Ohranite svobodo gibanja in uživajte v športnih aktivnostih

Poleti več časa preživimo na svežem zraku, se sprehajamo po naravi, tečemo in kolesarimo. Med in po izvajanju fizičnih aktivnosti lahko pogosto začutimo nelagodje v sklepih, ki v telesu povezujejo kosti in tako zagotavljajo podporo ter gibljivost našega telesa. S tem prehranskim dopolnilom boste ohranili svobodo gibanja in uživali v športnih aktivnostih.

Zdravi sklepi so pomembni za posameznike vseh starosti, tudi za mlajše generacije. V Medexu so za tiste, ki veliko obremenjujejo kolena in druge sklepe, razvili visokokakovostni izdelek Collagen Flex Curcumin, ki je hitro postal najbolje prodajano* naravno prehransko dopolnilo za podporo hrustanca in kosti v slovenskih lekarnah. S svojo učinkovito kombinacijo sestavin je podpora hrustancu in kostem. Z njim lahko rekreativci, športniki ter vsi ostali s težavami s sklepi, ohranijo zdravje in gibljivost sklepov ter se veselijo aktivnega življenja.

»Eden od stebrov Medexove razvojne dejavnosti je zanesljivo standardizacija aktivnih sestavin. To je ključno za pravilno odmerjanje in zagotavljanje učinka vsake serije izdelkov. Vsi naši izdelki imajo validirane stabilnostne študije, s čimer zagotavljamo učinek za celoten rok trajanja izdelka. Pri samem razvoju izdelkov skrbimo, da izberemo samo najbolj kakovostne surovine, priznanih in certificiranih dobaviteljev, ki imajo visoko biorazpoložljivost in izdelane lastne klinične raziskave. Primer izdelka, razvitega po teh načelih, je tudi Collagen Flex Curcumin, ki prinaša odlične rezultate pri težavah s sklepi vse več uporabnikom,« pojasnjuje dr. Rok Kopinč, direktor raziskav in razvoja v Medexu.

Kolagen kot strukturna beljakovina sestavlja tudi naše sklepe

S starostjo se količina kolagena v sklepih zmanjšuje, zaradi česar se obrabljajo. Pri vnetju sklepov lahko sodeluje tudi naš imunski sistem, ki zaradi prevelike reaktivnosti napade lastne sestavine hrustančnega tkiva, kot je kolagen. Ob tem se pojavi nelagodje in slabša gibljivost sklepov, ki se s časom povečujeta. V primeru napredujočih težav s sklepi, ko se že pojavi nelagodje, tako med telesno aktivnostjo kot v mirovanju, se zato priporoča jemanje nativnega kolagena tipa II, kakršen je tudi Collavant®n2, ki je del Medexovega Collagen Flex Curcumina. Ima ohranjeno trodimenzionalno strukturo in je po sestavi enak kolagenu, ki ga najdemo v sklepih. Nativni kolagen ima drugačen mehanizem delovanja kot hidrolizirani kolagen, zato ga je za doseganje želenega učinka treba zaužiti precej manj.

Moč kurkume

Kurkuma je najbolj poznana kot začimba, ki se pogosto uporablja v azijski kuhinji, vendar ima tudi zdravilne lastnosti. Aktivne snovi v kurkumi, imenovane kurkuminoidi, so močni antioksidanti. Njihova slabost je, da se slabo absorbirajo v telesu. Klasični alkoholni izvlečki kurkume imajo zelo nizko absorpcijo (<0,02 %), zato je treba zaužiti velike količine izvlečka, da bi dosegli želene učinke.

Pri izbiri prehranskega dopolnila s kurkumo je pomembno, da vsebuje izvlečke kurkume z visoko biorazpoložljivostjo, kot je na primer CAVACURMIN®, ki je pridobljen po posebnem patentiranem postopku in je prav tako ključna sestavina izdelka Collagen Flex Curcumin. Omogoča kar 40-krat večjo biorazpoložljivost kurkuminoidov v primerjavi s klasičnimi izvlečki. S tem lahko dosežemo podobne učinke z manjšim odmerkom, na primer z dnevnim odmerkom 200 mg izvlečka CAVACURMIN®, namesto da bi zaužili šestkrat več klasičnega izvlečka z visoko koncentracijo.

Oblike nelagodja v sklepih so različne

Nekatere se pojavljajo redko, običajno med športno aktivnostjo. Lahko pa ne izginejo niti med mirovanjem. Od jakosti in trajanja nelagodja je torej odvisno, katero prehransko dopolnilo s kolagenom je najbolj priporočljivo, da ga vključite tako v domačo kot tudi potovalno lekarno.

Kolagen v obliki prehranskega dopolnila sicer priporočamo vsem, ki potrebujejo podporno delovanje za sklepni hrustanec in kosti, odraslim, ki se soočajo z obrabo hrustanca in z bolečinami v sklepih in hrbtenici pri blagem osteoartritisu. Primeren je tudi za vse, ki se srečujejo z bolečinami v sklepih med in po izvajanju fizičnih aktivnosti (športniki), ter osebe z obrabo sklepov zaradi prekomerne telesne teže.

Naj bodo zato prihajajoči poletni meseci in z njimi povezane radosti polni brezskrbnosti in predvsem brez nelagodja. Če se mu včasih ni mogoče v celoti izogniti, pa lahko za preventivo v večji meri poskrbite sami.

* Vir: IMS HEALTH® Market Research and Reports Repository; IQVIA

 

Foto: PR, Pexels