Ne pozabite na dopust vzeti potovalno lekarno

potovalno lekarno

Pred nami so dopusti, zato v Lekarniški zbornici Slovenije vse dopustnike opozarjajo, da na dopust s seboj vzamejo potovalno lekarno, ki zagotavlja vsaj osnovno prvo pomoč, tudi tam, kjer ni vseprisotnih lekarn in bolnišnic. »Kaj vključiti v potovalno lekarno, je eno najpogostejših vprašanj, ki jih prejmemo farmacevti v lekarnah. Na poteh so pogoste prebavne težave, opekline, slabosti, vnetja, alergije in podobno. Na naše zdravje lahko vpliva tudi podnebje, hrana, kakovost vode in bolezni. Navsezadnje se na dopustu pogosto prepustimo poletnim športnim aktivnostim, kjer se nam lahko zgodijo nepričakovane poškodbe in druge težave,« o tem, da velja biti previden tudi na dopustu, mag. Darja Potočnik Benčič, predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

Pred pripravo si pravočasno uredite zavarovanja in druge dokumente

Še pred začetkom priprave potovalne lekarne se pozanimajte o lekarniški in zdravstveni infrastrukturi na destinaciji potovanja. Za daljša potovanja je priporočljivo, da se o morebitnih ukrepih pozanimate na pristojnih ustanovah. Poskrbite za ustrezno urejeno zdravstveno zavarovanje in morebitna dodatna zavarovanja, cepljenja, potrdila in podobno. Ko se odpravite od doma, dvakrat preverite vse dokumente, vključno s potrdilom o zdravstvenem zavarovanju.

Zdravila hranite v ustrezni torbici

Potovalno lekarno si pripravite v torbici, ki je čim bolj zavarovana pred zunanjimi vplivi, poleti zlasti pred previsoko temperaturo, in ni dostopna otrokom. Zelo pomembno je zdravila hraniti v njihovi izvirni embalaži, skupaj z navodili za uporabo. Preverite tudi rok uporabe in v primeru pretečenega roka poskrbite za potrebno nadomestilo. »Pravočasno se pozanimajte, če vaša zdravila predvidevajo poseben režim shranjevanja in potrdilo za prenos preko meje.  Zdravila na recept, ki jih redno jemljetevzemite s seboj v zadostni količini,« svetuje mag. Darja Potočnik Benčič.

Osnovni elementi: gaze, obliži, povoji, razkužila …

Z dovolj dobro založeno potovalno lekarno boste preprečili ali vsaj omilili veliko večino možnih zapletov. Paket prve pomoči mora vsebovati sterilne obveze, gaze, obliže, povoje, elastični povoj, razkužilo, škarje in termometer. Dodatna preventiva naj bodo zdravila proti prehladu, na primer za vneto in boleče žrelo, zdravilo za pomiritev kašlja in pripravki za odmaševanje nosu, ter zdravila proti povišani telesni temperaturi in bolečinam. Še posebej so priporočljiva v obliki, ki omogočajo njihovo uživanje brez vode in jih lahko raztopimo v ustih ali žvečimo. Za otroke farmacevti v lekarnah svetujejo sirupe ali svečke.

Driska ali zaprtje, misliti je treba na vse

V nam tujih okoljih so vselej aktualna zdravila proti prebavnim težavam, kot sta na primer »zimzelena« zaprtje ali driska, pa tudi zgaga. Če se zastrupite s hrano ali pijačo, je zelo primerno medicinsko oglje. Poleg prebiotikov in probiotikov je priporočljivo s seboj vzeti tudi rehidracijski prašek, ki ob driski, bruhanju, pa tudi v ob povečanju znojenja, nadomešča izgubljene minerale in preprečuje dehidracijo. Veliko oseb ima na dopustu težave z zaprtjem. Tem farmacevti v lekarnah svetujejo odvajalo. Tablete za filtriranje vode lahko v veliki meri omejijo nevarnost prebavnih težav ali celo zastrupitve na rizičnih območjih.

Preventiva je še vedno najboljša

Vedno več oseb potrebuje tudi zdravila proti alergijam. Alergijske reakcije na koži lajšajo tudi določeni geli oziroma mazila. Potovalna lekarna naj vsebuje še tablete proti potovalni slabosti, izdelke za zaščito pred soncem (za otroke priskrbite izdelke z visoko zaščito) in izdelke za nego po sončenju ter oskrbo opeklin, repelente in zdravila v primeru okužb spolovil in/ali sečil ter pripomočke za ustno higieno. »Potovanje spremlja veliko dejavnikov, na katere nimamo nobenega vpliva. Zato močno svetujem preventivno delovanje,« sklene mag. Darja Potočnik Benčič.

 

Foto: PR