5 vsakodnevnih navad, ki pospešujejo staranje – jih počnete tudi vi?

pospešujejo staranje

Ženske smo navajene, da ves čas iščemo nove kreme za obraz ali pa se pri kozmetičarki odločamo za nove tretmaje za obnovitev kože. Toda istočasno povsem podzavestno vsak dan počnemo stvari, ki pospešujejo staranje. Te navade povzročijo hitrejši nastanek gub, hiperpigmentacijo in ohlapno kožo.

Zato je pomembno, da se teh ‘slabih’ navad zavedamo, saj je to prvi korak k mladostnejši koži.

5 vsakodnevnih navad, ki pospešujejo staranje

1. Vedno spite na isti strani

Vsi imamo najljubši položaj za spanje, vendar da vsako noč spimo na isti strani, ni dobro za kožo obraza. Posledično namreč nastanejo ‘spalne’ gubice, ki lahko sčasoma postanejo globlje in bolj vidne.

Rešitev Če si želimo lepe kože, je najbolje spati na hrbtu. Če pa vam ta položaj ni udoben, lahko poskusite z ergonomskim vzglavnikom, ki bo poskrbel, da obraza ne boste tiščali vanj.

2. Dihate z odprtimi usti

To se lahko dogaja že podnevi, še pogosteje pa ponoči, ko na spodnjem delu obraza sprostite napetost. Koža postane bolj ohlapna, podbradek bolj poudarjen, prav tako pa gube. Takšno dihanje pa ni dobro niti za vaše zdravje, za dihalne poti ter za strukturo čeljusti.

Rešitev Obstajajo vaje, s katerimi se lahko naučite dihati samo skozi nos. Na primer, med obe ustnici dajte lasnico (ali nek tanek predmet) in usta držite zaprta vsaj 10 minut. To ponavljajte vsako uro in vaši možgani se bodo navadili na spremembo.

3. Pretiravate z mimiko obraza

Čeprav je sijoč nasmeh najlepši odraz lepote in ženstvenosti, lahko prepogosto naprezanje mišic z mršenjem povzroči nastanek dodatnih gub.

Rešitev Brez skrbi, lahko se smejite, pri tem edino pazite, da ne nagubate čela ali predela med obrvmi.

4. Žvečite le na eni strani

Če žvečite le na eni strani ustne votline, lahko to vpliva na simetrijo obraza.

Rešitev Zavestno se opomnite, da žvečite na obeh straneh. Če pa ima vaš obraz vseeno asimetrijo in vas to zelo moti, jo je možno popraviti z raznimi polnili.

5. V mobitel gledate z glavo navzdol

Tako imenovani ‘tech neck’, pri katerem gledamo v mobitel z glavo navzdol, povzroči slabo držo, pripelje pa lahko tudi do slabenja vratnih mišic, ohlapne kože in poudarjenega podbradka.

Rešitev Manj časa uporabljajte telefon, ko pa ga, ga imejte pred seboj v liniji glave, obrnjene naprej.

 

Kako koži po koncu poletja povrniti življenje?

Foto: JLco – Julia Amaral / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr