Več kot 24 milijonov obiskovalk in obiskovalcev

24 milijonov

SES, vodilni upravljavec velikih nakupovalnih destinacij v Sloveniji, je v lanskem letu, sicer zaznamovanem s številnimi izzivi, dosegel razveseljiv rezultat: bruto promet od prodaje trgovcev, gostinskih in storitvenih obratov je v SES-ovih petih slovenskih nakupovalnih destinacijah ALEJA Ljubljana, Citypark Ljubljana, Center Vič Ljubljana, Citycenter Celje in Europark Maribor v preteklem letu znašal 705 milijonov evrov. S tem je dosegel 6,5-odstotno rast v primerjavi z letom 2022. To gibanje je nadpovprečno dobro v primerjavi s splošnim gibanjem panoge v Sloveniji (vir: SURS). SES-ove nakupovalne destinacije v Sloveniji je lani obiskalo več kot 24 milijonov ljudi (+ 5,8 %), zato so še posebej zanimive za najemnike trgovskih in gostinskih površin.

Sklenili so nove najemne pogodbe in podaljšali obstoječe, med njimi s paradnimi prodajalnami priznanih blagovnih znamk. SES Slovenija je nadaljeval svojo ofenzivo tudi na področju trajnostne naravnanosti in zelenega prehoda ter v vseh petih nakupovalnih destinacijah zagnal zmogljive fotovoltaične elektrarne.

Skupina SES International je lani v svojih 30 nakupovalnih destinacijah skupaj s približno 1.800 trgovskimi partnerji ustvarila bruto promet iz prodaje 3,32 milijarde evrov (+ 5,1 %) in naštela več kot 112 milijonov obiskovalk in obiskovalcev. Prav tako je razširila svoj nabor lokacij: z nakupom središča IL GRIFONE v italijanskem Bassanu del Grappa se je SES-ov portfelj razširil na 31 destinacij v šestih državah.

SES Spar European Shopping Centers trenutno v Sloveniji upravlja več kot 168.000 kvadratnih metrov nakupovalnih površin. V petih nakupovalnih destinacijah je zaposlenih približno 4.000 ljudi.

DESETAKOV za skoraj 10 milijonov evrov

V preteklem letu so se odlično odrezali tudi darilni boni Desetak, ki so unovčljivi v vseh SES-ovih nakupovalnih destinacijah. Prodajo so na info točkah povečali za 1,8 odstotka.

ALEJA razglašena za najboljšo nakupovalno destinacijo v Evropi

Leta 2023 je SES za svojo nakupovalno destinacijo ALEJA Ljubljana prejel prestižno nagrado Design and Development Award združenja European Council of Shopping Places (ECSP). ALEJA Ljubljana je tako postala najboljša nakupovalna destinacija v kategoriji Nova središča s površino od 15.000 do 45.000 kvadratnih metrov.

Velik poudarek dajemo trajnosti in zelenemu prehodu

SES poleg uspešnega poslovanja zasleduje pomembne cilje: ohranjanje tehnične kakovosti nakupovalnih destinacij na visoki ravni, čim manjša poraba energije in povečanje deleža samooskrbe.

V SES-ove lokacije v Sloveniji smo lani investirali več kot 10 milijonov evrov za vzdrževanje, prenove, posodobitve in ukrepe za proizvodnjo elektrike, od tega več kot polovico (5,5 milijona) v zagotavljanje samooskrbe. Vseh pet nakupovalnih destinacij v Sloveniji smo poleti 2023 opremili s fotovoltaičnimi elektrarnami s skupno močjo 4.300 kilovatov. Pokrivajo približno petino lastne porabe elektrike nakupovalnih destinacij in privarčujejo 1200 ton emisij CO2.

SES-ove nakupovalne destinacije v Avstriji, Sloveniji in Italiji se ponašajo s certifikatom za upravljanje energije, ki ga je certificiral TÜV AUSTRIA; lani so ga ponovno preverili in uspešno podaljšali. Poleg tega se SES pripravlja na uvedbo sistema ravnanja z okoljem.

 

Foto: PR