Kako izbrati prave pohodne čevlje?

pohodne čevlje

Če ste se kdajkoli podali na kakšno zahtevnejšo pot po hribih v vaših ‘navadnih’ športnih čevljih, ste verjetno to hitro obžalovali in ugotovili, da ni bila najboljša ideja. Za odhod v hribe se je potrebno dobro opremiti in izbrati prave pohodne čevlje.

Tako kot obstajajo tekaški čevlji, ki so oblikovani tako, da lajšajo to vrsto gibanja in ščitijo pred poškodbami, tudi obstajajo planinski čevlji, ki nam olajšajo hojo po neravnem terenu. Če že nekaj časa planinarite, verjamemo, da ste na tem področju dobro podučeni in znate izbrati primerno obutev. Če pa se tega hobija šele lotevate, vam bomo pomagali z nasveti, kako izbrati primerno in kvalitetno obutev.

Na kaj je treba paziti pri izbiri?

Pri izbiri planinske oziroma pohodniške opreme bi morali vedno slediti svojim izkušnjam in ne tujim recenzijam. Gre namreč za individualno stvar. In čeprav so eni čevlji odlični za vašo prijateljico, to ne pomeni, da bodo ustrezali tudi vam. Pomembno je, da gledate na svoje stopalo, na njegovo širino, dolžino, obliko, nart … Pohodni čevlji morajo odgovarjati anatomiji vašega stopala.

Druga pomembna zadeva je teren, po katerem boste hodili. Bo teren bolj položen, z le nekaj manjšimi vzponi ali bo šlo za bolj ekstremen teren, ki vključuje vodo, stene in strme vzpone? Za lažje poti ali sprehode po gozdu bodo dovolj nizki planinski čevlji, medtem ko boste za zahtevnejše poti potrebovali visoke pohodne čevlje.

Pohodni čevlji morajo tudi imeti dovolj prostora za prste (toliko, da jih lahko pokrčite). Prav tako pa morate paziti, da vam niso pretesni, saj se bodo noge po nekaj urah hoje razširile. Pomembno je tudi, da je podplat mehek in fleksibilen. Ta vrsta obutve mora vašemu stopalu zagotoviti podporo na neravnem terenu in mora biti vzdržljiva, tudi vodoodporna.

Na podlagi teh lastnosti pa se pohodni čevlji delijo na dve vrsti – na nizke in srednje do visoke čevlje, medtem ko so športni čevlji za trail tek (treking) dodatna možnost. Najbolje je, da razmislite, na kakšne poti se boste večinoma odpravljali in na podlagi tega izberete ustrezno obutev ter seveda ostalo planinsko opremo.

 

Foto: Leszek Glasner / Getty Images Plus via Getty Images, povzeto po ljepotaizdravlje.hr