Rak jajčnikov – zakaj je tihi ubijalec

rak jajčnikov

V svetovnem merilu letno registrirajo 250.000 novih primerov obolelih za rakom jajčnikov, od tega 140.000 žensk izgubi bitko s to boleznijo. Rak jajčnikov je deseti najpogostejši rak pri ženskah v Sloveniji – letno zboli okrog 160 žensk –, med raki rodil ima najvišjo umrljivost.

Najpogosteje zbolevajo ženske med 55. in 65. letom, a zbolijo tudi mlajše. Dejavniki tveganja so tako reproduktivni kot tudi genetski. Večje tveganje za nastanek raka jajčnikov je pri ženskah, ki niso rodile ali pa so rodile po 35. letu starosti. Rak jajčnikov je zahrbtna bolezen, ki jo je v začetnih stadijih težko odkriti. Zaradi običajno poznega diagnosticiranja oziroma odkritja je slabše tudi preživetje – pet let po diagnozi preživi le 40 odstotkov žensk. Predstavljamo vam najpomembnejše preventivne informacije.

Bodite pozorni na naslednje simptome

Zakaj je to vrsto raka tako težko diagnosticirati? Zaradi načina, kako se bolezen kaže na telesu, je poimenovana kot ‘tihi ubijalec’. V zgodnjih fazah bolezni so simptomi pogosto nejasni in lahko tudi neopaženi, spregledani. Pacientke običajno prepoznajo simptome šele v napredni fazi bolezni. To so:

  • topa bolečina v spodnjem delu trebuha,
  • bolečine v križu,
  • motnje v prehrani in prebavi,
  • napihnjenost, zaprtje, boleče odvajanje blata,
  • slabost, utrujenost, izguba teka,
  • slabokrvnost,
  • krvavenje v postmenopavzi in neredne menstruacije v rodni dobi.

To, po čemer se razlikujejo zgodnji znaki raka jajčnikov od simptomov nekaterih drugih obolenj, je njihova obstojnost oziroma čas trajanja. Če se vam dogaja, da občutite zelo močno bolečino v spodnjem delu trebuha pogosteje kot desetkrat na mesec, morate na pregled h ginekologu.

3 NAČINI, DA ZMANJŠATE TVEGANJE

Še danes ni povsem znano, zakaj rak jajčnikov sploh nastane. Ampak vemo, kateri so dejavniki tveganja. To so: starost (tveganje se poveča z leti in je največje po 50. letu starosti), geni (osebe, ki so prenašalci BRCA 1 in BRCA 2 gena predstavljajo skupino od 10–15 % od skupnega števila obolelih za tem rakom), dejavniki okolja (vpliv kemikalij), prehrana (debelost poveča tveganje), vpliv hormonov (oralna hormonska kontracepcija zmanjša tveganje), število nosečnosti, porodov in splavov (ženske, ki so rodile večkrat, redkeje zbolijo), predhodne maligne bolezni (prav tako povečujejo tveganje). Kaj lahko storimo, da zmanjšamo ta tveganja?

  1. Razmislite o oralni kontracepciji

Obstaja hipoteza, ki pravi, da pogosteje kot imamo ovulacijo, bolj izpostavljeni smo tveganju za raka jajčnikov. Oralna kontracepcija preprečuje ovulacijo, a nekatere raziskave prikazujejo, da to zmanjšuje tveganje tudi do 50 %. Seveda pa ima lahko kontracepcijska tableta nekatere stranske učinke, kot je npr. slab vpliv na zdravje srca in jeter, zato je ne jemljite brez posveta z izbranim ginekologom, ki vam bo ponudil možnosti za in proti. Imejte v mislih tudi sledeče: raziskave kažejo, da tudi nosečnost in dojenje znižujejo tveganje, saj prav tako preprečujejo ovulacijo.

  1. Pazite na telesno težo

Dokazano je, da obstaja zveza med debelostjo in različnimi vrstami raka, ta je potrjena tudi v primeru raka jajčnikov. Torej, vzdrževanje zdrave telesne teže je eden od načinov, da zmanjšamo tveganje. Morali bi razmisliti tudi o tem, kaj jemo. Raziskava iz leta 2007 je pokazala, da prehrana z nižjim odstotkom maščob zmanjšuje tveganje za raka na jajčnikih pri ženskah v postmenopavzi. Druga raziskava iz leta 2012 pa podaja možnost, da so maščobe živalskega porekla dejavnik tveganja. Zato razmislite o tem, da omejite vnos rdečega mesa in povečate količino zelenjave in sadja v svoji prehrani.

  1. Naročite se na genetsko svetovanje

Če imate mutacije na genih BRCA 1 ali BRCA 2, ali imate mutacijo, ki se imenuje Lynch sindrom (vključuje genetske mutacije, ki predstavljajo veliko tveganje za razvoj raka debelega črevesja, maternice ali jajčnikov), večje so verjetnosti, da boste zboleli za rakom jajčnikov in dojk. V tem primeru boste deležni posebnih kontrol, da se potencialni pojav raka odkrije v njegovi najbolj zgodnji fazi. Danes obstajajo različni genetski testi, zato se, če ste zaskrbljeni, ker ste imeli v družini primere tovrstnega raka, pogovorite z izbranim zdravnikom.

Preberite si tudi članek o raku dojk.

Foto: Gulliver/Getty Images