Stvari, zaradi katerih ohranjamo mladosten videz

mladosten videz

Tina Naraglav, lepotna poznavalka in blogerka, se je tokrat dotaknila starosti in lepote ter se poglobila v stvari, zaradi katerih ohranjamo mladosten videz …

Katere pa so stvari, ki nas ohranjajo mlade tudi pri in po 40. letu starosti? Verjetno je to stvar vsakega posameznika, jaz pa sem zase v 40. letih mladosti dognala, kaj meni pomaga dosegati mladosten videz, če se lahko tako izrazim. Nič posebnega, zelo preproste stvari, za katere je prav, da si jih večkrat ponovimo.

Dovolj spanja

Spanje regenerira telo in duha. Pomembno je, da dovolj spite in predvsem ujamete pravi cikel. Najboljši čas za spanje naj bi bil med 9. in 10. uro zvečer, saj se takrat izloči največ spalnega hormona melatonina. Če kdaj ob 11.00 še nisem zaspana, pogoltnem kak melatonin, ki je eden izmed mojih prehranskih dopolnil na moji polički. Spati vsaj 8 ur je tudi dobrodošlo. Sama dnevno v kosu ne spim toliko, bom pa zagotovo pozimi, ko bo prej nastopila tema in bo super hladno. Načeloma se poslužujem še popoldanskih krepilnih spancev, ob vikendih pa nadoknadim manjko spanja med tednom. Recimo, da na splošno rečeno spim dovolj.

Počnite stvari, ki vas osrečujejo.

Super je, če imate službo, ki je hkrati vaš hobi ali pa da vam služba, ki ni vaš največji hobi, dopušča, da imate poleg nje še čas za stvari, ki vas osrečujejo. Če vam prinesejo še kak dodaten evro, ste zmagali. Stresno delovno okolje nas samo stara in prinaša bolezni, povezane s stresom.

Zmanjšajte stres.

To je v korelaciji z zgornjo točko. Sem pa spada tudi umirjeno družinsko življenje, z otroci in partnerjem ali brez.

Jejte zdravo in kar imate radi.

Če uživate v hrani, z odrekanjem doživljate stres, vsekakor pa je razumljivo, da ne morete vedno pojesti vsega, kar bi si želeli. Sama jem dokaj kvalitetno in zdravo hrano, edini problem je, da jo pojem preveč. Nehati, dokler si še lačen, se do 40. leta še nisem naučila. Tudi junk food je na meniju, lahko bi bil manjkrat. Večina hitre hrane žal povzroča vnetja v telesu, ki starajo naše celice in zaradi katerih večkrat zbolimo.

Gibajte se.

To je zelo zdravo in priporočljivo, saj zelo pomaga ohranjati mladosten videz. Tukaj imam še neosvojene vrhove, ki ne segajo dlje od sprehodov in joge. Sem ena tistih, ki ne razumemo (in najverjetneje nikoli ne bomo), kako lahko nekdo uživa v fizični aktivnosti. Se pa strinjam, da bi bilo zdravo imeti kondicijo in ne biti zadihan, ko prideš peš v 6. nadstropje.

Nadomeščajte vitamine in minerale.

Melatonin sem omenila v 1. točki, načeloma se ga poslužujem zelo redko, saj nimam težav s spanjem. Na moji polički dodatkov se na dnevnem meniju najdejo še vitamin C, Omega-3 kisline, Q encim Q10, vitamin D3, vitex, magnezij, B-kompleks. Sama verjamem v dodatke in dejstvo, da s hrano ne dobimo vseh potrebnih vitaminov in mineralov.

Redno preverjajte krvno sliko.

Vsaj enkrat letno je po mojem mnenju dobro dati preveriti krvno sliko, ki vam pove, na kaj morate biti pozorni. Sama si dodatno tudi preverjam vitamin D3 v krvi. Zdravje je na prvem mestu, zato si je vedno potrebno vzeti čas za obisk zdravnika in tudi plačati kak pregled. To je samoumevno za avtomobil, za naše telo pa nam takšnega razmišljanja niso privzgojili.

Dobro skrbite za svoje zobe.

Redno obiskovanje zobozdravnika je včasih še pomembnejše kot obisk zdravnika. Zdravi zobje so odraz splošnega zdravja in obratno. O čiščenju in skrbi za zobe sem pisala v eni izmed prejšnjih kolumn, prispevek pa imate tudi na mojem blogu missesbond.com.

Negujte se.

Pomembnost nege kože za naš videz in ohranjanje mladostnega videza poudarjam vsak mesec, podrobnosti in nasvete pa lahko berete v vsaki številki in jih dnevno spremljate na mojem instagramu in blogu.

Zaščitite se pred UV žarki.

Dobra mineralna zaščita vsak dan, tudi pozimi, tudi ob dežju je najboljši faktor proti staranju naše kože.

Foto: Gulliver/Getty Images