Otroka naučite, kako ljubiti, živeti in znati oprostiti

otroka

Dandanes je ob poplavi vse tehnologije biti starš velika in pomembna vloga. Najpomembneje pa je, da otroku predate dobre vrednote in ga naučite ljubiti, živeti in tudi to, da bo znal oprostiti. Naloga staršev je, da otroka naučijo, kako se znajti v težkih situacijah, kako se prilagoditi in kako iz vsega oditi še boljši in močnejši, s še boljšim razumevanjem sebe in drugih. Pomembno je, da se otrok zna spoprijeti z izzivi in skozi njih rasti.

Pred vami je nekaj nasvetov, kako otroka pripraviti na življenje.

Naučite ga oprostiti

Da nekomu oprostimo, je vedno naša osebna izbira. Otrok se mora tega naučiti, prav tako pa mora znati nadzorovati svoje misli, čustva, odnose in znati odreagirati ter se pravilno odločiti.

Naučite ga, da je družina najpomembnejša

Otroku vedno pokažite, da je čas, preživet z družino, neprecenljiv. Ker ste starš, morate biti otroku vzor, zato določite čas za družino, ki ga boste preživeli brez tehnologije, mobitelov in ostalih motenj.

Naučite ga, da je vsaka težava rešljiva

Otroka naučite, da ni dobro živeti z zamerami ali žalostjo. Da se vsaka težava lahko reši s pogovorom. S tem boste pokazali pogum in željo, da nekaj spremenite. Vedite, da vsa vaša dejanja in obnašanje vplivajo na otroka ter se preslikajo nanj in na njegovo obnašanje v prihodnosti.

Danes sta povsod (tudi v družini) nujno potrebna ljubezen in razumevanje. Težko se je tudi povsem izogniti situacijam, ko se otrok sooči z razočaranji, besom in stresom. Zato se mora vsak starš zavedati, da se otrok uči od vas ter s tem gradi lastno družbeno in čustveno inteligenco, prav tako pa sposobnost izražanja svojih čustev.

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels, povzeto po ljepotaizdravlje.hr