Lekarniška zbornica Slovenije svetovni dan humanitarnosti posveča prizadetim v poplavah

lekarniška zbornica slovenije

V Sloveniji so poplave po uradnih podatkih uničile okrog 400 hiš, številnim pa močno otežile dostop do osnovnih dobrin, tudi zdravil. Lekarniška zbornica Slovenije je v tem pogledu podala pobudo, da se olajša dostop do zdravil in medicinskih pripomočkov (MP).

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije se je zelo hitro odzval z okrožnico, s katero za obdobje enega meseca spreminja pravila na način, da zavarovane osebe lažje dostopajo do zdravil in MP. Ob svetovnem dnevu humanitarnosti to soboto v Lekarniški zbornici Slovenije zato še posebej izpostavljajo pomoč prizadetim v poplavah in zahvalo vsem, ki so in še bodo pomagali. Tako so tudi na Dan solidarnosti, ki je bil v ponedeljek, 14. avgusta, poskrbeli za nemoteno razpoložljivost zdravil in medicinskih pripomočkov.

Svetovni dan humanitarnosti ima sicer trojni namen: počastitev spomina na humanitarne delavce, ki so umrli med opravljanjem dela, priznanje humanitarnim delavcem za njihovo opravljeno delo in krepitev zavedanja javnosti o pomenu humanitarnega delovanja in mednarodnega sodelovanja.

Vsled humanitarnosti in pomoči farmacevtski strokovni delavci pomagajo prav vsakemu pacientu oz. uporabniku. V Lekarniški zbornici Slovenije opozarjajo, da le uporaba zdravil skladno z navodili vodi do učinkovitega in varnega zdravljenja. »Lekarne še vedno obišče največ starejših nad 65 let. Če imajo več zdravil, je včasih težko slediti navodilom za jemanje. Uspešno jim lahko pomagamo s storitvijo pregled uporabe zdravil in z osebno kartico zdravil. To je seznam zdravil, ki jih bolnik uporablja. Zapisana je v obliki tabele z imeni zdravil oziroma učinkovin, ki jih ta zdravila vsebujejo, namenom uporabe, režimom in načinom odmerjanja posameznega zdravila,« poudarja mag. Darja Potočnik Benčič, predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

Poleg zdravil na recept je v osebno kartico zdravil zelo smiselno vključiti tudi morebitna zdravila brez recepta in prehranska dopolnila, ki jih bolnik jemlje redno ali občasno. »Osebna kartica zdravil lahko vsebuje tudi dodatna opozorila, ki jih mora bolnik upoštevati pri jemanju vsakega zdravila, vključno z načinom shranjevanja, neželenimi učinki in vplivom prehrane na njihovo delovanje,« poudarja mag. Darja Potočnik Benčič. Ob tem dodaja, da je pri izdelavi osebne kartice ključno sodelovanje farmacevta, ki bo svetoval o pravilni in varni uporabi zdravil in opazil morebitno medsebojno delovanje. »S tem namenom smo lekarniški farmacevti že pred leti razvili določene aktivnosti in pristope. Eden izmed uspešnejših je storitev pregled uporabe zdravil. Gre za osebni posvet z magistrom farmacije, ki je v dodatnem izobraževanju pridobil specialna znanja in lahko kompetentno svetuje in odpravlja težave, povezane z uporabo zdravil,« pojasnjuje predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

 

Foto: Pexels