Kako se božične zvezde elegantno zlijejo z barvnimi trendi predbožičnega vzdušja

božične zvezde

Letošnji božič obeta nekaj posebnega. S pogledom v prihodnost in obdani z optimizmom se pripravljamo na praznovanje novega leta v družbi nam ljubljenih oseb, ob tem pa naš dom postaja čudežna zimska dežela. Noben dogodek v koledarju ne  ustvari takšnega prijetnega občutka kot predbožični čas – in za piko na i tem občutenjem je tukaj edinstvena rastlina, ki bo zagotovo poskrbela, da se boste vsi počutili praznično. In to so božične zvezde.

Dogodki, ki smo jim bili priča v preteklem letu in zaradi katerih smo veliko časa preživeli doma, v družbi najbližjih, so spremenili dinamiko našega doma. Sedaj, ko so naši domovi prilagojeni domači pisarni, si družine želijo ustvariti domače okolje v sproščujočo oazo, ki varuje pred zunanjimi turbulentnimi dogodki. Trendi notranjega oblikovanja so začrtali nove smernice, ki kličejo po večji drznosti, izstopajočih barvah, ki nag las sporočajo svojo sporočilnost. Sodobni dotiki predstavljajo možnost, da smo bolj ustvarjalni – in postavlja božične zvezde na najvišji piedestal.

Osredotočamo se na odtenke, za katere poznavalci napovedujejo, da bodo krasili domove, ko se bomo poslavljali od leta 2021. In hkrati napovedujejo, katere barve bodo vplivale na izbiro božičnih zvezd.

Živahno rdeča

Spomnite se leta 2000, ko je bila izbira božične zvezde enostavna. Na prehodu v novo stoletje smo vsi oboževali skandinavski minimalizem in skoraj vsaka nova zgradba je bila odeta v odtenek magnolije. Tradicionalno rdeča božična zvezda bi nedvomno ponosno izstopala v takem prostoru.

Dve desetletji kasneje izbiramo temnejše, bolj drzne odtenke. In pri tem rdeča zavzema posebno mesto. Barvne lestvice Pantone izpostavljajo dva odtenka rdeče, ki bosta to zimo na samem vrhu priljubljenosti: ‘Winery’ (pomislite na klasično temno rdečo kozarca vina) in ‘Red Alert’ – šokantno rdečo, ki jo opisujejo modni strokovnjaki. Dulux, velikan na področju barv, prav tako izpostavlja rdečo, od odtenka ‘Berry Pop’ do ‘Lost Coral’, kot priljubljena odtenka letošnje sezone, ki poudarjata ‘sprejemanje optimizma v vsakdanjem življenju’.

Tam, kjer rdeča barva krasi domove, se pojavi priložnost za ustvarjanje dinamičnega kontrasta z odtenki božične zvezde. Rastline s snežno-belimi lističi ali nežnimi kremastimi odtenki v nas prebudijo spomine na mrzle, zasnežene zime, ki smo jih poznali kot otroci, saj izstopajo zaradi živih svetlih odtenkov čudovitih barvnih lističev. Seveda bo doma tudi tradicionalna rdeča božična zvezda za tiste, ki imajo raje, da se ta prefinjeno ujema z izbrano notranjo opremo.

božične zvezde

Praznično modra

Ostati doma in začasna zaustavitev mednarodnih letalskih potovanj sta nam dala čas za razmislek o vplivu našega hektičnega, predpandemičnega načina življenja na okolje. Zato ne preseneča, da priljubljene revije podarjajo odtenke modre barve, ki so poklon naravi.  Odtenki, ki nas spominjajo na globine oceanov in čistost jasnega neba, so zelo priljubljeni in trendovski. Trend ni omejen le na barve sten; če v trgovinah iščete novo vgradno kuhinjo, boste opazili, da kupce privabljajo izdelki v sodobnih in tradicionalnih modrih barvah, ne glede na to, ali iščejo tradicionalne omarice v »shaker« slogu ali najnovejše enote brez ročajev.

Domovi, ki jih krasijo modri odtenki, odpirajo vrata v svet dramatičnih priložnosti za postavitev božične zvezde. Ton zimskega neba ustvarja popolno kuliso za božične zvezde s priveski ali tradicionalnimi prazničnimi rdečimi vrhovi. Tisti, ki se ne bojite biti drugačni, lahko ustvarite dinamičen kontrast z izbiro ene od živo rožnatih sort, ki krasijo police vrtnih centrov – upajte si biti pogumni!

 Zeleni, olivnato zeleni in zemeljski toni

 Nizke temperature in sivo nebo kažejo na to, da se bliža zima. Nič presenetljivega ni, da siva barva ostaja prevladujoč barvni trend v notranjem oblikovanju; navsezadnje je “Ultimate Gray” ena od Pantonejevih barv leta 2021. Na Duluxovih barvnih lestvicah letos prednjačijo podobne nevtralne barve na osnovi »buffa« in rjavi ter nežno olivni odtenki.

Siva barva in temnejši zemeljski toni ustvarijo prefinjeno ozadje, ki prazničnim božičnim zvezdam omogoča, da v celoti razvijejo svoj potencial. Najnovejša generacija pisanih in marmornatih zvezd odlično dopolnjuje prefinjena siva in zemeljska ozadja, medtem ko so rumene vrste odlične za kontrastne in drzne razstave, ki bodo ob objavi na Instagramu navdušile.

Na koncu ne smemo pozabiti omeniti, da je druga Pantonova barva leta 2021 poimenovana “Illuminating”. Čeprav naslov ne pove veliko, je odtenek označen kot “svetla, vesela rumena barva, prežeta s sončno energijo”. Ne moremo si zamisliti boljšega ozadja za tradicionalno rdečo božično zvezdo z zelenimi listi – tudi če boste zaradi osupljivega kontrasta posegli po sončnih očalih!

Če želite izvedeti več o organizaciji Stars for Europe in imeti dostop do velikega nabora nasvetov, čudovitih fotografij in vsebin, obiščite www.starsuniteeurope.eu.

 

Foto: PR