Kinematografi: Filmske uspešnice v marcu

filmske uspešnice

Prihodnji mesec nam bo postregel s pestrim naborom različnih filmskih žanrov – od komedij, akcijskih avantur, animiranih pustolovščin, pa vse do srhljivk in psiholoških dram. Pa si poglejmo, katere filmske uspešnice nas bodo nasmejale, zabavale in držale v napetosti v kinematografih …

PES (DOG) – 24. februar

Nekdanjemu vojaškemu čuvaju Briggsu (igra ga Channing Tatum) je dodeljena skrb za vojaško izšolano psičko padlega vojaka. Njegova naloga je pripeljati psičko na drug konec države, da bi bila lahko prisotna na pogrebu svojega umrlega lastnika. Njuna pot ju prisili v prav posebno sobivanje, ki pa ni nič bolj enostavno zaradi nepredvidljivega obnašanja tega „kosmatega demona”. Vendar pa ravno te neverjetne situacije Briggsa potisnejo na rob svojih zmožnosti in ga spodbudijo, da ponovno razmisli o sebi in o svojem novem odnosu s pasjim sopotnikom.

BATMAN (BATMAN) – 3. marec

Po letih tavanja po ulicah Gothama in z le nekaj zanesljivimi zavezniki osamljeni maščevalec Batman postane edino utelešenje pravice med svojimi someščani. Ko elito Gothama napade sadistični morilec, vrsta skrivnostnih namigov popelje največjega raziskovalca podzemlja v najtemnejšo pustolovščino do sedaj. Igrajo Robert Pattinson, Zoe Kravitz, Colin Farrell, Paul Dano in drugi.

BADMAN (SUPERWHO? / SUPER-HÉROS MALGRÉ LUI) – 10. marec

Prihaja superjunak, ki je na posebni misiji! Le da to misli samo on in je prepričan, da se mora spopasti s silami zla v novi akcijski komediji Badman. V glavni vlogi zaigra Philippe Lacheau, ki je komedijo tudi režiral in napisal scenarij, njegov lik pa je po izgubi spomina prepričan, da je resnični superheroj. Poleg Lacheauja zaigra že znana igralska ekipa francoskih komedij – Tarek Boudali, Élodie Fontan, Julien Arruti, Alice Dufour, Jean-Hugues Anglade in drugi.

V SENCI ZAROTE (BLACKLIGHT) – 17. marec

Problematični Travis Blok (Liam Neeson) je vladni operativec, ki je zadolžen za reševanje tajnih agentov iz nevarnih situacij. Ko odkrije zaroto, namenjeno ameriškim državljanom, se znajde na tarči ljudi, za katere v bistvu dela. Takrat se odloči, da bo sledil agentu in prišel resnici do dna. Resnici, ki bo postavila pod vprašaj tudi njegov moralni kodeks.

IZGUBLJENO MESTO (THE LOST CITY ) – 24. marec

Konec marca se bo ugrabljena pisateljica, ki jo zaigra Sandra Bullock, s pomočjo svojega manekena z naslovnice, ki ga upodobi Channing Tatum, znašla na neverjetni pustolovščini v džungli. Akcijsko romantično komedijo sta režirala brata Adam Nee in Aaron Nee, ki sta tudi napisala scenarij skupaj Orenom Uzielom in Dano Fox. Poleg Bullockove in Tatuma zaigrajo še Daniel Radcliffe, Brad Pitt, Da’Vine Joy Randolph, Oscar Nuñez, Patti Harrison, Bowen Yang in drugi.

REŠILEC (AMBULANCE ) – 31. marec

Prihaja srhljivka, ki bo trem ljudem na ulicah Los Angelesa spremenila življenje za vedno, potem ko roparja po neuspešni akciji ukradeta reševalno vozilo. V glavnih vlogah zaigrajo Jake Gyllenhaal, Yahya Abdul-Mateen II in Eiza González. Na režiserski stolček vratolomnega trilerja pa je sedel Michael Bay, ki sodeluje tudi kot producent. Scenarij, ki temelji po izvirni zgodbi in scenariju za danski triler Ambulancen iz leta 2005, je napisal Chris Fedak.

NITRAM (NITRAM) – 31. marec

Biografska psihološka drama razkriva življenje in vedenje težavnega mladeniča po imenu »Nitram« in dogodkov, ki so vodili do njegove vpletenosti v pokol v Port Arthurju v Tasmaniji leta 1996. Psihološko dramo je režiral Justin Kurzel, scenarij pa napisal Shaun Grant. V glavni vlogi zaigra Caleb Landry Jones, ki je na lanskem filmskem festivalu v Cannesu, kjer je bil film premierno prikazan, prejel nagrado za najboljšega igralca. V drami zaigrajo še Judy Davis, Essie Davis in Anthony LaPaglia.

MORBIUS (MORBIUS) – 31. marec

Morbius pripoveduje o biokemiku Michaelu Morbiusu (igra ga Jared Leto), dobitniku Nobelove nagrade, ki skuša ozdraviti svojo redko krvno bolezen z eksperimentalnim postopkom, s katerim združuje učinke elektrošokov in netopirjev. Izid je neizbežno katastrofalen in dr. Morbius se spremeni v živega vampirja.

 

To so nominiranci za letošnjo podelitev oskarjev

Foto: Deagreez/ Getty Images Plus via Getty Images