Dolomiti: najlepše gorovje na svetu

dolomiti

Popeljemo vas na potovanje, na katerem bomo odkrili manj znano stran Italije, gorato, divjo in težje dostopno, kjer boste spoznali, zakaj so Dolomiti najlepše gorovje na svetu. Kako se pride do te gorate verige in kaj jih dela veličastne, smo vprašali svetovno popotnico Majo Orihan. 

Od mesta, kjer se Alpe povežejo s sosednjo Švico, pa vse do konca ‘škornja’, ima Italija okoli 300.000 kvadratnih kilometrov, ki jih vsi občudujemo. Ampak Dolomiti … Na tem mestu je narava, v polnem sijaju, pokazala vso svojo kreativnost, in dala razlog, da mnogi ravno dolomitske Alpe uvrščajo med najlepše gore na svetu. Ne čudi, da je ta regija pod zaščito UNESCA.

AH, TE ALPE

Raztezajo se skozi zagotovo deset držav, med drugimi tudi v Italijo, kjer smo lahko deležni enega najbolj spektakularnih prizorov – od bleščečih jezer, do slikovitih alpskih vasic, do snežnih vrhov, ki se dotikajo neba. Izmenjujejo se različne pokrajine, kar priča o bogati geomorfološki zgodovini skal, ki so oblikovane z erozijo, s potresi in z ledeniki. So večji od življenja – tako izgledajo gorske verige, gozdovi Dolomitov pa so polni očarljivih barv in s skoraj nezemeljsko tišino.

KAJ VIDETI IN DOŽIVETI?

Obsežna gorska veriga z najvišjim vrhom Marmolada (3.343 m) je pravo igrišče za turiste in avanturiste. Regija je znana po aktivnostih na prostem, kot so smučanje pozimi in poleti pohodništvo, gorsko kolesarjenje, jadralno padalstvo, plezanje … Dolomiti so dom nacionalnih parkov, ki s svojimi slapovi, jezeri, jasami, gozdovi, hribi, travniki nudijo obiskovalcem obilo možnosti za sprostitev v naravi. Idealni so za sprehod in raziskovanje. Najvišji vrh v času našega pohoda po Dolomitih je bil Piz Boe (3.125 m). Na vsakem vrhu vas v planinskih kočah po napornem vzponu čakajo osvežilne pijače, kot sta sok ali lokalno pivo. Prav tako so tu tudi specialitete tradicionalne kuhinje, kot glavna nagrada za pohodnika, ki doseže sam vrh Dolomitov. Običajen obrok je sestavljen iz mesa in jajc, kot dobra osnova za naporen dan pohodnikov, na voljo pa so tudi juhe s cmoki, testenine, polenta in daleč znan jabolčni zavitek.

KJE PRENOČITI?

Dolomiti so znani po tem, da je prenočitev tukaj precej draga, a zato so tu že prej omenjene planinske koče, čeprav je tudi kampiranje lahko zanimiva možnost. Raziskovanje Dolomitov je dostopno tistim, ki prispejo z avtomobilom, vendar jih je možno obiskati tudi z avtobusom, saj je regija dobro povezana z avtobusnimi linijami. Raziskovanje najvišjih vrhov, razen če ste odločeni, da se boste na pustolovščino odpravili sami, ponujajo lokalni vodniki ali planinska društva. Za manj izkušene so poti olajšane s smerokazi in z napotki, napisanimi v dveh jezikih – italijanščini in nemščini, medtem ko za lepoto tistega, kamor vas vodijo smerokazi, ne bo potreben prevod.

VIA FERRATE – NE IZPUSTITE!

Najbolj očarljiva regija Italije je znana tudi po njenih zavarovanih plezalnih poteh, ki jih je danes na Dolomitih okoli 600. Skozi zgodovino so zavarovalne poti spremenile svoj namen, danes pa so za planince izziv in predstavljajo najvarnejši način za uživanje v adrenalinski porciji. Via ferrate, v prevodu jeklena pot, je pravzaprav jeklena vrv, ki se razteza vzdolž poti do vrha in je na varnih mestih pritrjena na steno. Pri uporabi jeklene poti se lahko plezalci pritrdijo na vrv, kar preprečuje padec. Vrv se lahko uporablja tudi kot pripomoček za plezanje, prav tako železne grede, klini, vklesane stopnice in celo lestve in viseči mostovi. Ferrate zajemajo tudi nevarne poti, ki se, zahvaljujoč pomoči, lahko premagajo brez tveganja in opreme, kot je vrv.

dolomiti

Zavarovane plezalne poti via ferrate ali po naše jeklene poti.

PRIPOROČILO ZA KONEC

Priljubljene Instagram destinacije, katere ‘hot spots’ fotografije jemljejo dih, so nedvomno vredne obiska. Vendar pa je priporočljivo, da je to le izhodišče za vaše dogodivščine in, da poiščete še skrite kotičke in vse tisto, kar ni vidno – kar se ne vidi v objektivu, in tisto, kar vam v resnici jemlje dih, odpre srce in vas za vedno spremeni. Ravno to je tisto najbolj dragoceno, kar lahko odnesete s potovanja.

Foto: Gulliver/Getty Images