Maskne – nova težava kože zaradi uporabe maske

maskne

V času korona pandemije je nastala tudi kožna težava, povezana z nošenjem mask, imenovana maskne. Gre za skovanko iz besed maske in akne. Za kakšno obolenje gre, kako si pomagati in kdaj k dermatologu, pojasnjuje dermatologinja prim. mag. Metka Adamič.

Maske so naša obramba pred virusom

Zadnje leto, ko se je narava poigrala z nami, živimo v okolju, ko je lahko zrak, ki smo ga tako radi dihali na vsa usta, postal za nas potencialno nevaren. V njem lahko mrgoli smrtonosnih virusov. Morda jih izločamo mi sami, morda nekdo v naši družini, nekdo na delu, mimoidoči, prijatelj, neznanec …
Naenkrat, povsem nepripravljeni, smo se znašli v primežu zaščitnih ukrepov, ki nam omejujejo našo tako pomembno osebno svobodo. Svobodo do druženja, objemanja, izražanja svojih čustev, ne le z očmi, temveč in predvsem na ves glas.
Nenadoma je v našem vsakdanjiku postala dosledna uporaba zaščitne obrazne maske nujna. Nujna, če želimo ostati odgovorni do vseh okoli nas, in predvsem do sebe. Le tako lahko po svojih močeh pripomoremo k zmanjšanju širjenja okužbe s tem smrtonosnim koronavirusom, ki povzroča bolezen COVID-19. Veliko upanja prinaša cepljenje, ki se je končno začelo.

Težave s kožo, povezane z nošnjo mask MASKNE

Nekaterim izmed nas lahko povzroča redna nošnja zaščitnih mask nastanek kožnih težav, ki jih pred tem niso imeli. Tistim, ki pa imajo tudi sicer probleme s kožo na predelu obraza, lahko redna uporaba mask povzroči poslabšanje stanja. Podobne težave, ki jih opažamo zdaj, so imeli pred izbruhom pandemije tisti posamezniki, ki so zaradi športnih aktivnosti ali službenih obveznosti redno nosili čelado. Pojavila se je nova težava s kožo, ki so jo po vsem svetu poimenovali s preprostim imenom MASKNE. Izraz »maskne« (maska + akne) pomeni vse težave na koži, ki jih povzroča redna nošnja zaščitne obrazne maske. Izraz ni namenjen le težavam z mozolji, aknami. Pomeni vse kožne težave, ki nam jih lahko povzroči uporaba obrazne maske. In takšnih ni malo.
maskne težave

Težave s kožo, ki nastanejo zaradi nošnje obrazne maske.

Kateri posamezniki so nagnjeni k nastanku kožnih težav, povezanih z uporabo zaščitne maske?

Koža okoli nosu, ustnic in brade – to je predel, ki ga prekriva zaščitna maska, je zelo delikatna, nežna, občutljiva.
»Opažamo, da imajo zaradi redne nošnje mask največ dodatnih težav s kožo obraza tisti posamezniki, ki imajo naslednje kožne bolezni ali težave: rozacea, perioralni dermatitis, akne, atopijski dermatitis, občutljivost na spremembo vlage v okolju, alergije. Najbolj pogosto srečujemo trdovratno vnetno obolenje, imenovano »perioralni dermatitis«. Na predelu pod zaščitno masko, okoli nosu, okoli ustnic in po bradi, se nahajajo pordele bunčiče, ki dajejo neugoden občutek in ščemijo. Podobne spremembe se lahko pojavijo tudi na očesnih vekah, zlasti spodnjih. Največkrat so prizadete ženske med 20. in 60. letom, natančnega vzroka za to obolenje pa dermatologi še ne znajo povsem pojasniti,« pojasnjuje dermatologinja prim. mag. Metka Adamič, dr. med. V nekaterih primerih je razlog za to pretirana uporaba hormonskih (kortikosteroidnih) sredstev. Uporaba maske težave pri večini poslabša.
Vir besedila: Agencija Adrema, Foto: PR