Zelena oaza bo vašemu domu dodala eleganco

zelena oaza

Ustvarite svojo zeleno oazo in to zimo uživajte obkroženi z rastlinami. Seveda so te mnogo več od lepega detajla v notranjosti. Rastline vplivajo na naše razpoloženje in zdravje, poleg tega pa bo zelena oaza popestrila vaš dom.

Dnevi so vse krajši, mi pa vse več časa preživimo v zaprtem prostoru. To seveda ni razlog, da se odrečemo antistresni terapiji s pogledom na zelenje. Seveda je priporočilo zdravstvenih strokovnjakov, da najmanj dve uri na teden preživimo v naravi, treba upoštevati, ne glede na vremenske razmere. A poleg tega lahko dobimo tudi dodatne ‘zelene točke’ z negovanjem rastlin v svojem domu.

Koristne rastline

Kisik, ki ga dihamo, dolgujemo rastlinski flori, rastline pa so zaslužne za mnoge druge koristi. Nekatere od njih uničujejo viruse ali delujejo antialergijsko s prečiščevanjem zraka (kot na primer zlati potos). Druge sproščajo prijetne, pomirjajoče vonje, vse pa uravnavajo vlažnost zraka in vpojnost ogljikovega monoksida iz zraka.

Vaša zelena oaza

Obstaja več načinov, da vnesemo zelenje v svoj dom. Lahko ustvarimo zimski vrt na svojem zastekljenem balkonu, uporabimo vertikalne površine za postavitev čim večjega števila lončkov. Prazen kot lahko zapolnimo s kakšno veličastno rastlino, z lonci modernega dizajna in iz glazirane keramike, barvane kovine ali mat plastike. Podstavki ali mize za lončene posode so lahko raznolikih oblik, barv in višin (lahko uporabimo tudi stare, le da jih prebarvamo v duhu DIY) ali različne ujemajoče stile (na primer kovane kovine s posodami iz gline). Če nam primanjkuje prostora, lahko izkoristimo tudi okenske police tako, da postavimo nanje nekaj manjših rastlin v loncih. Lahko gojimo tudi aromatične začimbne rastline.

Katere rastline izbrati?

Za minimalistično urejene notranjosti so idealni bonsaji, drevesa miniaturnih dimenzij. Pri izbiri vrste lončnic za določeno mesto v stanovanju moramo biti pozorni na pomembne podatke v zvezi s količino svetlobe, ki jo rastlina potrebuje, optimumom vlage in kako rastlina prenaša izpostavljenost vetru. Ob tem smo pozorni tudi na želeno estetiko. Razmršena hišna praprot ali fikus z velikimi listi puščata popolnoma različen vtis v notranjosti. Sabljiko (taščin jezik) lahko, kljub udomačenemu nazivu, namestimo v spalnico, saj je ena od redkih rastlin, ki sprošča kisik ponoči in oddaja negativne ione, kar blagodejno vpliva za zdravje.

zelena oaza praprot

Praprot bo popestril prostor, prav tako pa ni zelo zahteven za vzdrževanje.

Odstranjujejo škodljiv dim

Če so v vašem domu ali na delovnem mestu kadilci, bodo krizanteme ali klivije odstranile večji del škodljivega dejavnika dima, poleg tega imata tudi lepe in bogate cvetove. Vzhodna filozofija feng shui ne priporoča bodečih kaktusov, a mnogi jih zbirajo zaradi zanimive oblike in nezahtevnosti. Po drugi strani je najbolj zaželena rastlina za dom, po feng shuiju, tolstica. Pri nas je priljubljen navadni netresk. Vi ga lahko posadite v steklene vaze ali sklede geometrijskih oblik, da vam z zelenjem krasijo in varujejo hišo celo leto. Če težimo k vrhunski estetiki, jih bomo našli v cvetnih aranžmajih rezanega cvetja.

Ustvarite sami

Prefinjena umetnost kreiranja ikebane ali enostavni aranžmaji jesenskega cvetja. Izbira je vaša, vaše pa bo tudi zadovoljstvo, ki vam ga bodo rastline prinesle. Bambus neobičajnih oblik je od nekdaj zvezda v vazah, v kitajski kulturi je bil od nekdaj priznan kot najbolj zaželena dekoracija. Še vedno pa ljubitelji flore raje negujejo in podarjajo cvetlice v loncih. Orhideje, kot ena od najstarejših rastlinskih vrst, so tudi najbolj cenjene med njimi.

Zelenje deluje luksuzno in elegantno

Notranji prostori brez sobnih rastlin oddajo vtis hladnosti, medtem ko tisti z razkošnim zelenjem delujejo luksuzno in elegantno, prav tako pa bo vaša zelena oaza navdušila goste. Nekaj rastlin v domiselnih kombinacijah barv in oblik bo zagotovo popravilo razpoloženje, na negovanih zelenih listih pa si bomo odpočili pogled tudi v delovnem času. Z rastlinami v notranjosti nam ne bo niti mar za spremembo letnih časov – zelena parada se šele začne!

Foto: Gulliver/Getty Images