Te omamne dišave bodo popolno darilo za dan žena

dan žena

Bliža se dan žena, zato smo sestavili popoln izbor dišav zanjo. Dišava je vedno lepo darilo, vseeno ali jo dobite v dar ali pa jo boste podarili mami, sestri, babici, prijateljici. 

Dišave so pomemben del posameznikovega sloga, značaja in drže. Ko si dišavo nanesemo, lahko pravilno izbrana dišava popolno zaokroži naš celoten videz, zato tudi tako radi posegamo po njih. Kljub temu, da ima vsakdo v svoji omari vsaj eno dišečo stekleničko, pa redko kdaj poznamo ozadje ter skrivnostno zgodovino dišav.

Zgodovina dišav

Beseda parfum je nastala iz latinskih besed per (skozi) in fume (dim) in je označevala vonj dišečih palčk, ki so jih uporabljali že pred približno 4000 leti v Mezopotamiji. Večinoma so uporabljali dišeče rastline, les in smolo, ki so jih prižigali ob verskih praznikih in drugih slovestnostih, ker pa je šlo za izredno dragocene sestavine (marsikatera je bila vredna celo več kot zlato), so bile dišave dostopne le vplivnim in bogatim.

Izdelava parfumov

Osnove izdelave parfumov se skozi čas niso kaj veliko spremenile.  Z novimi tehnologijami proizvajalcev pa sedaj lahko pripomorejo tudi k ohranjanju okolja in so bolj ekološko prijazni. Eterična olja, različne recepture – harmonije esenc ali samostojnih not, ki se dodajajo alkoholu, so še dandanes njihova osnovna sestavina. Kljub preprostosti in podobnosti pa se je iz proizvodnje parfumov razvila velika industrija, zavita v tančico skrivnosti.

Naš izbor dišav kot darilo za dan žena:

 

 

Preberite si tudi članek Za negovane ustnice: 7 odtenkov šmink te pomladi.

Foto: Getty Images via Guliver, PR