Orhideje imajo ta napitek še raje kot vodo

orhideje

Vsi imamo radi lepo cvetoče orhideje, pa vendar se velikokrat zgodi, da več ne cvetijo ponovno. Zato je zalivanje orhidej ključnega pomena in ne – ne potrebujejo le vode.

Vzgoja orhidej

Vzgojiti orhidejo, ki ima čudovite zelene liste in ki neprestano cveti, je kar izziv. Poleg tega, da potrebujejo svetlobo in gnojilo, vam predstavljamo še en trik, ki bo za vedno spremenil videz vaših orhidej.

Za mnoge ljudi je orhideja pravzaprav kraljica cvetlic, obenem pa je zelo občutljiva in nežna rastlina. Vsak ljubitelj tega čudovitega cvetja ima zagotovo lastne tehnike vzgoje orhidej – nekateri jih imajo na direktnem soncu, nekateri jih zalivajo z vodo, ki nekaj časa stoji, nekateri jim z vodo popršijo samo liste … Obenem pa drži, da pri nekaterih vrstah preprosto ni pravil.

orhideje

Le voda ni dovolj

Zagotovo se vam je že zgodilo, da ste za darilo prejeli krasno, cvetočo orhidejo, ki so ji čez nekaj časa cvetovi odpadli in nikoli več ni zacvetela. Morda ste jo imeli v pretemnem prostoru, saj orhideje potrebujejo veliko sončne svetlobe, morda ni imela dovolj vode ali pa ji vsake toliko časa niste dodali gnojila. Pa vendar obstaja še en zelo učinkovit trik za zalivanje orhidej, ki ga je vredno poskusiti. Namesto, da orhidejo zalijete z navadno vodo, jo zalijte z zelenim čajem. Niti ne rabite posebej kuhati čaja – uporabite preostanek, ki je ostal od vašega čaja. Pri tem morate vedeti, da ne smete pretiravati s količino in paziti, da čaj ni premočan. Dnevno ji dodajte največ dve žlici čaja, čez vikend pa naredite premor. To bi moralo pomagati pri cvetenju vaših orhidej. Ta tehnika deluje tudi pri ostalih rastlinah, ki rastejo v kisli zemlji.

 

Pelargonije: pravljična, cvetlična oaza vašega doma

Foto: Nelly Senko, Maryviolet / Getty Images Plus via Getty Images