Ste zares zaščiteni pred UV žarki? Preverite …

UV žarki

Odprete izdelek z zaščitnim faktorjem (ZF), odmerite manjšo količino kreme, jo vtrete na določene dele telesa in zdi se vam, da bo ta zaščita pred UV žarki zadostovala za ves dan. No, resnica je povsem drugačna. Izdelki za zaščito kože lahko učinkujejo samo v primeru, če jih pravilno nanašamo. In to na celo površino telesa, da nas bodo ščitili pred škodljivimi UV žarki. Na žalost pa nas zaradi naših napak večina ostaja izpostavljena nevarnim sončnim žarkom. Poglejmo, katere so najpogostejše napake, ki jih delamo …

Ne uporabljate zadostne količine izdelka

Osebe, ki uporabljajo izdelke z zaščito 30, ustvarjajo enako stopnjo zaščite kot med uporabo faktorja 10 ali 15. Zakaj? Na splošno večina nanaša na kožo samo 1 mg preparata, namesto priporočenih 2 mg na površini enega kvadratnega centimetra, kar pomeni, da je njegov učinek približno polovičen. Torej rešitev ni v tem, da kupite sredstvo za sončenje z najvišjim faktorjem, ampak je ključen pravilen nanos.

Zaščitni faktor nanesete le zjutraj

Če vtirate zaščito pred UV žarki ob osmi uri zjutraj, bo učinek trajal samo nekaj ur (približno dve uri). Predlagamo, da osvežite zaščitni sloj z izdelkom v obliki razpršila. Z njim tudi ne boste razmazali ličil. Če pa ste na plaži, obvezno redno obnavljajte nanos izdelka z ZF.

Prepričani ste, da so izdelki z zaščitnim faktorjem izključno v embalažah

Motite se! Zaščitna oblačila, kot je majica z UV zaščito ali preprosta bombažna srajca, so zelo praktična za uporabo. Če nosite klobuk s širokim robom (pokril bo čelo, nos in obraz), pa morate kožo vseeno namazati z izdelkom z zaščitnim faktorjem. Namreč ni klobuka, ki bi vas zaščitil pred sončnimi žarki, ki se odbijajo od peska ali vodne gladine.

Nosite stara ali poškodovana sončna očala

Nove znanstvene raziskave kažejo, da čez čas očala s širokim spektrom zaščite izgubljajo svojo učinkovitost pri blokiranju UV žarkov. Priporoča se, da očala menjate vsaki dve leti in jih nosite v zaščitnem ovoju, saj se tako izognete poškodbi stekel. Očala, ki niso popolna v svoji funkciji, lahko naredijo več škode kot koristi.

Pozabite na določene dele telesa

Obstajata dve točki na telesu, ki ju ljudje redno izključujejo pri nanosu. To so obrvi in koža na lasišču, kjer se melanom najpogosteje razvije. Na teh dveh mestih je obvezna uporaba zaščitnega faktorja. Prav tako ne pozabite na ušesa, ustnice in zgornji del stopal.

Ne berete seznama sestavin

Samo štiri aktivne sestavine ščitijo pred UVA1 žarki (gre za en tip UVA žarkov), ki povzročajo staranje kože in mutacijo DNK, kar lahko privede do pojava raka. Najučinkovitejši je avobenzon, ampak ni dovolj stabilen na soncu, razen če se kombinira z oktokrilenom. Če imate raje fizično blokado sončnih žarkov, je cinkov oksid najboljša rešitev za vas.

 

Izdelke z ZF uporabljate samo na plaži

Študije kažejo, da se koža brez zaščite poškoduje že po petih minutah izpostavljenosti na prostem. Strokovnjaki pravijo, da sončni žarki takoj poskrbijo za reakcijo, ki se odraža v poškodbi DNK-ja v nezaščitenih celicah. In ta reakcija traja še tri do štiri ure za tem, tudi ko smo že v senci. Spremembe v DNK-ju lahko privedejo do pojava kožnega raka. Zato je zelo pomembno, da vedno (in še enkrat ponavljamo – pravilno!) in ne samo na plaži uporabljate zaščitno sredstvo, torej tudi na sprehodu, med igro na igrišču z otroki …

Poskrbite za zaščito pred UV žarki, prav tako pa na vlaženje kože

Pravilo, da je poleti zaščita pred soncem ključna, poznamo vsi, a nam iskanje in izbor idealnega izdelka pogosto otežuje prav pestra ponudba. Letos vam na pomoč priskoči linija izdelkov NIVEA SUN Protect & Moisture, ki omogoča zaščito kože od znotraj in od zunaj. Nežna, negovalna in čistejša formula kožo v trenutku zaščiti pred UVA in UVB žarki – glavnimi krivci za staranje kože, ki so prisotni skozi celo leto, saj prehajajo čez oblake, steklo in vodo, izdelki z vsebnostjo vitamina E in glicerina, pa kožo nahranijo tudi od znotraj in jo vlažijo kar 48 ur.

Vlažilni losjon za zaščito pred soncem NIVEA SUN Protect & Moisture ZF 30 zagotavlja dolgotrajno vlaženje kože. Vodoodporna formula koži v trenutku nudi zaščito pred UVA in UVB žarki.

 • Zanesljiva zaščita pred UVA in UVB žarki, opeklinami in prezgodnjim staranjem kože.
 • Vodoodporna formula.
 • Zaščita kože od znotraj z vitaminom E in 48-urnim vlaženjem.
 • Trajnostna formula brez mikroplastike.

Izdelek, ki vas bo to poletje navdušil zaradi močne vodoodpornosti, je NIVEA Sun Protect & Moisture Ultra losjon za zaščito pred soncem SPF 50+, 150 ml.

 • Zanesljiva zaščita pred UVA in UVB žarki, opeklinami in prezgodnjim staranjem kože.
 • Trikrat močnejša vodoodporna formula v primerjavi z običajnimi vodoodpornimi  izdelki za zaščito pred soncem.
 • Zaščita kože od znotraj z antioksidantom vitaminom E.
 • Trajnostna formula brez mikroplastike.

Za vsakodnevno zaščito pred UV žarki, modro svetlobo in onesnaženjem bo to poletje poskrbel NIVEA SUN Triple Protect ultra-lahek fluid za zaščito obraza pred soncem SPF 50+, 40 ml. Ta izjemno lahek in nemastni vlažilni fluid s hialuronsko kislino se vpije takoj, zato je primeren za nanos pod ličili, odporen pa je tudi na znoj. Zahvaljujoč formuli z naravnim antioksidantom – izvlečkom sladkega korena, aktivira lastni obrambni mehanizem kože za zaščito celic pred nečistočami.

 • Zelo učinkovita in takojšnja zaščita kože obraza pred UVA in UVB žarki, modro svetlobo in onesnaženjem.
 • Formula, obogatena z izvlečkom sladkega korena in hialuronsko kislino.
 • Praktična in trajnostna embalaža ter biorazgradljiva formula brez mikroplastike.
 • Primerno za normalno, mešano in občutljivo kožo.

Okolju prijazne in učinkovite sestavine

Poleg zaščite kože so vodoodporni NIVEA SUN Protect & Moisture losjon za zaščito pred soncem SPF 30 prijaznejši tudi za oceane in morja. Njihova formula je namreč biorazgradljiva v 82 odstotkih, hkrati pa ne vsebuje oktinoksata, oksibenzona, oktokrilena, UV filtrov in mikroplastike, zaradi česar ne škoduje svetovnim vodam. Vsi izdelki linije NIVEA SUN Protect & Moisture so narejeni iz 50 odstotkov recikliranih plastičnih stekleničk in pokrovčkov.

Zaščita pred škodljivimi UV žarki je izredno pomembna za otroke

Pri dojenčkih in otrocih obstaja veliko tveganje za poškodbe kože zaradi UV-sevanja, saj naravni ščit njihove kože še ni dovolj razvit, da bi prenesel takšne poškodbe. Poleg tega otroci obožujejo dolge ure kopanja in plavanja – izdelek za zaščito pred soncem pa v tem času izgine. Zato potrebujete izdelek za zaščito pred soncem, ki je posebej zasnovan za otroke in upošteva njihove posebne potrebe. Izdelki za otroke NIVEA Sun so bili posebej razviti za otroško kožo. Uporabite NIVEA Sun Kids Protect & Care ZF 50+ s 5v1 zaščito pred soncem, ki v trenutku zaščiti pred sončnimi opeklinami in preprečuje dehidracijo kože. Vodoodporni losjon za zaščito pred soncem v priročni embalaži z razpršilom je obogaten z bio mandljevim oljem in odobren s strani pediatrov.

 

Foto: PR; Privetik / iStock Getty Images Plus; instagram/@kenzas, @tamara @cristinasurdu