečica, pekoč občutek, občutljiva koža, … in ga je zato potrebno postopoma in zelo odgovorno uvajati v svojo negovalno rutino. V Sloveniji ga ni mogoče kupiti (niti na recept), v tujini ti ga lahko predpiše dermatolog, v nekaterih državah pa ga je celo mogoče kupiti brez recepta. Torej, prej omenjena vrsta peptida, ki mi je pritegnila pozornost, pa nudi enake učinke, brez neprijetnih stranskih učinkov, v kremah pa ga uporabijo le 0,0004 % in ima izjemne rezultate. Torej, kaj sploh so peptidi in zakaj jih vse bolj uporabljajo dobre kozmetične znamke?

PEPTIDI IN NJIHOV UČINEK NA KOŽI

Pri tem prispevku se zanašam na dermatološko, klinično in medicinsko dokazano učinkovitost peptidov. Peptid je organska spojina, sestavljena iz več verig aminokislin, ki lahko, če jih je dovolj (vsaj 100) tvorijo proteine. Peptidi lahko pozitivno vplivajo na različne funkcije v telesu. Delujejo kot signalne snovi, ki lahko sprožijo različne fiziološke funkcije (vitalnost celic, celična rast, obnavljanje celic). Uporaba ustreznih signalnih snovi in stimulantov lahko med drugim aktivno podpira naraven proces regeneracije kože. Ker so peptidi vodotopni, se jim za ‘prevozno sredstvo’ čez naš maščobni plašč na koži in za globlji preboj v povrhnjico največkrat dodaja palmitoyl (palmitoinska kislina), ki topi maščobo.

KATERE PEPTIDE MORATE POISKATI MED SESTAVINAMI ZA DOLOČENE UČINKE?

Če želite učinkovite kreme in takšne, ki so vredne nakupa, se morate naučiti brati sestavine. Jaz to počnem že več let in priznam, da sem šokirana, kakšno ‘meglo’ nam prodajajo v večini lončkov. Torej, če opazite med sestavinami peptide, je to zagotovo dober znak.

TRIPEPTIDI – proti staranju

Uporabljajo se za stimulacijo sinteze kolagena. Pomembna prednost tripeptidov (trije povezani peptidi) je, da so dovolj majhni, da lahko prodrejo v kožo. Številne in vitro študije so dokazale, da lahko izboljšajo aktivnost TGF-β (tkivni rastni faktor beta), ki stimulira sintezo kolagena. Poleg tega ščitijo kolagen pred razgradnjo z matriks metaloproteinazami. Gubice so vidno zglajene. Med sestavinami ga najdemo pod imenom Palmitoyl Tripeptide-1, Palmitoyl Tripeptide-5.

HEKSAPEPTIDI – kozmetična alternativa botoksu

Vplivajo na sinapse na predelih mimičnih gubic. Tudi heksapeptidi so dovolj majhni, da lahko prodrejo v kožo. Sestavljeni so iz šestih povezanih peptidov in so ‘kozmetična alternativa’ botulinum toksinu (botoksu). V nasprotju s tripeptidi, ki spodbujajo sintezo kolagena, so heksapeptidi mišični relaksanti. V določeni meri zavirajo kontrakcije mišic, ko se smejimo ali gubamo čelo. Povzročijo, da se mišice sprostijo, zaradi česar se gubice zgladijo. Med sestavinami ga najdemo pod imenom Palmitoyl Hexapeptide-19, Palmitoyl Hexapeptide-12.

EGF – epidermalni rasni faktor (kompleks peptidov)

Gre za signalno snov, ki spodbuja obnavljanje celic. S staranjem kože začne nastajanje EGF v koži upadati. Koža se tanjša, postaja manj elastična in se začne gubati. Ob nanosu EGF na kožo receptorji stimulirajo naravno rast celic v koži, kar ublaži linije in gubice, obenem pa pridobimo na kompaktnosti kože. Med sestavinami ga najdemo pod imenom Oligopeptid, Oligopeptide-24.

MATRIKSNI PEPTIDI (oligopeptidi in tetrapeptidi) – vlaga in čvrstost

Matriksni peptidi so visoko učinkovita sintetična kombinacija peptidov, sestavljena iz palmitoil oligopeptidov in palmitoil tetrapeptida-7. Matriksni peptidi spodbudijo sintezo kolagena in krepijo ekstracelularni matriks. Poleg tega povečajo koncentracijo hialuronske kisline v ekstracelularnem matriksu. Mreža v vezivnem tkivu je okrepljena, kar opazno izboljša elastičnost kože, gubice pa so videti manj globoke. Med sestavinami jih najdemo pod imenom Palmitoyl Tetrapeptide-7, Palmitoyl Pentapeptide-4.

TETRAPEPTID 40 – proti rdečici in občutljivi koži

Telangyn™ je inovativen tetrapeptid, razvit posebej za kuperozno kožo (rdečica) in kožo s teleangiektazijami. Ti peptidi inhibirajo vnetne procese in funkcionalne motnje v koži, delujejo proti kolagenazam in kožo ščitijo pred hiperpigmetacijami. Za rdečico poiščite v kremi tudi sestavino pod imenom Acetyl Tetrapeptide-40, Palmitoyl Tetrapeptide-7.

GLUTATION, BIOMIMETIČNI PEPTID

Ta peptid posnema delovanje glutationa v telesu. Deluje proti oksidativnemu stresu in poškodbam celic, ki jih povzroča glikacija (vezava sladkorjev v vezivnem tkivu) ter stimulira aktivnost antioksidativnih encimov. Na ta način učinkovito zavira proces staranja kože.

Več Tininih nasvetov si preberite na njenem blogu Missesbond.

Foto: Gulliver/Getty Images