Čutite, da ‘tam spodaj’ ni več tako kot včasih? Rešitev je metoda HIFU

metoda HIFU

S starostjo kolagenska vlakna v nožnici izgubljajo elastičnost. Razlogi za zmanjšanje vaginalne elastičnosti so porod, staranje, prekomerna teža, kajenje, operacije … Vendar na srečo za te težave obstaja rešitev, ki se ji reče metoda HIFU.

Obstaja rešitev

V tujini zelo poznana in priljubljena metoda HIFU je zdaj na voljo tudi v Sloveniji. Gre za nekirurško vaginalno zategovanje, ki izboljša zdravje in vitalnost vaginalnega tkiva, kar je zelo učinkovito pri obnovi kožnega elastana in kolagena.

Kaj odpravljamo ali zdravimo?

Vaginalno zategovanje ali vaginalno pomlajevanje HIFU se izvaja za zategovanje in pomlajevanje vaginalnega kanala z nekirurškim posegom. To aplikacijo zagotavljajo toplotni učinki posebnih ultrazvočnih valov. Ne vključuje rezanja, anestezije ali bolečine med posegom. Uporablja se ga ne le za pomlajevanje nožnice, temveč tudi za odpravljanje stresne urinske inkontinence, povečanje užitka med spolnostjo, odpravljanje simptomov nožnične atrofije v menopavzi.

Zdravljenje suhosti nožnice

Lahko je rešitev za suhost vagine pri ženskah, saj s to tehnologijo dosežemo povečanje krvnega obtoka.

Odpravljanje lahke urinske inkontinence

Lahko je rešitev za tiste, ki imajo težave z uhajanjem urina zlasti pri kihanju, kašljanju ali športnih aktivnostih oziroma pri ženskah, ki so pravkar rodile in so vaginalne mišice ohlapne zaradi nosečnosti in poroda.

Pomoč pri pogostem vaginitisu

Uporablja se pri ženskah s pogosto vaginalno okužbo in ponavljajočo se glivično okužbo, saj terapije povečujejo lokalno imunost.

Zdravljenje tanjšanja kože v menopavzi in izboljšanje spolnosti

Vaginalno zategovanje je učinkovito pri suhi nožnici in bolečih težavah pri spolnem odnosu zaradi vulvo vaginalne atrofije (krčenje genitalij, redčenje kože) – zlasti v menopavzi. Bolečina pri spolnem odnosu je lahko povezana s sindromom vulvarni vestibulitis. V tem primeru lahko bolečino zmanjšamo z ultrazvočnimi aplikacijami.

Vaginalno zategovanje je lahko rešitev za pare, ki se pritožujejo zaradi ohlapnih vaginalnih mišic. Te ženske se po navadi pritožujejo, na primer: “S partnerjem ne čutim ničesar.” Po terapijah vaginalnega zategovanja tako ženske kot moški med spolnim odnosom čutijo spremembo, povečano občutljivost in izboljšanje orgazma.

Kako deluje?

Vaginalni sistem za zategovanje HIFU uporablja neinvazivno ultrazvočno tehniko fokusiranja za ciljanje sluznice in mišične plasti. Z uporabo ultrazvočnih valov kot vira energije in z izkoriščanjem njegove penetracije in žarišča, nastane večja intenzivnost ultrazvočnega območja, imenovanega fokusno območje. V delčku sekunde lahko temperatura območja doseže nekoliko nad 65 ℃, zato se kolagen reorganizira in normalno tkivo zunaj žariščne regije ni poškodovano. Tako lahko želena globinska plast doseže idealen učinek koncentracije kolagena, reorganizacije in regeneracije. Na koncu se doseže želeni učinek zategovanja nožnice.

Kako se izvaja?

Pri postopku se uporablja ultrazvočna sonda za energijo. Sonda se samodejno vrti 360 stopinj in s tem zagotavlja popolno vaginalno terapijo. HIFU vaginalno zategovanje traja približno 20 minut. Gre za neboleč in udoben postopek. Zahvaljujoč novi robotski roki in tehnologiji, se čas nastavitve skrajša na vsega 20 minut, med terapijo pa lahko uživate v čutnem občutku in toploti energije, ki deluje v notranjosti. Anestezija ni potrebna. Ker ne zahteva okrevanja, se lahko takoj po posegu vrnete k vsakodnevnim opravilom. Priporočeno je, da se 24 ure ne poslužujete napornih športov ali spolnih aktivnosti.

Za vaginalno zategovanje in zdravljenje urinske inkontinence običajno zadostujejo dve do štiri terapije v obdobju dveh do treh tednov. Vaginalno zategovanje HIFU je pogosto prednostna metoda pred lasersko terapijo, kremami ali tabletami. V različnih skupinah žensk je bil rezultat zelo zadovoljiv. Zelo pomembna prednost terapije HIFU je odpravljanje težav brez operacije in bolečin. Metoda HIFU je alternativa obsežni, invazivni operaciji za obnovitev mladostnega videza in funkcije nožnice.

Je ta metoda uporabna zgolj za nožnico?

S HIFU tehnologijo se izvaja tudi nekirurški lifting obraza ter zategovanje kože telesa. Oba postopka sta popolnoma neškodljiva ter prijetnega občutka, rezultati pa naj bi bili vidni takoj. Za pomlajevanje obraza zadostujeta ena do dve terapiji letno.

Zakaj torej izbrati HIFU – nekirurško zategovanje nožnice?
  • Zdravljenje je neboleče, neinvazivno in traja zgolj 20 minut
  • Ne zahteva okrevanja, lahko takoj nadaljujete s svojimi opravili
  • Izboljšana mišična moč, tonus in elastičnost vaginalnih mišic
  • Povečan občutek med spolnim odnosom
  • Izboljšan nadzor nad urinsko inkontinenco

 

Metodo HIFU izvajajo v Ipsilon studiu v Ljubljani. Več o tej metodi boste našli na njihovi spletni strani ipsilon-studio.si.

Ipsilon studio, Dunajska cesta 203, Ljubljana, telefon: 040/470-368

 

Foto: dima_sidelnikov/ Getty Images Plus via Getty Images