Globalna študija razkriva najbolj pametna in trajnostna mesta na svetu

trajnostna mesta

Globalna študija skupine EasyPark razkriva najbolj pametna in trajnostna mesta na svetu. London, Kopenhagen in Lund zasedajo prva mesta.

Indeks mest prihodnosti EasyPark razkriva, katerih 150 mest na svetu najbolje uporablja inovativne tehnologije za ustvarjanje bolj trajnostne in zelene prihodnosti za svoje prebivalce …

»Številne vlade krepijo svoje odzive na podnebne spremembe in inovativne rešitve se pogosto pričnejo v večjih mestih, preden se strategija izvede v preostalih delih države. Mnoga mesta z najvišjimi ocenami izvedene študije dosegajo dobre rezultate za visoko porabo električnih avtomobilov in nizke stopnje emisij ogljikovega dioksida, in medtem ko se mesta še naprej širijo, ima mobilnost vse pomembnejšo vlogo v vsakodnevnem življenju ljudi. Ko se svet sooča z izzivi, povezanimi s podnebnimi spremembami, so nekatera tehnološko najnaprednejša mesta po vsem svetu že sprejela inovativne storitve in rešitve za optimizacijo prometnega toka in olajšanje mobilnosti, da bi mesto postalo bolj prijazno za življenje,« pravi Johan Birgersson, izvršni direktor skupine EasyPark.

Inovator mobilnosti EasyPark pomaga pri ustvarjanju trajnostnih in napredno mislečih mestnih območij, ki življenja ljudi izboljšujejo trajnostno. Podjetje se je zato odločilo ugotoviti, katera globalna pametna mesta so vodilna pri sprejemanju tehnološkega napredka in jih brez slabe vesti lahko označimo za mesta prihodnosti.

Katera mesta najbolje uvajajo nove tehnologije za ustvarjanje bolj trajnostne in svetle tako sedanjosti kot prihodnosti za svoje prebivalce?

London je po raziskavi skupine EasyPark najbolj pametno in za prihodnost varno mesto v skupini analiziranih mest z več kot 3 milijoni prebivalcev, sledita mu New York in San Francisco. Med po velikost srednja mesta s prebivalci med 600 tisoč in 3 milijoni ljudi, prvo mesto zaseda Danski Kopenhagen, sledita mu Stockholm na Švedskem in Oslo na Norveškem.

Prvo mesto med mesti s prebivalstvom med 50 tisoč in 600 tisoč prebivalci pripada mestu Lund na Švedskem, sledita mu Stavanger na Norveškem in Espoo na Finskem.

»Zanimivo je videti vzorce razvoja, ki se oblikujejo znotraj celin. Medtem, ko v Evropi metropolitanska mesta dosegajo dobre rezultate v različnih kategorijah velikosti, študija kaže, da visoko kotirajo predvsem skandinavska mesta. Očitno je, da so te države na vrhuncu sprejemanja novih tehnologij. Če pogledamo urbana območja z med 600 tisoč in 3 milijoni prebivalcev, je 50 odstotkov najboljših deset mest skandinavskih. To velja tudi za mesta z med 50 tisoč in 600 tisoč prebivalci, kjer je 90 odstotkov najboljših deset ravno iz teh držav. Videti je, da skandinavski narodi resnično delajo vse, kar je v njihovi moči, da svojim državljanom zagotovijo trajnostna in za življenje primerna okolja,« zaključuje Johan Birgersson, izvršni direktor skupine EasyPark.

Direktor EasyPark Slovenija, Uroš Maklič, dodaja, da »slovenska mesta zmeraj bolje adaptirajo inovativne tehnologije ter se neprestano trudijo za doseganje čim boljših trajnostnih rezultatov za svoje prebivalce. Zato sem prepričan, da se bodo drugo leto, ko bo skupina EasyPark študijo ponovno izvedla, na lestvici 150 pojavila tudi imena slovenskih mest.«

Za izvedbo študije, ki jo spodbuja skupina za pametno mobilnost EasyPark v svojem letnem Indeksu pametnih mest, je bilo upoštevanih veliko vidikov. Za bolj podrobne rezultate in metriko merjenja, obiščite spletno mesto skupine Easypark: Študija skupine EasyPark o mestih prihodnosti.

Foto: Pexels