Potovanje v Indijo, pravljično deželo

potovanje v indijo

Delhi, Jaipur in Agra – »zlati indijski trikotnik«, so zagotovo tista mesta, brez obiska katerih si večina ne predstavlja potovanja v Indijo. Pravijo, da ima človek samo dve možnosti: ali se v Indijo takoj popolnoma zaljubi ali pa je sploh ne mara. Meni se je s svojo barvito očarljivostjo nedvomno prikupila. Predstavljam vam moj pogled na Indijo in upam, da se boste tudi vi zaljubili vanjo. Potovanje v Indijo vas bo vsekakor zaznamovalo.

1 TAJ MAHAL

Agra

Simbol večne ljubezni, simbol Indije in najveličastnejša ter nabolj obiskana grobnica na svetu. Vse to je Taj Mahal – potovanje v Indijo ne sme miniti brez ogleda le-tega. Na nasprotnem bregu reke Jamune bi morala stati črna različica monumenta, ki jo je kralj Shah Jahan načrtoval za svoj večni počitek. Sedaj počiva poleg svoje drage Mumtaz Mahal. In čeprav kvari načrtovano simetrijo, za katero si je Shah Jahan tako skrbno prizadeval, sta vsaj skupaj.

Nasvet: Obiščite ga zgodaj zjutraj, saj boste tako prehiteli trume turistov. Prav tako bodite pazljivi, da ne boste obisk tega monumenta načrtovali v petek, saj je to edini dan v tednu, ko je Taj Mahal za javnost zaprt.

2 JANTAR MANTAR

New Delhi, Jaipur

Dobesedni prevod naj bi pomenil »orodja za računanje«. Gre za starodavni observatorij, sestavljen iz številnih astronomskih naprav, namenjenih določanju časa, razdalje nebesnih teles, napovedi vremena in mrkov itd. V Jaipurju je tudi največja sončna ura na svetu. Naprave še delujejo in kažejo točen čas. V Indiji je 5 takšnih observatorijev, največji in najbolje ohranjen se nahaja v Jaipurju. Slikovit in nekaj posebnega pa je tudi rdeče obravan Jantar Mantar v New Delhiju.

Nasvet: Priporočam obisk ob sončnem zahodu oziroma ob t.i. »golden hour«, saj ob tem času še posebej zasije v svojih barvah.

3 ROZA MESTO

City Palace in Hawa Mahal, Jaipur

Jaipur ali roza mesto, kot mu nekateri rečejo zaradi njegove značilne rožnate barve, je prvo načrtovano mesto v Indiji. Kljub temu, da je impresivno in vredno ogleda celotno mesto, je najbolj poznana nedvomno Hawa Mahal ali palača vetrov. Njena glavna posebnost je v tem, da ima 953 oken in samo pročelje. Zgrajena je bila leta 1799 z namenom, da so lahko kraljevske dame v miru občudovale procesije in ulični vrvež, ne da bi jih kdorkoli opazil. Njena posebnost je tudi v tem, da nima stopnic.

Nasvet: Palača vetrov nima neposrednega vhoda, ta je možen s strani mestne palače (City Palace). Prav tako je zaradi njegove značilne rožnate barve impresivno in vredno ogleda celotno mesto.

4 HOLI FESTIVAL

Po celotni Indiji vsako leto spomladi ob polni luni (največkrat marca)

Hindujski festival, ki se dogaja vsako pomlad, zaznamuje barvitost. Nič čudnega, da ga mnogi imenujejo festival barv. Z njim hindujci slavijo pomlad, prihod novega življenja in zmago dobrega nad slabim. Že tako barvita Indija, polna pisanih sarijev, se tako vsako leto spomladi spremeni v pravo eksplozijo barv in zabavo na ulicah za vse generacije.

Nasvet: Za obisk festivala se pripravite, priskrbite si oblačila, za katere vam ni škoda, da postanejo vseh barv.

5 KOT V PRAVLJICI

Amber Palace

Biser mogočne radžputske arhitekture. Čeprav je ta znamenitost locirana izven mesta Jaipur, velja za glavno atrakcijo. Za še bolj svojevrstno izkušnjo, si lahko privoščite slonjo ježo do trdnjave, vendar tudi brez nje vas mogočna trdnjava in pokrajina, po kateri se razprostira pravi mali »kitajski« zid, ne bosta pustili ravnodušne.

Nasvet: Vzemite si več kot 2 uri časa in obiščite še bližnji Jal Mahal.

Foto: Neža Kompare, Gulliver/Getty Images